bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:167/234)

Zupa z groszku 182

kolorze zupa. Niewielki dodatek ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej bulionu. Możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :) składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula, posiekana 150 g ziemniaków, pokrojone w drobną

Stare Gary
placki ziemniaczane z gulaszem 198

czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule ząbek czosnku około 3/4 szkl. śmietanki około 1 szkl. bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2-3-ziarnka ziela angielskiego kilka łyżek oleju do smażenia pieprz sól Wykonanie Rozgrzać garnek z oliwą i wrzucić pokrojona cebulkę ,dusić jakieś 2-3 minuty. Następnie dołożyć

w mojej kuchni
Risotto z krewetkami 220

bazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym 305

połączyć to co było z kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem. Składniki: Na kotlety – 9 sztuk: 200 g kuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo

Fabryka pomysłów
Risotto z pieczarkami 145

niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie. Składniki : 3-4 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 250g ryżu arborio 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego sól, pieprz masło Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka

Codzienne Gotowanie
Kremowa zupa chrzanowa 196

która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej 30% śmietanki 30 dkg wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki sól

Kuchnia w czekoladzie
Zupa orientalna z warzywami 279

smaczna. 1  op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 1 op. mieszanka rybna z krewetkami, papryką i pietruszką 2 łyżki masła 3 łyżki muli 1 łyżeczka Consommé  lub bulionu drobiowo-warzywnego Winiary natka pietruszki świeży koperek śmietanka 36 % Do  garnka wkładamy  masło, rozpuszczamy i dodajemy  warzywa, które szybko dusimy,  wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z botwinki 161

zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki:1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)1 pęczek botwinki1 pęczek rzodkiewek1 ogórek4 jajka (ugotowane na twardo)1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku400 g kefiru0,5 szklanki śmietany3 łyżki soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Botwinkę umyć

Oryginalny smak
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 339

Paella z kurczakiem, cukinią i papryką Składniki: ·                   1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy ·                   1 podwójna pierś kurczaka(...)białego wina ·                   170 g ryżu arbrio (jak do risotto)   Przygotować bulion i zagotować razem z kurkumą.  Piersi pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Włoska zupa Minestrone. 241

pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz, słodka papryka

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab z dzika z grzybami. 249

angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,   2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce

królestwo garów
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 193

razu 3 talerze tej zupy i powiedział, że takie zupy to mogę robić mu codziennie :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej), 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie

Aga w kuchni
Risotto brokułowe - zdrowo i wiosennie 142

zrobione jest na podstawie przepisu na  risotto, które robiłam już wcześniej.  Przepis niezawodny, sprawdzony i smaczny. RISOTTO BROKUŁOWE ( broccoli risotto) Składniki: ryż do risotto 1 litr bulionu drobiowy lub warzywny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki masła parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy

Bon appetit mon amie
Zupa cebulowa 230

cebulowa ;p W każdym razie zjedliśmy ze smakiem czego i Wam życzę:) Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki mąki masło do podsmażenia w szklanki bulionu (może być warzywny) 2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w piórka. Dusimy ja na maśle około 30 minut. Uduszoną przekładamy do garnka i zalewamy winem

Lubczyk i Wanilia
Super pasztet w galarecie 249

Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się  prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)  Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli pieprz Galaretka 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody),  2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
Zupa chrzanowo-cytrynowa. 190

śmiało może stanowić konkurencję dla żurku lub białego barszczu na świątecznym stole. Wg mojego gustu konkurencję tę bez trudu wygrywa! I nikt mi nie powie ;);) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu 1 - 2 łyżeczki soku cytrynowego 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 4 łyżki śmietany kremówki 2 cebulki

zadanie-gotowanie