bulka - 3613 przepisów (strona:125/241)

Domowe hot dogi 217

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Podaję kolejny przepis na domowy fast food. Tym razem to hot dogi wykonane ze swoich bułek, z parówką najlepiej dobrej jakości. Proste w wykonaniu i dużo dużo zdrowsze i smaczniejsze niż z budki na mieście. Polecam podać w przerwie meczu jako szybka przekąska, idealne do piwka

Marta Gotuje
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 275

posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować duże odstępy między bułkami, przykryć ściereczką na 2 godziny (wystarczyła mi 1 godzina)**. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem.  Piekarnik rozgrzać do 200ºC i pieczemy około 15 minut, aż ładnie

Zabawa smakiem
Drożdżówki z rabarbarem 307

szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach  Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu

Smakołyki Bereniki
Bułeczki nocne , pyszne ! 254

podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki :) Jeśli sama go poleciła to jestem pewna, że przepis sprawdzony.Rzeczywiście ciasto robi się szybciutko, prawie nie trzeba go wyrabiać. Rosło sobie przez noc w lodówce

Smaczna Pyza
Bułeczki tureckie z rodzynkami. Wypiekanie na śniadanie. 283

Znowu upiekłam na weekendowe śniadanie bardzo smaczne bułeczki. Tym razem są to bułki lekko słodkawe, bardzo puszyste, mięciutkie a w środku mają rodzynki. Buły z bzamzułami jak mawiają niektórzy u mnie w rodzinie :DSam proces przygotowania jest łatwy. Jakoś kłopot mogą sprawić niektóre składniki bo zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym. Ale od czego

Smaczna Pyza
Moje ulubione leczo 111

zazwyczaj pomijam, nie ma jednak problemu by w naszej polskiej wersji wzbogacić danie o jej dodatek. Z czym podawać leczo? U nas jemy je po prostu z bułką lub bagietką. W wielu domach podaje się je z białym ryżem lub kaszą gryczaną. Przepyszne jest też po prostu samo. Każdy ma inne przyzwyczajenia, jednak leczo jest tak uniwersalne, że pasuje niemal

Poezja smaku
Placki bulgurowo-warzywne z gulaszem podane. 87

trzeba? 6 marchewek 2 selery 2 cebule 2 ziemniaki 2 torebeczki kaszy bulgur Kupiec dodatkowo: sól i pieprz oraz czosnek suszony wedle uznania, 2 jajka, 200 g mąki, łyżka bułki tartej plus dowolny gulasz, poniżej macie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy z łopatki z warzywami Gulasz wołowy

Latosiowydom
Brukselka z pieczarkami i czosnkiem 118

podsuwała łyżkę z rosołem pod usta i namawiała żeby zjadł trochę, ale Małysz mówił, że głodny nie jest, że nie chce. No to Iza Małyszowa wyjęła ukradkiem z torebki bułkę z bananem i dała naszemu Adasiowi, to spałaszował od razu, ze smakiem. Jak już wszyscy wypili po kilka kieliszków, to ludzie nabrali trochę animuszu i zaczęli zagadywać, co Adam robi

Marder&Marder Manufacture
Tego jeszcze nie było! 133

łyżki soku z cytryny posypka z suszonej porzeczki połówki orzechów do dekoracji Nastaw piekarnik na 180ºC góra – dół podgrzewanie. Foremkę wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami lub tartą bułką. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Rozpuść masło z melasą, imbirem i cynamonem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Następnie wlej mieszankę maślaną do jajek i zmiksuj krótko do połączenia

codojedzenia
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 179

Przygotowanie biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów

Gotujemy i jemy
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 185

Przygotowanie biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów

Korniszonki
Ciasto zebra 283

gazowanej lub oranżady 1 i ½ szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 kropel olejku waniliowego 5 jajek 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżka masła Bulka tarta do przygotowania formy Ciasto zebra – przepis: Rozbij jajka, oddzielając żółtka o białek. Ubij białka na sztywną pianę powoli dodając cukier, żółtka i wszystko zmiksuj, Mąkę przesiej wraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocny wieniec frankfurcki 221

masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy bulka tarta Krem: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo

Szalona Kuchnia Eweliny