kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy? -bulion 1,5l litra 3,37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania 8l bulionu zużyłem różnego mięsa(...)27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka. Obrałem 256 gram mięsa. Za mojego, ważącego 2,16kg ptaka, zapłaciłem 15zł. Koszt zużytego mięsa wyniósł ok 1,77zł -cztery kromki chleba czerstwego; miałem własne Koszt łączny
BaRepasposiłek i krótki czas przygotowania. W związku z tym dzisiaj zapraszam na żółtą, mocno rozgrzewającą zupę z kurczakiem, której przygotowanie zajmuje około 30 minut (pod warunkiem, że macie gotowy bulion). Bulion drobiowy połączony z mlekiem kokosowym i nieodłącznym w tym zestawieniu chilli doskonale wspomagają imbir, pasta curry i kurkuma. Taki dobór składników gwarantuje nie tylko rozgrzewający, ale również poprawiający nastrój(...)pasty curry 400 g piersi kurczaka 1 łyżka sosu sojowego sok z 1/2 limonki 300 ml mleka kokosowego 200 g wstążek makaronu ryżowego 2 małe listki kaffiru 1 l bulionu drobiowego szczypta soli do dekoracji kilka cząstek limonki nitki chilli natka pietruszki lub kolendry Pierś kurczaka oczyścić, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać
Pełny talerzdosłownie. Domowa, gęsta i wyjątkowo sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz(...)wieczór, kiedy to powinności nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek. Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka kawałek selera ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule
Roślinna - blog wegańskijest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebne składniki nie są trudne w zdobyciu :) Inspirowałam się na przepisach od Kwestii smaku i Simply lifetimie . Składniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru(...)papryczki chilli zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami 2 litry bulionu tajskiego 200g krewetek 200g makaronu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku natka pietruszki sól do smaku Sposób przygotowania Przygotować garnek z wodą. Marchewkę i por pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać resztę składników
pink envelopewielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :) Składniki - szynka drobiowa 20-25 dkg - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - marchewka ugotowana 2-3 szt. - groszek konserwowy - pół puszki - rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra - żelatyna 3 łyżki - natka zielonej pietruszki Wykonanie Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka(...)grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam pokrojoną szynką, na końcu marchewka i groszkiem. Całość udekorowałam listkami pietruszki i zalałam bulionem do pełna. Wstawiłam do lodówki aby galaretka stężała. Gotową galaretkę podałam pokrojoną w plastry ułożone na liściach sałaty
Kuchnia z widokiem na ogródzawsze smaczny. Do przygotowania można wykorzystać pozostały z obiadu rosół, który idealnie się nadaje i dzięki temu nie zmarnuje. Czasami z zamiarem gotowania tej pysznej zupki przygotowuję większą ilość bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż to nie tylko propozycja obiadowa. Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami SKŁADNIKI: 600 ml bulionu warzywnego 200 g serka śmietankowego topionego(...)grzanki do podania natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy na maśle czosnek z cebulą. Zalewamy bulionem i zagotowujemy - blendujemy. Serki topione przekładamy do malaksera, podlewamy 150 ml bulionu miksujemy do całkowitego ich rozpuszczenia - wlewamy na bulion i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Bekon kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZostało mi po wczorajszej przygotowanej zupie trochę bulionu, dlatego dziś kolejna zupa na jego bazie. U nas w domu często jadamy zupy. Nie mamy chyba jakieś ulubionej, szukamy tego wyjątkowego smaku. Fajne jest to, że jak już jest bulion, to w zasadzie w kwadrans można przygotować, tak jak ja dziś rano przed pracą, bardzo smaczne zupy. Jak wyżej pisałem sposób(...)bulion możecie pobrać z wczorajszego przepisu tutaj . Dodatkowo będą potrzebne: -por część biała i zielona, posiekany -masło klarowane łyżeczka -białe wino wytrawne, 1/3 szklanki -biały pieprz, pieprz czarny, sól -kostka serka topionego; wybrałem tylżycki -łyżka gorgonzoli -ser edamski starty, dwie czubate łyżki -ser twardy długo dojrzewający np grana padano -szpinak świeży liście, spora garść -oliwa -około 1l bulionu -kromka chleba
BaRepascukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni(...)danie robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz 0,3 g szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem na nią pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę i w ćwierćplasterki o grubości około pół centymetra cukinię. Całość dalej
Wyprawy kulinarnePikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz(...)ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, Wrzucamy do gotującego się bulionu KROK 2 Cebulę oraz chili kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, następnie pokrojoną cebulę oraz chili i podsmażamy dopóki cebula się nie zrumieni. Podsmażoną cebulę oraz chili wrzucamy do gotującego się bulionu. KROK 3 Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do gotującego się
smacznieinatematSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy(...)warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu: 750 g świeżego szpinaku 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :)) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 chochelki bulionu różowa sól himalajska świeżo zmielony
ClauditteMissCookingSkładniki: 100 g ryżu trybowane mięso z indyka papryka czerwona 100 g zielonej fasolki szparagowej ćwiartka sałaty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego bulion warzywny Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i ugotować w bulionie warzywnym (musi być intensywny, żeby smaki przeszły) ok 30 min. Po wyciągnięciu pokroić na mniejsze kawałki, a do gotującego się nadal bulionu włożyć ryż(...)Ugotowany ryż wymieszać w misce z mięsem, pokrojoną papryką i ugotowaną w tym samym bulionie fasolką szparagową. Sałatę pekińską poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i warzywami. Wszystko podlać jeszcze kilkoma łyżkami bulionu i gotowe............ Smacznego
Gaździnka warzyduże czerwone cebule, pokrojone w piórka - niewielka ilość oleju rzepakowego - 1 opakowanie boczku (80 g) w kawałku, pokrojonego w paseczki - 80 g żurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka ilość soli - niewielka ilość mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE(...)przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek, całość smażymy ok. 4 minut, cały czas mieszając. Dodajemy suszone żurawiny, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżek bulionu wołowego, podgotowujemy. Zawartość garnka przekładamy na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej rzepakowy, ok. 20 g masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu
Zainspiruj się kuchniąDzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka(...)łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną
PastelFoodłyżkiPrzygotowanie:Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój marchewki, pietruszki i cebulę. Wrzuć każdy składnik do oddzielnej miseczki. Zetrzyj imbir i skórkę z pomarańczy. Podgrzej bulion. W sporym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj, niech się zeszkli. Dodaj marchewkę i też chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojoną pietruszkę, wymieszaj wszystko i przykryj garnek. Zmniejsz ogień na średni(...)duś warzywa przez ok. 10/15 minut. Dodaj skórkę pomarańczy i imbir oraz wlej bulion. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, około 40 minut. Odlej bulion, a warzywa wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę. Dodaj do bulionu i jeszcze raz zagotuj. Dopraw solą i czarnym pieprzem, wmieszaj śmietankę. Podawaj gorącą.Smacznego,Paulina
Gotowanie to kochanieMoją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej(...)patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy i smażymy, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek oraz szalotki. Zagotowujemy bulion, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy nie dłużej, jak 15 minut. Do pieczarek dodajemy czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz szalotki. Gdy szalotki się zeszklą wlewamy wino marsala, chwilę smażymy
mojewypiekiinietylko