bulion - 9142 przepisów (strona:18/610)

Wegańska zupa chrzanowa 180

typu zupa. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :) Wegańska zupa chrzanowa Przepis na około 5 porcji Potrzebujemy: około 1,5 litra bulionu warzywnego                    - 2 marchewki(...)soli kala namak o jajecznym smaku, jeśli ktoś ma) grzanki   *warto dokładnie sprawdzać skład chrzanu, gdyż sporo z nich ma w składzie mleko Przygotowanie: 1. Zaczynamy od wstawienia bulionu warzywnego, który będzie naszą bazą. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy minimum godzinę, tak, żeby smaki z warzyw się uwolniły

Bananowe Pole
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 196

się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy piwo i odparowujemy z patelni prawie cały płyn.   Dodajemy do rondla podsmażone wcześniej pieczarki, wrzucamy wypłukaną kaszę i zalewamy połową przygotowanego bulionu. Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu. Co jakieś 5-6 minut mieszamy. Kasza powinna równomiernie wchłonąć cały płyn. Gdy już tak się stanie, wlewamy pozostały bulion i gotujemy(...)całość dalej na maluśkim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna zmięknąć, napęcznieć, wchłonąć prawie cały bulion. Potrawę próbujemy – solimy, pieprzymy. Kiedy kasza już gotowa, wrzucamy do rondla 2 łyżki masła, śmietanę kremówkę i starty ser. Dokładnie mieszamy, aż całe masło i ser się rozpuszczą, zagęszczając całość i czyniąc ją mocno kremową. Podajemy od razu, gorące, posypane drobno

Karo in the Kitchen
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 245

być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany(...)mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem

Moja Delicja
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 152

duża ma być wasza porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki) 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 75g jogurtu naturalnego ok. 600 ml bulionu warzywnego sól pieprz 2 łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem pieprz cytrynowy sól suszony(...)lubczyk Przygotowanie: Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz dokładnie oblepi ryż. Podlać 1 czerpakiem bulionu, co jakiś czas mieszając. Czynność powtarzać, tzn. po odparowaniu bulionu podlewać go do momentu, aż ryż będzie miękki. Gotować tak. ok. 25 minut. 10 minut przed końcem wraz z czerpakiem bulionu dodać dodatkowo jogurt naturalny

Fabryka pomysłów
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 142

drobniej- na ćwierć plasterki. Cebule obieramy i kroimy w dwumilimetrowe półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i drobno kroimy je w kostkę, razem z trzonkami. Podgrzewamy bulion lub rozpuszczamy kostkę rosołową w pół litra wrzątku. Do rondla wlewamy 2 łyżki oleju i do mocnego zrumienienia podsmażamy na nim pokrojoną drobno kiełbasę. Im bardziej skarmelizowana, tym lepiej. Musi(...)wlewamy piwo. Zwiększamy gaz i odparowujemy, mieszając całość przez 3-4 minuty, prawie cały alkohol z rondla. Do rondla wkładamy przesmażoną kiełbasę, pieczarki. Wsypujemy tymianek, wlewamy połowę naszykowanego gorącego bulionu i całość dokładnie mieszamy. Nie solimy jeszcze kaszy, bo zostanie twarda! Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu. Co jakieś 5-6 minut mieszamy. Kasza powinna równomiernie wchłonąć cały

Karo in the Kitchen
Barszcz biały 174

Pyszny, bardzo sycący, kwaskowaty biały barszcz na bazie dymionego boczku, białej kiełbasy i zakwasu na żurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na bulion: 200 g dymionego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek włoszczyzny 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Składniki na barszcz biały: przygotowany bulion* 500 g ziemniaków 1 łyżka oleju 1 duża cebula 400 g białej kiełbasy(...)Cebulę siekamy i smażymy 7-10 minut na łyżce rozgrzanego oleju, aż zmięknie (smażymy na średnim ogniu - nie chcemy aby cebula się zarumieniła).  3. Do przecedzonego bulionu dodajemy ziemniaki razem z wodą, w której się moczyły i osadem, który się wytrącił, podsmażoną cebulę, majeranek i białą kiełbasę. Gotujemy 40 minut. Wlewamy zakwas na żurek, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

My Culinary Art
RYBNA ZUPA Z PULPETAMI 180

zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się bulionu dorzuciłam także pozostałe części karpia. Kiedy warzywa są już miękkie bulion przecedzamy. Rybę studzimy, obieramy z ości. Warzywa (marchewkę i pietruszkę) ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do rybnego bulionu(...)Bulion doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Z obranej dokładnie ryby przygotowujemy masę na pulpeciki. Rybę blendujemy. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy ok 20 minut. Następnie zupę zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy

Walijskie Pichcenie
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 209

względu na zróżnicowanie produktów jak i samych gotujących – ewoluowały w nowe dania z europejskim rodowodem.   Jambalayi najbliżej jest do hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie(...)resztek pancerzyka i ogonków, następnie kroimy je wzdłuż na połowy. Jeśli krewetki były świeże – oczyszczamy je z pancerzyków, przewodów pokarmowych i kroimy tak samo. Parzymy na sicie wrzątkiem. Podgrzewamy bulion lub rozpuszczamy jedną kostkę bulionu wołowego w 0,5 litra wrzącej wody. Kurczaka pozbawiamy błonek i kroimy w 1,5cm kostkę. Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki. Szykujemy mieszankę przypraw

Karo in the Kitchen
Zupa - krem z kasztanów 164

jadalnych kasztanów z dodatkiem mleczka kokosowego i szczyptą kardamonu. Pyszności <3 Przepis znalazłam na stronie Harmonia Smaków . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g kasztanów jadalnych 600 ml bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka

My Culinary Art
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 134

pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję. Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty (białej lub włoskiej), potem długo gotowany w bulionie, podany z pomidorowym sosem. Pychotka! :) Składniki (na ok. 15-20 szt.): główka kapusty (ja użyłam białej) ok. 750 g mielonego mięsa (użyłam mięsa z indyka) 50-70 g ryżu (przed ugotowaniem) sól(...)pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do mielonego mięsa (nie jest niezbędna, ale ja bardzo lubię jej używać) 2 jajka Bulion do gotowania gołąbków: ok. 1,5-2 litry wody 2-3 kostki rosołowe (polecam te o zmniejszonej zawartości soli i tłuszczu) Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 200 g koncentratu pomidorowego

MyCookBook.pl
Indyjski masoor dal z dynią i papryką 138

imbir w towarzystwie brązowego ryżu i liści rukoli tworzą obiad idealny. Musicie tego spróbować! Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 600g dyni - 400ml mleka sojowego (lub zwykłego) - 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego) - 300g brązowego ryżu (3 woreczki) - 200g czerwonej soczewicy - 100g rukoli - 1 papryka - 3 małe czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju(...)kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rukolę myjemy i w garnku przygotowujemy bulion. Soczewicę płuczemy trzykrotnie*, zalewamy ją połową bulionu (200ml) i połową mleka (200ml), doprawiamy kurkumą, chili oraz słodką papryką. Gotujemy 10 minut i odstawiamy. W tym czasie na patelni, na oleju podsmażamy

Be Fit Be Strong
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 178

oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej zimną wodą drobno posiekaną cebulę, marchew i korzeń pietruszki, dorzuć kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym(...)ogniu min. 30 minut, dopraw na koniec solą. Nie żałuj na bulionie - im więcej warzyw, tym bardziej esencjonalny bulion! Krem z dyni Mała dynia wystarczy spokojnie na 4 porcje zupy . Obierz dynię, przekrój na ćwiartki i wydrąż pestki, zostawiając tylko twardą część. Pokrój dynię na kostkę i duś w garnku / szerokim rondlu o grubym dnie aż zmięknie (do duszenia użyj

Right Behind The Kitchen
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 142

później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już sam, a smak oraz wartość odżywcza jest nieporównywalna. W moim przepisie zalecam również upiec dynię(...)solidnej dawce mleka kokosowego - ono nadaje delikatności i dopieszcza nasz pomarańczowy eliksir. Mam nadzieję, że mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela

Food Square
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 166

zużyć zalegające w lodówce przeróżne warzywa. Najważniejsze, żeby używać sezonowych! Jest wiele przepisów na tę pyszną warzywną zupę. Podstawową zasadą jest wywar. Można ją gotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu,  co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw(...)idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 216

chcecie ugotować dania) 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 cebula kawałek białej części pora 1 marchewka 4-6 szt. pieczarek 2-3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 l bulionu Przyprawy : 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej  papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa. olej rzepakowy(...)wrzuciłam plasterki marchewki  i kawałki czerwonej papryki.  Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki. Kolej na kawałki cukinii i bakłażana. Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu.     Podsmażyłam je przez około 10 minut. Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde. Teraz etap mięsny. Pokroiłam w większą kostkę mięso.   Podsmażyłam je w niewielkiej

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania