bulka - 3613 przepisów (strona:124/241)

Zawijane bułeczki ze szpinakiem 125

mój drugi raz kiedy piekłam wspólnie z innymi w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku

Polska Zupa
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 197

począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są przygotowywane na zaczynie zwanym biga . Co to jest biga i czym się różni od Pâte Fermentée czy Poolish ? Poczytajcie! ZACZYN

Ostra na Słodko
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 169

esencji sosu  Knorr ..Sosik pyszny , gęsty..polecam od czasu do czasu wykorzystać taką gotową esencję do sosu. 50 dkg mięsa mielonego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm cebula  1-2 łyżki ketchupu sól przyprawa gosposi Rafex esencja do sosu cebulowego Knorr cebula 1 łyzka oleju 200 ml wody Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę

Moje domowe kucharzenie
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 140

chwycić i zjeść w dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika

Grunt to przepis!
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 182

herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pszenne 210

cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/bulki-pszenne/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('db63c8796600746a4b5f5fff4c659f01').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Bułki pszenne appeared first

dom-agi.pl
Ślimaczki z budyniem i malinami 134

lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego

dom-agi.pl
Maślane rogale z kruszonką 156

wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady   Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki czosnkowe 436

Już sam zapach bułeczek czosnkowych może przyprawić o zawrót głowy i być przyczyną ślinotoku ;) A ten przepis jest wyjątkowo udany. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, pachnące i

Mienta blog
Drożdzówki z czekoladą i cynamonem czyli Niedzielne Śniadanie odc.19 145

mogłam się im oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film a ja z najedzonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulki bardzo dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.50 211

Zaświeciło słońce, w domu szykują się prace remontowe a ja piekę bułki.Miałam na nie chęć już od miesiąca. Wypatrzyłam przepis w listopadowej KUCHNI.Są bardzo słonecznie pomarańczowe, mięciutkie, wilgotne, z delikatną skórką. Pyszne!Oczywiście dzieciaki i prace remontowe nie pozwoliły mi zamieścić przepisu wczoraj! nadrabiam więc i życzę udanych wypieków :)Bulki bardzo dyniowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba panierowana 209

filety z rybysok z cytrynyestragon, sól,pieprzmąka jajkasól, wegetabułka tartaRybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait 219

Przepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki.  Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą.  Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na 12 bułeczek:450 g mąki chlebowej2 łyżeczki soli1 łyżka drobnego cukru50 g masła15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowaniaprzygotowanieMąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać

Stare Gary
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 172

podwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej  - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić.  Mnie się zamrozić nie udało - bułki zostały zjedzone za szybko. składniki (12 małych lub 8 większych)1 jajo100 ml mleka225 g pszennej mąki chlebowej1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli50 g masła1 łyżeczka suszonych drożdży30 ml mleka

Stare Gary
Lussekatter (Oczy św. Łucji) 155

dawna przybierałam się do upieczenia takich bułeczek..ale zawsze było jakieś ale...czasem potrzebna jest jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich bułek w Wypiekaniu na śniadanie..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek..Bułeczki są pyszne...ja w sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania