bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:19/234)

Pieczone piersi kurczaka z ciecierzycą i pomidorkami 291

pomidorków koktajlowych, ok. 1/2 puszki ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 soli, 2 łyżeczki za'ataru, 2-3 łyżki oleju / oliwy, 100 - 200 ml bulionu warzywnego Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym a ciecierzycę odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy razem z olejem i wysmarować nimi(...)piersi kurczaka. Tak przygotowane mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dołożyć pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę, całość podlać bulionem warzywnym. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy najlepiej z kuskusem, bulgurem czy świeżym pieczywem. Smacznego

Plate of Joy
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 171

popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odcedzamy na sicie(...)zalewy i płuczemy zimną wodą. Kilka sztuk fasoli odkładamy na później do ozdobienia. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Całość blendujemy i doprawiamy solą ziołową, pieprzem i octem balsamicznym. Nakładamy do miseczek i ozdabiamy kleksem z jogurty naturalnego i kilkoma fasolami

My Chcemy Jeść
Schab duszony 198

uzyskując marynatę.   Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy.   Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka.   Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo(...)miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smakuGotowy obiadek:Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z topinambura 159

SKŁADNIKI: 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć mała cebula łyżka oleju kokosowego bulion warzywny sól biały pieprz sok z cytryny DO PODANIA: odłożona bulwa topinambura kawałek marchewki pestki słonecznika szczypior WYKONANIE: Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać(...)topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać. Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa z dyni i soczewicy 160

idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy, usuwamy pestki(...)kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy. Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec dodajemy soczewicę

My Chcemy Jeść
Zupa krem z kalarepy 176

Pyszna, aromatyczna,bezmięsna zupa krem. Kuchnia śląska. Składniki 4 duże kalarepy 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 200 g ziemniaków 1 łyżka masła 250 ml śmietany 18% koperek natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem(...)czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem. Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa dyniowa 187

marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz, ostra papryka boczek Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić(...)kostkę i również dodać do reszty. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu często mieszając. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym (tak aby minimalnie zakryć warzywa). Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni usmażyć na chrupko plasterki boczku. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć zupę z ognia i zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną

My simple kitchen
Zupa dyniowa 135

chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;) Składniki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki) 25 g masła 1/2 szklanki mleka 3,2% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku Sposób przygotowania Cebulę posiekać zeszklić(...)maśle w garnku. Dynie obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok  5 min. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy oraz czosnek. Gotować ok 15-20 min. Po tym czasie gdy dynia będzie już miękka zblendować zupę i wymieszać z mlekiem. Można podać z grzankami. Smacznego

pink envelope
ZUPA CZOSNKOWA 174

Składniki: 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 40 g boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek czerstwe pieczywo na grzanki oliwa z oliwek tarty parmezan 40 g boczku wędzonego 8 -10 ząbków czosnku(...)Wykonanie Cebulę obraną ,pokrojoną  w kostkę  przesmażyć na maśle.Ściągamy cebulkę z patelni i na tym samym masełku podsmażamy  czosnek  w łupinach . Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy cebulkę ,pokrojone ziemniaczki w kostkę i przetarty przez sito usmażony czosnek. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny

w mojej kuchni
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 198

krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa(...)łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz   Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta

Moja Delicja
Filety rybne gotowane z zielonym groszkiem 189

Składniki: 600 g fileta z dorsza lub mintaja 3 pomidory 1 duża cebula 1 puszka zielonego groszku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju sól pieprz świeżo mielony 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Groszek odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko(...)patelni rozgrzewamy olej wkładamy groszek, cebulę oraz pomidory chwilkę podsmażyć wlewamy bulion warzywny przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą i pieprzem dodajemy do gotującego sosu warzywnego przykrywamy pokrywką gotujemy do 10 minut. W trakcie gotowania delikatnie odwracamy filety rybne i gotujemy jeszcze przez 2 -3 minuty. Rybę przekładamy

kgwjanczewo
Pulpety wieprzowo - drobiowe 214

mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek, wlewamy roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę(...)pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego

Maminek kulinarny
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 561

cukinia 3 ząbki czosnku 400 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów 3 czubate duże łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano 1 szklanka bulionu warzywnego  (można użyć w kostce) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Całe danie wykonamy w dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce(...)być taka, aby czosnek się lekko zarumienił ale nie palił. Takie podsmażenie nada mu pięknego aromatu. Po tym czasie całość mieszamy. Na patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość  mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem

Smak mojego domu
Grochówka na wędzonych żeberkach 202

chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę(...)bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½   łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szkl.   wody 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Do garnka z zimną wodą (3 szkl.)  włożyć  żeberka , wypłukany pod bieżącą wodą groch i dodać 1 płaską

Codziennik Kuchenny
Kartoflanka z dyniową wyspą 155

mnie raczej nic się nie marnuje, więc staram się wymyślać coraz to nowe propozycje dyniowe. Dziś ... Kartoflanka z dyniową wyspą 400 g ziemniaków 1 jabłko 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ok. 400 g miąższu dyni 1 cebula grzyby leśne mrożone (mały woreczek) szczypta kminku 2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietanki 1/2 gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku(...)ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypior Obierz jarzyny i jabłko.  Pokrój ziemniaki i jabłko w kostkę, zale je bulionem warzywnym. dodaj kminek  i gotuj do miękkości. Posiekaj cebulę drobno. Zeszklij ją na łyżce oleju, dodaj grzyby, posiekany czosnek i duś grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody. Na końcu dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś

Gotuj Sam!