plus ryż. Najszybsze danie świata, przy tym niesamowicie smaczne. Zakochacie się w nim od pierwszego usmażenia. Czwartek: Caserole z kuskusem, grzybami jarmużem, i duszonym kurczakiem Liczba składników: Cztery plus bulion, który warto zrobić samemu. Jeden z hitów menu na ten tydzień, danie niesłychanie proste o smakowitości odwrotnie proporcjonalnej do poniesionego nakładu pracy. Piątek: Zapiekanka makaronowa camembertem Liczba składników: 5. Poziom
Niedzielny kucharzrisotto z grzybami. Przepis na risotto z grzybami Składniki: 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy. Jeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki. Ja jednak zazwyczaj gotuję marchewkę z groszkiem i podaję
AniaGotuje.plkażdym układamy porcję farszu i zwijamy „róże”. Dobrze sklejamy brzegi! Układamy na patelni natłuszczonej olejem i „dusimy” pod przykryciem do miękkości podlewając niewielka ilością warzywnego bulionu. Podajemy na gorąco z sosem! Pycha
Ostra na Słodkogryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Przepis na prosty
Okiem Blondynki by McBlondidrożdżowej bułce gotowanej na parze skrywa się pyszny i delikatny kawałek wieprzowego karczka z piklami i pysznym sosem. Zamawiamy także Tantan ramen (29 zł). To intensywny bulion na bazie ucieranego sezamu i drobiu z pikantną mieloną wieprzowiną. Zupa jest pikantna i bardzo intensywna w smaku, cudownie jest tu wyczuwalny sezam, który dodatkowo lekko chrupie w zębach. makaron jest w punkt
Kulinarne przygody Gatitymięsa z udźca kurczaka 2 pęczki botwiny 3 cebule cukrowe 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 4 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody (lub bulionu) 2 łyżki octu winnego sól (ziołowa) pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi z liśćmi drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy
Qchnia po prostuwiosenny obiad idealna, zapraszam do przepisu. Składniki 500 g filet z kurczaka 1 marchew korzeń selera seler naciowy jabłko por cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 2 litry bulionu curry,papryka mielona wędzona,sol,pieprz,kurkuma … Czytaj dalej Pikantna zupa z kurczaka
gotuj ze mnąSuper kaloryczne danie na obiad dla ciężko pracujących. Składniki: ½ kg wieprzowej szynki lub schabu 3 szklaki bulionu warzywnego (może być z kostki) 20 dag ryżu 2 papryki świeże 4 pomidory 1 papryczka chili 3 białe cebule 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz do smaku świeże zioła 4 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso umyć
Tradycyjna KuchniaPrzygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą soczewicę. Rozgrzej łyżeczkę oleju w garnku, dodaj czosnek, kumin i kurkumę. Smaż przez minutę. Dodaj soczewicę, zamieszaj i chwilkę smaż. Wlej bulion, dodaj marchew i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele
Niedzielny kucharzkurczaka, które pokochasz Smaczne przapisy z resztek kurczaka – to jest to czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami na resztki z kurczaka (na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości , makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim , tortille , ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu ) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej
Niedzielny kucharzlinki przy zdjęciach. ZUPY ZUPA KREM Z POMIDORÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CIEMNYM PIWEM ZUPA KURKOWA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ BULION Z JAJKIEM I SEREM HALLOUMI TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM ZUPA KREM Z BIAŁEJ CEBULI KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZUPA
nietylkopasta.plintrygująca. Składniki: 450g świeżego lub mrożonego groszku – łuskanego (mrożony należy wcześniej rozmrozić) 1 puszka 400g mleczka kokosowego 1/2 papryczki jalapeno lub 2 łyżeczki suszonego jalapeno 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 duża szalotka skórka i sok z 1 limonki 3-4 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki plus do dekoracji sól, pieprz opcjonalnie: natka kolendry
Pociąg Do Kuchnikurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy mięso z udka i kroimy drobno. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, marchewkę, pietruszkę, kukurydzę
słodkie i nie tylko historie kulinarnekońcu dodajesz 1 duży, pokrojony na kostki pomidor i 2 rozbite, ubite jajka na około 500ml rosołu. Wcześniej lepiej jest wyrzucić wszystkie warzywa, aby w garnku został sam bulion. Podgotuj to wszystko jeszcze na małym ogniu przez 40 minut. Zupa gotowa. Przechowuj ją w lodówce
Keto Przepisyjest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką je w glinianym piecu - Tandir. Moje lepioszki smakują podobnie do polskich bułek ;), cebula nie jest
Przepisy na domowy ser i chlebprzesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy
wesoła kuchniapieprz Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz. Na suchej patelni smażymy pokrojonego
KuchcikoweLovepomidorów,a miąższ kroimy w małą kostkę.Czosnek ścieramy na tarce do parmezanu.Świeży tymianek drobno siekamy.Makaron gotujemy al"dente.W rondlu rozgrzewamy oliwę,cebulę zeszklić,czosnek i cukinię.Wlewamy bulion i śmietanę,dodajemy pomidory i tymianek.Przyprawiamy solą i białym pieprzem,gotujemy ok.2 min.Do sosu dodajemy musztardę, jak potrzeba to robimy zasmażkę z mąki,i dodajemy do sosu,chwilę gotujemy mieszając
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy aż zacznie się szklić, podlewamy winem, dodajemy przyprawy i ciągle mieszając gotujemy i dolewamy wody lub bulionu tyle by ryż miał dostateczną ilość płynu. Pod koniec kiedy ryż już jest miękki dodajemy pokrojone w plasterki dzikie ogórki i zostawiamy pod przykryciem
Gotowanie jest łatweKtóż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście
Ugotujmy Cośsolimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu
Quinoa Raz!Zupa buraczkowa to jest to niesamowity smak..a do tego smaczna .zdrowa i pożywna ..Powiem am tak w sekrecie i nieskromnie wyszła doskonała 🙂 .. Składniki: bulion warzywny 2 średnie buraki/ugotowane oddzielnie lub upieczone w piekarniku ze skórą/ 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1/2 cebuli 3 śrenie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 soku
Ugotujmy Cośżółtego sera 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki tartej bułki pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku tarta bułka do panierowania olej do smażenia wykonanie: Ryż gotuję w bulionie w proporcji 1 miarka ryżu na 3 miarki płynu. Cebulę drobno siekam i lekko podsmażam. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam. Wszystkie składniki łączę i formuję
babka w formieUgotować makaron na pół twardo.Pieczarki pociąć na plasterki,usmażyć na łyżce masła,przyprawić.Kotlety przekroić na pół w poprzek.Stopić resztę masła,zeszklić posiekaną cebulę,wymieszać z mąką.Rozprowadzić bulionem,gotować,aż sos zgęstnieje.Do sosu wrzucić pieczarki,wymieszać.Dodać roztrzepane ze śmietaną jajka,przyprawić do smaku.W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu,polewamy połową sosu,układamy kotlety.polewamy resztą sosu,przykrywamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCebulę obrać i pokroić w kostkę.Obrać kiełbasę z folii i pokroić w większą kostkę lub plasterki.Podsmazamy czosnek,cebulę i kiełbasę na oleju.Dodajemy listek laurowe i ziele angielskie.Podlewamy bulionem z kury lub mięsnym.Przyprawiamy do smaku.Dusimy 5 minut.Ze zloconà mąkę na suchej patelni rozrabiamy z odrobiną wywaru z sosu i wlewamy do potrawy,mieszamy.Zagotowujemy z 5 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidoskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach
Milion Smakóworaz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniakozaków oczyścić, szybko umyć i pokroić. Masło roztopić w szerokim rondlu, wrzucić grzyby i smażyć do zrumienienia. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć. Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ). Zagotować, dodać koperek
Ewa w kuchnismakiem. Mój tato cichaczem wyjada prosto z garnka. A ja ją pokochałam. I to z wielu powodów. Po pierwsze - jest naprawdę bardzo dobra. Pieczarki, papryka, czosnek podsmażone i zalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki. Po drugie - 20 minut i jest gotowa
Poezja Smaków - blog kulinarnydnie, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć. Następnie dodać mięso z indyka i ziele angielskie, wymieszać i smażyć około 5 minut. Mięso podlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu warzywnego, dodać marchewkę i selera, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi. Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać
Kuchcik gotujeśredni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym sparzamy: przez 3 minuty kalafiora i przez 5 minut fasolkę. Ziemniaki kroimy na frytki, marchewkę w słupki, paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy
Maminek kulinarnyzrobić je w domu! Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 mała żółta cukinia 6-7 kwiatów cukinii 1 mała cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kwiatami cukinii pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy
SMYKWKUCHNIkurczaka olej 1puszka pomidorów 1-2 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka octu winnego 0.5 szkl.bulionu 1 cebula sól pieprz bazylia zielenina ******************************************** Porcje kurczaka obsmażyč na oleju.Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy i ocet.Obrac cebulę,pokroić drobno w kostkę,dodac do potrawy.Dusić razem pod przykryciem ok.30 minut,aż kurczak będzie miękki.Wyjąć mięso,sos przyprawić solą,pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodać pokrojoną cebulkę , startą marchewkę,płatki ryżowe , jajko i przyprawy .Dokładnie wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać, ułożyć na blaszkę, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i piec. Pod koniec dodać śmietanę i koperek
Moje domowe kucharzenieWiosenny słodki krem z selera naciowego. Szybki i łatwy w wykonaniu. Potrzebujesz Pęczek selera naciowego 3 szklanki bulionu 1 małą cebulę 1 duży batat śmietanę 18% pieprz, sól oliwa Wykonanie: Obranego batata i umyty seler pokrój w kostkę. Cebulę obierz posiekaj. Do garnka wlej oliwę, dodaj warzywa i duś do momentu, aż warzywa będą
Kukuleczkigodziny w 190 stopniach. Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką
AZgotuj!Przyprawiamy do smaku. Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy ok. 1,5 godz w temperaturze
e-PrzepisyKulinarneoregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę
Kulinarne zapędy Kokosamasła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca
Karo in the KitchenCzego więcej potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy jej odrobina). Tajska mieszanka składników i przypraw
Milion SmakówZupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu. Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku
potrawyregionalnePodsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili i różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO
Lubczyk i WaniliaUdko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z wody i drobimy, usuwając skórę i kości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty). Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem na wolnym
ChilliJemywody. Dorzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu aż warzywa i mięso zmiękną. Następnie wyjąć żeberka a do bulionu dodać ugotowany groch. Zmniejszyć gaz na najmniejszy płomień i nadal gotować. Żeberka obrać z mięsa, i pokroić w kostkę. Kiełbasę także pokroić w kostkę i dodać razem z mięsem do zupy. Boczek drobno
My simple kitchenpublikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć
Tradycyjna Kuchniaostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem
Weekendy w domu i ogrodziechilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy
Tajskie smakizdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu
Milion Smakówkaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelni podsmażamy marchewkę. Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu warzywnego i przekładamy do gołąbków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut. Smacznego
Maminek kulinarnydoprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na nim cebulę by się zeszkliła. Dodać mąkę. Następnie energicznie mieszać przez 2 minuty. Całość dodać do bulionu i doprawić mąką, aby nabrała konsystencji potrawki. Gotować około kwadransa. Przed samym podaniem dodać kwaśną śmietanę i starannie wymieszać
Bon Ton ItaliaKażdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zupę. Bardzo często jest to po prostu mrożonka ze sklepu wzmocniona kostką rosołową (a propo kostek rosołowych odradzam
IzaGotujeporów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku
Stare Garyzasadzie do obiadu. Wiele zup gotuję na udkach z kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia , a warzywa i mięso podaję z taką właśnie ,,musztardą ,,. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniniezwykła kasza jest też bardzo smaczna. Dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Parzenie pszenicy w procesie jej produkcji wystarcza, by potem w kuchni zalać ją tylko wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już będzie gotowa. Składniki -kasza bulgur, na 4 osoby spokojnie wystarczy 250 gram -mieszanka meksykańska- paczka mrożonek -por -cebula dymka -ulubione zioła -oliwa
Z Kuchni Do KuchniWarzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut. -Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/. -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość
Zakamarki mojej kuchniburakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele
Kuchnia domowa Aniwrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście
Kuchnia Beatyziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawszystko zaczęło się gotować wsypałam zieloną soczewicę. W trakcie gotowania zeszkliłam na patelni na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam
Blondynka Gotujemięsa. Mieszamy. Formujemy małe kulki. 3. Na wrzącą wodę wrzucamy mięso, dodajemy dostkę rosołową. Bedą smaczniejsze;) gotujemy ok 20 min. 4. W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego, szklankę mleka i pół dużej śmietany oraz serek topiony. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły a serek się rozpuścił 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy do smaku drobno
Kuchnia Pełna Pasjipapierowym i podsmażamy do miękkości na patelni. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Kuskus zalewamy powstałym z gotowania podudzia bulionem i czekamy, aż całość wchłonie. Przygotowane składniki wykładamy na talerzu
Zainspirowana w kuchnikuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę
Magiczna kuchnia Dariismażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy
Bon Appetit Małgorzatyostrym nożem ponakłuwać dziurki i powkładać w nie czosnek. Resztę składników wymieszać i polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni około 1.5 -2 godzin.Smacznego Post Łopatka pieczona pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plUmyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Można przygotować mięso dzień wcześniej.6. Naczynie
UgotujmyTo.plschabu bez kości500 g cebuli350 g pieczarekokoło 400 ml białego winaokoło 400 ml wody2 małe przeciery pomidorowemąka (do obtoczenia mięsa)1 kostka bulionu grzybowego1 łyżeczka tymianku2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego2 łyżeczki ziół prowansalskicholiwasól i pieprzDzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór
Świat Domowej Kuchnirozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i wkładamy nasze roladki.Obsmażamy z każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości.Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą.Na sam koniec doprawiamy do smaku i zajadamy gorące!Smacznego
Ostra na Słodkoogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek.Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa wydaje
Codzienna kuchnia niecodziennapatelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko i podajemy jako dodatek do curry
Smakowity Blog Kulinarnymarchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę
Smakowity Blog Kulinarnybulionu1 łyżka masła50 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCzosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut.Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku
Pożeraczka, czyli raz adobrzezalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 mniut.Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.Gotow
Gospodyni Miejskauniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody.Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia o pojemności 5 litrów oraz do jego pokrywy) i zalać bulionem (z punktu 6) do połowy wysokości kotletów.Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut.Podawać gorące
Gospodyni MiejskaSposób przyrządzenia: W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić od skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować
pieprzny smaczekłyżka koncentratu pomidorowego u mnie DWORSKIpuszka krojonych pomidorów, u mnie Valfrutta VALFRUTTA3/4 szklanki śmietany,1 łyżka wody,liść laurowy,3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,1 kostka bulionu, Pieprz Ziołowy Skworcusól,ok. 1 łyżeczki ostrej papryki.Sposób przygotowaniaPokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach
Z Kuchni Do Kuchnidziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat.Składniki:80 dag łopatki wieprzowej3 ząbki czosnku200 ml soku jabłkowego2 łyzki miodu -uzyłam lipowego2 łyżki oleju rzepakowego250 ml bulionu warzywnego2 łyzeczki suszonego tymianku2 liście laurowe4 ziela angielskiesól,pieprz do natarcia łopatki2 gałązki swieżego rozmarynuWykonanie:Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka
Z Majeczką w kuchniwina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem wołowym
Walijskie Pichcenieoleju, przekładamy do osobnego garnka. Wędlinę i boczek podsmażamy na oleju po łopatce. Przekładamy do mięsa. Na końcu podsmażamy cebulę i tez przekładamy do garnka z mięsem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, ząbek czosnku (jeśli tolerujemy) i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h, uzupełniając plyn jeśli wyparuje. Po tym czasie sprawdzamy
Walijskie Pichcenielekko osolonej wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka
Walijskie Pichcenieobwiązujemy nitką.Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony. Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą
Walijskie Pichcenieobieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej
Walijskie Pichcenienaszym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz i zalewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów. Jeśli wody jest zbyt mało i nie przykrywa mięsa uzupełniamy bulionem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem
Walijskie Pichceniepodsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości. W garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem). Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz
Walijskie Pichceniejaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem
Walijskie Pichceniepapryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżka masła Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone
Malinowe Pocałunkiwrzucamy ją do całości i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wyławiamy oddzielnie mięso, a oddzielnie wszystkie jarzyny, po czym przecedzamy jeszcze całość przez sito, by nasz bulion był całkowicie czysty. Podajemy z dobrej jakości makaronem (koniecznie nitką) i posypujemy dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosamaśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron.Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie.Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa
Kulinarny karnet Christopherazeszło do godziny 1:30, czas na coś gorącego np. barszczyk z lub bez pasztecika, bogracz , żurek. To na prawdę wystarczy. Barszcz czy np. dobry bulion, powinien być na życzenie do końca wesela. Jak wybrać właśnie ten swój wymarzony lokal, restaurację. Tutaj nie ma jakiejś pewnej recepty. Można zorientować się w komentarzach o danym lokalu w internecie, ale uprzedzam
Kulinarny karnet Christopheraszklanki margaryny 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto ) Nadzienie: 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl ? 1 i 1 wywaru z warzyw lub bulionu 1 cebula /1 łyżka margaryny 2 czerwone papryki 1 łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy
Apetyczna babeczkachyba wiemy, jak się przyrządza kanapki, nie? To nie muszę pisać...OK, napiszę. Przygotowujemy kotlety sojowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie, zamiast w warzywnym bulionie, moczą się one w gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba
Weganizm infantylnykiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm) sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra paprykaew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni
Malowane smakiempatelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie
Tajskie smakigotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziewegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem
Moje domowe kucharzeniepomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie:Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę. Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. Tak przygotowane
Ze smakiem i z pasjąobiad mamy w 30 min. Polecam. Zaczynamy:) Składniki:4 piersi z kurczaka2 papryki- czerwona I zielonaok 200 gr pieczarek2 cebule2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki oleju sezamowego500 ml bulionu kurczakowego1 łyżka mąki ziemniaczanejPrzyprawy:4 łyżki sosu sojowego4 łyżki sosu rybnego4 łyżki cukru brazowego4 łyżki octu winnego4 łyżeczki czerwonej pasty curry4 łyżeczki masła orzechowegoWykonanie:Na oliwie z oliwek smażymy
Smaki Edytybyło mowy o użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie by ta zupa była częściej niż tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatny -gotowany kurczak. W zasadzie odmiana sosu potrawkowego. Zamiennie zamiast żółtka stosuję kwaśną śmietanę. Podaję takiego kurczaka z ryżem duszonym na bulionie lub ziemniakami puree. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniszałwię. Dusić ok 30 minut a potem dodać wino. Doprawić do smaku solą i dalej dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje podlać wodą lub bulionem. Sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem
Monia miesza i gotujeskładniki: 1000 ml rosołu 1 puszka pomidorów w zalewie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% 1 żółtko 2 ząbki czosnku 60 ml śmietany 18% sól, pieprz do
Domowy Smak JedzeniaW Internecie uwielbiam to, że jest niekończącym się źródłem inspiracji – szczególnie kulinarnych. Mógłbym spędzić cały dzień przed komputerem, przeglądając moje ulubione
Vegan TasteZima jest piękna. Ale tylko zza okna. Niestety panuje taki mróz, że nie chce się wychodzić z domu. Co jednak zrobić
Vegan TasteDzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Sekrety francuskiej kuchareczki„, a jest nim kurczak po baskijsku. Składniki na kurczaka po baskijsku:
Kuchenne WariacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rozgrzewająca zupa z soczewicą. Jest zdrowa i bardzo pysznie smakuje. Zjecie ją ze smakiem Wy jak również wasze dzieci
Marta Gotuje