bulka - 3613 przepisów (strona:176/241)

Makowiec japoński 402

soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Emcia Pichci
Sałatka z serem camembert 1458

smażenia Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu.Składniki

Czerwona Porzeczka
Mona de Pascua 256

wiele bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :)Składniki na tradycyjną Monę z Walencji

Food Square
Sernik krakowski 418

zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową.Masa serowa

Food Square
Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika 285

pieczywa jest gotowa! Idealnie sprawdzi się na zakończenie dyniowego sezonu, choć od razu polecam schować kilka dyń do zimowej spiżarni, bo pasta niesamowicie uzależnia. Piszę to, wcinając już kolejną bułkę obficie nią posmarowaną. :D Składniki:500 g upieczonej i wystudzonej dyni150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika1 łyżeczka musztardy Dijon2 małe ząbki czosnku, otartesól, świeżo

Food Square
Kotlety mielone z pieczarkami 232

Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je

Maminek kulinarny
Makowiec bez ciasta 646

Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.   Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Przekładamy masę makową na blaszkę.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut.   Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.Możemy posypać

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 228

wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki   Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą.   Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.   Kotlety

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 200

Dodajemy karmel i pozostałą mąkę i miksujemy.   Dodajemy marchew i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone

Maminek kulinarny
Szparagi 200

witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne w uprawie.Moje ulubione

Smakowity Blog Kulinarny
Krem ze szparagów 182

szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 159

puszystą pianę, dodajemy partiami cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 154

przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim.Składniki:Sos holenderski1/2 kostki masła3-4 żółtkasok z 1/2 cytrynysólpieprz białyPotrzebujemy także:pęczek białych szparagówjajka ugotowane na twardoszczypiorekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 203

zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop

Zainspirowana w kuchni
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 268

dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około 40 minut

Mania Gotowania