buliony - 500 przepisów (strona:23/34)

Po prostu rosół! 268

coś nam nie wyjdzie podczas gotowania rosołu. Na pewno będzie pyszny i esencjonalny . Taki rosół można jeść jako osobne danie lub użyć jako podstawę do innych dań wymagających dodania bulionu. Warto też pić ciepły rosół w czasie kiedy czujemy, że dopada nas jakaś infekcja, ponieważ jak wiadomo rosół to zupa mocy i świetnie wspomaga organizm w stanach obniżonej odporności. Koniecznie

Book of spells
Zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami 158

przygotowaniu :) Składniki na zupę: – 200 g brukselki – 100 g brokuła – 350 g ziemniaków – 1 marchewka – 1 cebula – 1 łyżka masła – 1 litr bulionu drobiowego

Kuchenne Wariacje
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 296

choi3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru1 żółtko (białko zostawić do smarowania pierożków)2 łyżki rosołu, jeżeli farsz jest za suchybulion1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki4 ząbki czosnkuok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki1/2 chilitrawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir2 gwiazdki anyżkulaska cynamonusos sojowy do doprawienia 1 - 2 kapusty

Stare Gary
Zupa krem brokułowo jarmużowa 157

Liście umyć , pokroić na  paski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i  jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu

Stare Gary
Arancini – włoskie kulki ryżowe 343

smażymy aż ryż jest cały oblepiony oliwą i szklisty.Cały czas mieszając dolewamy po trochu gorącego wywaru a jak się wchłonie dolewamy następną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu (wszystko zajmie ok. 20 minut) Po tym czasie dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej i ryż i farsz przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze się

UgotujmyTo.pl
Skrzydełka Buffalo Wings + film 129

przeciśnietych przez praskę olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na trzy części, w przepisie używamy dwóch większych ( najmniejsze lotki można użyć do przygotowania bulionu ). Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie obtaczamy dłonią. Tak przygotowane skrzydełka smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju z każdej strony około

Smakowite Dania
KURCZAK W CYTRYNOWYM SOSIE PO CHIŃSKU 132

gotowania) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mirinu olej do smażenia Sos cytrynowy do kurczaka: 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka startego imbiru około 1/2 szklanki bulionu z kurczaka (być może więcej) 2 łyżki jasnego sosu sojowego około 4 łyżki soku z cytryny  2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczk1 skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej

Moja Książka Kucharska
Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią 144

rodziny, tani obiad, zdrowy obiad Całkowity czas przygotowania 45 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 700 g dyni piżmowej 300 g makaronu np. spaghetti 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści szałwii 1½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu 60 g parmezanu 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Kroki W garnku podsmaż

Na-talerzu.pl
Miseczka curry z kurczakiem, 122

patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry. Wymieszać i smażyć około 30 sek. Musicie poczuć zapach curry. Dodać kurczaka i smażyć aż kurczak straci kolor surowizny. Wlać sos sojowy, bulion, whisky, dodać galangal lub imbir, liście keffir, grzyby pokrojone w paski, gotować 5 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać pędy bambusa, fasolkę. Gotować kolejne kilka minut. Fasolka musi delikatnie zmięknąć

Kuchnia Pokoleń
Filtr do wody kranowej TAPP Water – recenzja 135

byłbym sobą gdybym nie napisał, jak ta woda wpływa na smak potraw, a szczególnie zup i napojów. Zupy są pozbawione chlorowego posmaku mają świeższy, nieskazitelny smak. Wywary i buliony są bardziej klarowne o bardziej naturalnym smaku warzyw. A moja ulubiona lemoniada z arbuza , smakuje po prostu niebiańsko Filtr TAPP 2 Twist wyposażony jest w specjalny kurek umożliwiającej zmianę z wody

kuron.com.pl
Zupa pieczarkowa z ziemniakami 195

rozgrzewam i na nim podsmażam marchew, pietruszkę, seler w korzeniu i ziemniaki . Kiedy chwilę się podsmażą i wydobędą smak zalewam je wodą  i dodaję seler naciowy- jak na bulion. Dorzucam ze 3-4 ziarna angielskie  i liście laurowe. Gotuję do miękkości ziemniaków. Wyjmuję seler i pietruszkę - przydadzą się do innego dania. Osoby, które nie wyobrażają sobie zupy

Kuchnia Pełna Emocji
Risotto z gorgonzolą i kapustą (Risotto con gorgonzola e verza) 145

minut, mieszając od czasu do czasu. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy, dopóki wino nie odparuje.  Do ryżu dodajemy kapustę.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nierozgotowany. Risotto

La grande e la piccola cuoca
Tegoroczny bigos z winem marsala 151

jeśli wolisz to obgotuj kiszoną kapustę aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Kiedy ugotujesz mięso do powstałego wywaru, około pół litra, dodaj pomidorowy koncentrat. Kiedy koncentrat się rozpuści wlej bulion do kapusty. Umieść szynkę i karczek w garnku, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu. Mięso powinno być miękkie na tyle aby łatwo je poszarpać widelcem.Grzyby

codojedzenia
Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami) 147

cierpiałam tej zupy! Nie wiem co się stało, ale z czasem wręcz ją pokochałam! To jest moja ogórkowa. Tajemnica jej smaku chyba tkwi w prostocie. Rzadko gotuję zupy na bulionie i z dodatkiem mięsa. Gotuję zupy warzywne na maśle.  Moją ogórkową przyrządziłam w specjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche

Pieprzyć z Fantazją
Karczek duszony w herbacie 172

Składniki: 0,5 kg karczku wieprzowego 3 torebki czarnej herbaty szklanka wytrawnego wina 0,5 litra bulionu warzywnego, musi być gorący 1 cebula albo 2 małe 2 jabłka, koniecznie słodkie gałka muszkatołowa czosnek, kilka ząbków 3 łyżki oleju papryka słodka sól i pieprz Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek

Gotujemy i jemy
Zupa krem z dyni 134

Zupa krem z dyni – przepyszna sezonowa zupa z uprażonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni – Składniki: 1,25kg dyni 1 litr bulionu drobiowego 3 marchewki (ok. 370g) 2 małe pietruszki (ok. 55g) 1 cebula sól, pieprz oliwa z oli The post Zupa krem z dyni appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście 174

nią pokryło . Wyjmujemy i smażymy na głębokim tłuszczu do momentu aż panierka będzie pięknie rumiana i chrupiąca . Nie ma zagrożenia ,że będą surowe przy kości , gdyż były parzone w bulionie . Będą soczyste ,a z zewnątrz chrupiące Serwujemy po odsączeniu na papierowym ręczniku , koniecznie na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami 210

kiszonej kapusty 400 g pieczarek 1 cebula 2 duże czerwone papryki kilka suszonych grzybków - opcjonalnie sól, pieprz kminek 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 szklanka wody lub bulionu Przygotowanie: kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Menu na tydzień: 5 dań z pięciu składników lub mniej 139

plus ryż. Najszybsze danie świata, przy tym niesamowicie smaczne. Zakochacie się w nim od pierwszego usmażenia. Czwartek: Caserole z kuskusem, grzybami jarmużem, i duszonym kurczakiem Liczba składników: Cztery plus bulion, który warto zrobić samemu. Jeden z hitów menu na ten tydzień, danie niesłychanie proste o smakowitości odwrotnie proporcjonalnej do poniesionego nakładu pracy. Piątek: Zapiekanka makaronowa camembertem Liczba składników: 5. Poziom

Niedzielny kucharz
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 150

risotto z grzybami. Przepis na risotto z grzybami  Składniki: 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marchewka z groszkiem 343

jest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy.  Jeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki. Ja jednak zazwyczaj gotuję marchewkę z groszkiem i podaję

AniaGotuje.pl
ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI 153

każdym układamy porcję farszu i zwijamy „róże”. Dobrze sklejamy brzegi! Układamy na patelni natłuszczonej olejem i „dusimy” pod przykryciem do miękkości podlewając niewielka ilością warzywnego bulionu. Podajemy na gorąco z sosem! Pycha

Ostra na Słodko
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku 253

gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Przepis na prosty

Okiem Blondynki by McBlondi
Ato Ramen- japoński raj dla podniebienia na Off Piotrkowska 177

drożdżowej bułce gotowanej na parze skrywa się pyszny i delikatny kawałek wieprzowego karczka z piklami i pysznym sosem. Zamawiamy także Tantan ramen (29 zł). To intensywny bulion na bazie ucieranego sezamu i drobiu z pikantną mieloną wieprzowiną. Zupa jest pikantna i bardzo intensywna w smaku, cudownie jest tu wyczuwalny sezam, który dodatkowo lekko chrupie w zębach. makaron jest w punkt

Kulinarne przygody Gatity
Pęczotto z kurczakiem i botwinką 187

mięsa z udźca kurczaka 2 pęczki botwiny 3 cebule cukrowe 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 4 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody (lub bulionu) 2 łyżki octu winnego sól (ziołowa) pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi z liśćmi drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy

Qchnia po prostu
Pikantna zupa z kurczaka 189

wiosenny obiad idealna, zapraszam do przepisu. Składniki 500 g filet z kurczaka 1 marchew korzeń selera seler naciowy jabłko por cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 2 litry bulionu curry,papryka mielona wędzona,sol,pieprz,kurkuma … Czytaj dalej Pikantna zupa z kurczaka

gotuj ze mną
Wieprzowina po Bałkańsku 152

Super kaloryczne danie na obiad dla ciężko pracujących. Składniki: ½ kg wieprzowej szynki lub schabu 3 szklaki bulionu warzywnego (może być z kostki) 20 dag ryżu 2 papryki świeże 4 pomidory 1 papryczka chili 3 białe cebule 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz do smaku świeże zioła 4 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso umyć

Tradycyjna Kuchnia
Super prosta iracka zupa z soczewicy 208

Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą soczewicę. Rozgrzej łyżeczkę oleju w garnku, dodaj czosnek, kumin i kurkumę. Smaż przez minutę. Dodaj soczewicę, zamieszaj i chwilkę smaż. Wlej bulion, dodaj marchew i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele

Niedzielny kucharz
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 214

kurczaka, które pokochasz Smaczne przapisy z resztek kurczaka – to jest to czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami na resztki z kurczaka (na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości , makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim , tortille , ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu ) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej

Niedzielny kucharz
Przepisy na kolację walentynkową 251

linki przy zdjęciach. ZUPY ZUPA KREM Z POMIDORÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CIEMNYM PIWEM ZUPA KURKOWA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ BULION Z JAJKIEM I SEREM HALLOUMI TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM ZUPA KREM Z BIAŁEJ CEBULI KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZUPA

nietylkopasta.pl
Tajska zupa krem z groszku 165

intrygująca. Składniki: 450g świeżego lub mrożonego groszku – łuskanego (mrożony należy wcześniej rozmrozić) 1 puszka 400g mleczka kokosowego 1/2 papryczki jalapeno lub 2 łyżeczki suszonego jalapeno 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 duża szalotka skórka i sok z 1 limonki 3-4 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki plus do dekoracji sól, pieprz opcjonalnie: natka kolendry

Pociąg Do Kuchni
Uzbeckie lepioszki (Obi non) 330

jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką je w glinianym piecu - Tandir. Moje lepioszki smakują podobnie do polskich bułek ;), cebula nie jest

Przepisy na domowy ser i chleb
Kurkowo cukiniowa zupa 178

przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy

wesoła kuchnia
KREM Z ZIEMNIAKA Z KINDZIUKIEM 223

pieprz Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy.  Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz.  Na suchej patelni smażymy pokrojonego

KuchcikoweLove
Risotto z dzikim ogórkiem i kurczakiem 173

przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy aż zacznie się szklić, podlewamy winem, dodajemy przyprawy i ciągle mieszając gotujemy i dolewamy wody lub bulionu tyle by ryż miał dostateczną ilość płynu. Pod koniec kiedy ryż już jest miękki dodajemy pokrojone w plasterki dzikie ogórki i zostawiamy pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
zupa ogórkowa nie tylko dla wegetarian 156

Któż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście

Ugotujmy Coś
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 204

solimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu

Quinoa Raz!
zupa buraczkowa wegetariańska 165

Zupa buraczkowa to jest to niesamowity smak..a do tego smaczna .zdrowa i pożywna ..Powiem am tak w sekrecie i nieskromnie wyszła doskonała 🙂 .. Składniki: bulion warzywny 2 średnie buraki/ugotowane oddzielnie lub upieczone w piekarniku ze skórą/ 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1/2 cebuli 3 śrenie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 soku

Ugotujmy Coś
kotlety ryżowe 1251

żółtego sera 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki tartej bułki pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku tarta bułka do panierowania olej do smażenia wykonanie: Ryż gotuję w bulionie w proporcji 1 miarka ryżu na 3 miarki płynu. Cebulę drobno siekam i lekko podsmażam. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam.  Wszystkie składniki łączę i formuję

babka w formie
Winny sos śliwkowy 124

doskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach

Milion Smaków
zupa gyros 623

oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Sos z czerwonych kozaków 318

kozaków oczyścić, szybko umyć i pokroić. Masło roztopić w szerokim rondlu, wrzucić grzyby i smażyć do zrumienienia. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć. Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ). Zagotować, dodać koperek

Ewa w kuchni
Co jeść w pracy? Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. 897

smakiem. Mój tato cichaczem wyjada prosto z garnka. A ja ją pokochałam. I to z wielu powodów. Po pierwsze - jest naprawdę bardzo dobra. Pieczarki, papryka, czosnek podsmażone i zalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki. Po drugie - 20 minut i jest gotowa

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz z indyka i cukinii 257

dnie, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć. Następnie dodać mięso z indyka i ziele angielskie, wymieszać i smażyć około 5 minut. Mięso podlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu warzywnego, dodać marchewkę i selera, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi. Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać

Kuchcik gotuje
Warzywa z piekarnika 324

średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym sparzamy: przez 3 minuty kalafiora i przez 5 minut fasolkę. Ziemniaki kroimy na frytki, marchewkę w słupki, paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy

Maminek kulinarny
Risotto z kwiatami cukinii 239

zrobić je w domu!     Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 mała żółta cukinia 6-7 kwiatów cukinii 1 mała cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kwiatami cukinii pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 211

pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy

SMYKWKUCHNI
Gołąbki 343

dodać pokrojoną cebulkę , startą marchewkę,płatki ryżowe , jajko i przyprawy .Dokładnie wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać,  ułożyć na blaszkę, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i  piec. Pod koniec dodać śmietanę i koperek

Moje domowe kucharzenie
Krem z selera naciowego 130

Wiosenny słodki krem z selera naciowego. Szybki i łatwy w wykonaniu.  Potrzebujesz Pęczek selera naciowego  3 szklanki bulionu  1 małą cebulę 1 duży batat  śmietanę 18% pieprz, sól oliwa  Wykonanie: Obranego batata i umyty seler pokrój w kostkę. Cebulę obierz posiekaj.  Do garnka wlej oliwę, dodaj warzywa i duś do momentu, aż warzywa będą

Kukuleczki
Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką 177

godziny w 190 stopniach. Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki.  Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką

AZgotuj!
Papryka z farszem meksykańskim 168

Przyprawiamy do smaku. Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy ok. 1,5 godz w temperaturze

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 259

oregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę

Kulinarne zapędy Kokosa
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 248

masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca

Karo in the Kitchen
Tajska zupa z kurczakiem i brokułem 206

Czego więcej potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy jej odrobina). Tajska mieszanka składników i przypraw

Milion Smaków
ZUPA SZCZAWIOWA 141

Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu. Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku

potrawyregionalne
Zupa brokułowa 249

Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili i różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO

Lubczyk i Wanilia
Młoda kapusta z koperkiem 196

Udko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z wody i drobimy, usuwając skórę i kości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty). Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem na wolnym

ChilliJemy
Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Grochówka 187

wody. Dorzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu aż warzywa i mięso zmiękną. Następnie wyjąć żeberka a do bulionu dodać ugotowany groch. Zmniejszyć gaz na najmniejszy płomień i nadal gotować. Żeberka obrać z mięsa, i pokroić w kostkę. Kiełbasę także pokroić w kostkę i dodać razem z mięsem do zupy. Boczek drobno

My simple kitchen
Barszcz kiszony 144

publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć

Tradycyjna Kuchnia
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 177

ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażona brukselka na ostro 296

chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy

Tajskie smaki
Zapiekanka a'la Savoyard 133

zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu

Milion Smaków
Udka z kurczaka z kaszą gryczaną, w kapuście 216

kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelni podsmażamy marchewkę. Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu warzywnego i przekładamy do gołąbków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 295

doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na nim cebulę by się zeszkliła. Dodać mąkę. Następnie energicznie mieszać przez 2 minuty. Całość dodać do bulionu i doprawić mąką, aby nabrała konsystencji potrawki. Gotować około kwadransa. Przed samym podaniem dodać kwaśną śmietanę i starannie wymieszać

Bon Ton Italia
Podstawa każdej zupy, czyli "Tradycyjny Wywar z włoszczyzny" 292

Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zupę. Bardzo często jest to po prostu mrożonka ze sklepu wzmocniona kostką rosołową (a propo kostek rosołowych odradzam

IzaGotuje
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 232

porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku

Stare Gary
Musztarda przy obiedzie 263

zasadzie do obiadu. Wiele zup gotuję na udkach z kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia , a warzywa i mięso podaję z taką właśnie ,,musztardą ,,. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kasza bulgur po meksykańsku 304

niezwykła kasza jest też bardzo smaczna. Dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Parzenie pszenicy w procesie jej produkcji wystarcza, by potem w kuchni zalać ją tylko wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już będzie gotowa. Składniki -kasza bulgur, na 4 osoby spokojnie wystarczy 250 gram -mieszanka meksykańska- paczka mrożonek -por -cebula dymka -ulubione zioła -oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek wielkanocny z chrzanem 224

Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę  i gotować ok. 20  minut. -Wyjąć  kiełbasę / przed podaniem  podsmażyć na patelni  lub w piekarniku/.  -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać  chrzan, majeranek  i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość

Zakamarki mojej kuchni
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 230

burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele

Kuchnia domowa Ani
Krem z zielonych ogórków. 227

wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście

Kuchnia Beaty
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 160

ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 205

mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa z Zielonej Soczewicy 188

wszystko zaczęło się gotować wsypałam zieloną soczewicę. W trakcie gotowania zeszkliłam na patelni na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam

Blondynka Gotuje
Pulpety w sosie koperkowym 235

mięsa. Mieszamy. Formujemy małe kulki. 3. Na wrzącą wodę wrzucamy mięso, dodajemy dostkę rosołową. Bedą smaczniejsze;) gotujemy ok 20 min. 4. W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego, szklankę mleka i pół dużej śmietany oraz serek topiony. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły a serek się rozpuścił 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy do smaku drobno

Kuchnia Pełna Pasji
Kolorowy mix 156

papierowym i podsmażamy do miękkości na patelni. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Kuskus zalewamy powstałym z gotowania podudzia bulionem i czekamy, aż całość wchłonie. Przygotowane składniki wykładamy na talerzu

Zainspirowana w kuchni
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 156

kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę

Magiczna kuchnia Darii
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 186

smażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy

Bon Appetit Małgorzaty