bulka - 3613 przepisów (strona:187/241)

TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 180

ubijamy.4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką.PIECZENIE:1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół.5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.6

Wypisz Wymaluj
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 213

chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości).Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku (nagrzany do 200 stopni - pieczone około 10 minut).Wiemy już co smacznego mieści się w miseczce, a teraz w pigułce składniki

Wypisz Wymaluj
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 207

drożdżami. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie ma takiej konsystencji jak zwykłe drożdżowe ciasto, jest nieco rzadkie, ale takie właśnie ma być!! Blaszkę o rym. 23x33cm natłuścić i wysypać bułką tartą.Na blaszkę przełożyć ciasto. Piec około 40 minut w temp. 45stopni, następnie 40 minut w temp

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 313

siekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną.Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA SEROWA 405

tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam  za lukrem, zostawiłam moją

Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI CEBULOWE 131

Pyszne, mięciuchne, pachnące w całym domu smażoną na maśle cebulką... przepis znalazłam w internecie i spodobała mi się w nich właśnie ta maślana cebulka :-)Piekłam je

Walijskie Pichcenie
PSTRĄG Z PATELNI 230

możemy serwować dania od razu, to trzeba nagrzać piekarnik do temp. ok 100’ C i wstawić rybę, by nie traciła temperatury.Nie panieruję pstrąga ani w mące, ani w bułce tartej... to ryba tak delikatna, że wszelaka panierka po prostu mi przeszkadza

Walijskie Pichcenie
SMAŻONE KLOPSIKI Z INDYKA 144

400g mięsa z indyka1 jajko1 cebula1 kajzerkaświeża bazyliasól, pieprzodrobina słodkiej paprykiolej do smażeniaWykonanie:Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną wcześniej a teraz odciśniętą bułkę,posiekaną bazylię.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką.Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła.Formujemy niezbyt duże klopsiki.Smażymy z każdej strony na złoty kolor.A poniżej cały obiadowy zestaw z młodymi

Walijskie Pichcenie
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 189

kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań

Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 141

piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 193

tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku

Walijskie Pichcenie
FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ 239

Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy:1kg fasolki szparagowej2 czerwone papryki2

Walijskie Pichcenie
TOSTY Z PATELNI 225

końca zdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-)Składniki:kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj")jajkaszynkapomidorser zółty lub ser tostowy w plasterkachpieprz, sólolej do smażeniaWykonanie:Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 175

lato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie. Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą.Składniki:1 kg fasolki szparagowej4 młode ziemniaki2 marchewki1

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania