dzisiejsze może być wykorzystywane do wielu wersji nadzienia. Moje proporcje pozwalają upiec około 30 całkiem sporych jagodzianek. Zróbcie połowę, jeśli to dla Was za dużo. Potrzeba: - 1kg mąki pszennej - 180g do 200g drobnego cukru - 150g stopionego masła - 1 cukier waniliowy - szczypta soli - 25g świeżych drożdży - 2 duże jajka - 500ml ciepłego mleka Nadzienie(...)przesianą mąkę, oba cukry, sól i jajka umieszczam w sporej misce. W małej miseczce rozcieram drożdże z łyżeczką cukru i mąki z całej ilości przeznaczonej na bułki. Dodaję 2 łyżki mleka i rozcieram na gładko. Po kilkunastu minutach uzyskana po roztarciu masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wówczas pora dodać zaczyn do reszty składników oraz powoli
I tu będę miała takie teBabka keksowa jest smaczną, zwartą babką, nadaje się do święconki i do zamrożenia. Idealnie smakuję z kawką lub herbatą. Polecam. SKŁADNIKI : 5 jajek 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru 200 g mieszanki keksowej 1 kieliszek wódki olejek maślany lub waniliowy cukier puder do posypania(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką. Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto. Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 % C. Babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Marioliwody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika 2 szklanki mąki orkiszowej 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże(...)hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się
Agusiowe smakołykiPyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;) Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix(...)pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się
Gotowanie...to proste !osobno białka i żółtka) 1½ szklanki cukru 2½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju np. rzepakowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując zmniejszamy obroty miksera(...)przemian olej i wodę, gotową masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , na środku wykładamy parę łyżek jasnego ciasta, następnie parę łyżek ciemnego i tak powtarzamy, aż zużyjemy całą masę ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanego
Słodkie zapomnienieOstatnio moje młodsze dziecko zażyczyło sobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim(...)razem już doszłam do wprawy. Polecam są pyszne, dzieciaki porywały jeden za drugim ;) Ledwo zrobiłam zdjęcie ;) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej po 1 łyżce soli i cukru (płaskie) po 225 ml mleka i wody 2 opakowania suchych drożdży (14 g) jajko do posmarowania sezam, siemię lniane do posypania 12 dag roztopionego masła WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże
Pani na desermiodzie z orzechami, pychotka! Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pakowanie cukru wanilinowego 16g 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 130g masła Nadzienie: 1kg jabłek(...)około 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz
Mała Cukierenkawarto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy(...)KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy Naleśniki po usmażeniu układamy
SMYKWKUCHNImieszamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.160-180 st.C przez 25-30 minu t składniki na ciasto orzechowe; 15 dag orzechów 5 biał ek 2 ły żki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczeni a 3 łyżki cukru kryształu wykonanie ciasta orzechowego; połowę orzechów pokr oić, a d rugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę(...)nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2 1/2 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła wykonanie; w 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy budyń z mąką pszenną i żółtkami reszt ę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i krysz tału wlewamy przygotowany budyń
Gorący kąsekjajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały(...)oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki
Niezły Młynekjakimiś nasionkami..przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj .. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie mleko] Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól, olej i rozmieszane(...)minut). Podzielić na 8 kawałków i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę, posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upieczone ostudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniepółkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :) Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 2 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tart a - do posypania wyłożonej piany RABARBAR: 1 kg rabarbaru - przed obraniem 4 łyżki cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę
Grunt to przepis!