bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:343/587)

Ciasto jabłkowe z pudrem 149

Mąka pszenna – 50 dag Margaryna – 25 dag Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier – 1,5 szkl Mleko – ½ szkl Sól – szczypta Cukier waniliowy -2 łyżeczki Jajka – 6 szt Jabłka – 1 kg Cynamon- 1 łyżeczka Cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę(...)proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko  cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

ciasta i desery czyli na słodko
Cebularze z makiem 271

warto promować, nie tylko przy okazji wizyty w Lublinie. Placek drożdżowy z nadzieniem z cebuli i maku może się wydawać nietypowy, ale jest to zdecydowanie przemyślane połączenie. Zamiast kupować bułkę pizzową spróbujcie koniecznie cebulaków. Cebularze smakują najlepiej gorące np. posmarowane masłem. Są idealne do zabrania do szkoły, do pracy lub na wycieczkę, bo na zimno także są pyszne. W sieci(...)oczywiście się bawić smakami, ale jeśli chcielibyście spróbować cebularza, który jest bliski oryginałowi, to pamiętajcie, że powinien zawierać tylko sparzoną cebulę i mak. Cebularze – ciasto: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (ja użyłam orkiszowej typ 630) 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka (ewentualnie wody) + 2 łyżki 75 g masła 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Cebularze

Poezja smaku
Knedle z truskawką 165

mojej kuchni. Dziś mam na obiad pyszne...knedelki :) Składniki : ok. 40 dag ugotowanych , zmielonych ziemniaków( jeszcze starych!) ok. 5 dużych łyżek mąki ziemniaczanej ok. 5-6 łyżek mąki pszennej 1 dużo jajko, sól mąka do podsypania ciasta podczas wyrabiania 13 truskawek Przygotowanie: Do zmielonych ziemniaków dodałam mąki, jajko i sól, zagniotłam ciasto podobnie jak na kopytka Umyłam średniej wielkości truskawki(...)rozgniotłam je na krążek delikatnie, a potem kładłam truskawkę i zaklejałam ją w cieście dość ściśle- na kulkę Gotowałam w posolonym wrzątku ponad 5 min. Można podać z bułką tartą z masełkiem albo ze słodkim sosem truskawkowym

Proste Potrawy
Babka bananowa z polewą karmelową 155

lubicie bardzo słodkie wypieki to można dodać do niej odrobinę cukru. Babka: 2 jajka 2 duże i dojrzałe banany 100 ml mleka 150 ml oleju 1,5 szkl mąki pszennej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka cynamonu Solony karmel: 1/2 szkl cukru 2 łyżki wody 4 łyżki śmietany 30% łyżka masła 1/4 łyżeczki soli Babka: Składniki(...)dodać banany, ekstrakt, olej i mleko i krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i zmiksować do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką i wlać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut. Ciasto ostudzić w foremce. Solony karmel: Do garnuszka wsypać cukier

Smakołyki Asi
Bajgle szpinakowe 196

będziecie kiedyś w mieście nad Odrą, wstąpcie koniecznie na bajgla z pastrami (mój ulubiony), lub z czym tam lubicie, bo wszystkie są wyśmienite. Czym różnią się bajgle od innych bułek? Na pierwszy rzut oka- wiadomo-  charakterystyczną dziurką w środku, a poza tym? Przede wszystkim strukturą ciasta, które jest dość zbite, lekko wilgotne i trochę gumowato-gąbczaste. Naprawdę pyszne(...)mojego przepisu na szpinakowe bajgle, bo ciekawie wyglądają i są pyszne. Razem z pastą jajeczną, szparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie.   BAJGLE Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 40 g świeżego szpinaku baby ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu biały i czarny sezam Przygotowanie: Drożdże

Smakowity Blog Kulinarny
Karpatka 160

jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu. Składniki na formę o wymiarach 25cmx32cm: Na ciasto (inspiracja Moje Wypieki ) 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka  (rozmiar L) Przygotowanie: Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania(...)wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia

Fabryka pomysłów
Ciasto jogurtowe z jagodami 174

takich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego . Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12% 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3/4 szklanki oleju cukier puder do posypania jagody jedna miseczka Przygotowanie: Do misy(...)połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy  przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy  cukrem pudrem

Różowa kuchnia
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 167

żurawiną (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka ekstraktu(...)grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonych żurawin Reszta składników: 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Przygotowanie: W misce miksera umieść orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło

karmelowy
Ciasto piaskowe z jabłkami 142

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąka pszenna – 50 dag Margaryna – 25 dag Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier – 1,5 szkl Mleko – ½ szkl Sól – szczypta Cukier waniliowy -2 łyżeczki Jajka – 6 szt Jabłka – 1 kg Cynamon(...)cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko   cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu

Camilla w kuchni
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 129

Uwielbiacie jagodzianki? Niestety, w tym roku nie zaopatrzyłam się w mrożone jagody, więc w moich bułeczkach znalazło się gotowe nadzienie jagodowe. Jest rewelacyjne, przepyyyszne i sprawia, że podczas pieczenia bułki wcale nie pękają. Smak i zapach jagód roznosił się po całej kuchni, a nawet i domu... Przyznam, że na drugi dzień cały wypiek odszedł w zapomnienie. Cóż, za kilka(...)Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli. Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie! (Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki .) (16 sztuk) 500g mąki pszennej (polecam typ 550) 14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*) 1 szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80g roztopionego masła lub 60 ml oleju  (u mnie olej

Di gotuje
Tort Rafaello 141

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Tort Rafaello Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych Poncz: Pół szklanki wódki Pól szklanki przegotowanej wody Aromat waniliowy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodne. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy zimną czekoladę oraz wiórki, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy

Smaki Natalii

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję