bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:175/234)

Zupa z pieczonych pomidorów 247

wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy 1 h. Jak pomidory ostygną, zdejmujemy skórkę, odchodzi łatwo i szybko. Wraz z powstałym podczas pieczenia płynem blendujemy pomidory. Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min.  Każdy może ją doprawić według własnego gustu ale ja proponuję posypać ją tylko kolendrą, ozdobić kleksem gęstej śmietany i chrupiącą grzanką

Olikowa kuchnia
Zupa szczawiowa z jajkiem 289

Składniki: 15-20 g szczawiu 2 skrzydełka 2 marchewki 1 pietruszka pęczek szczypiorku kawałek selera 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy Na skrzydełkach gotujemy bulion drobiowo-warzywny. Warzywa musimy ugotować przed dodaniem szczawiu, bo po zakwaszeniu wywaru warzywa pozostaną twarde. A więc marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy

Olikowa kuchnia
Moja ulubiona lazania 290

oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki

Ratunku obiad
Królewska kartoflanka 176

łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu co jakiś czas

Ogrodnik w podróży
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 217

wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało

Karo in the Kitchen
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 167

skrapiamy sokiem z ½ cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy

Smaki Ewy
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 260

najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości

ClauditteMissCooking
Ekspresowa pomidorowa z serkiem topionym, makaronem i lubczykiem 182

dzięki czemu zupa stała się aksamitnie gładka w smaku. Fantastycznym dodatkiem do zupy pomidorowej jest świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion wlewamy do garna

MyCookBook.pl
Zupa pomidorowa z soczewicą 246

się znaleźć w diecie nie tylko wegetarian. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy,  400 g pomidorów,  1 cebula,  1 ząbek czosnku,  1 l bulionu  drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz,  pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy

cookpl
Krajanka Winiary 230

Dzięki firmie Winiary i Rekomenduj.to dostałam do przetestowania nowość od Winiary. Jest to Krajanka która występuje w trzech smakach. Krajanka buraczkowa, ogórkowa i warzywna. Krajanki zawierają starte warzywa i przyprawy. Przeznaczone są na 2 l bulionu.  Krajanka buraczkowa przeznaczona jest do zupy buraczkowej którą można zrobić bardzo szybko dodając ziemniaki, bulion i śmietanę. Z krajanki buraczkowej można również przygotować(...)tylko ziemniaki, bulion i śmietanę. Ale tak jak w przypadku krajanki buraczkowej można puścić wodzę fantazji i wykorzystać ja do innych zup. Krajanka warzywna przeznaczona jest do kapuśniaku, najszybszy do którego można dodać kapustę, ziemniaki i bulion. Ale tak jak w poprzednich zupach to od was zależy jakich użyjecie składników i możecie krajankę wykorzystać nie do zupy kapuścianej

Kulinarne życie
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 167

dorzucić soczystą pierś z kurczaka w jakimś sosie i obiad dla dwojga gotowy.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej) i masła płaska łyżka siemienia lnianego i ziaren słonecznika oraz mąki sól, pieprz Do garnka do gotowania na parze wlewamy

Right Behind The Kitchen
Risotto z białymi szparagami 230

szalotki 1 ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie:Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z łososiem i szpinakiem 269

zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia400 g ryżu arborio100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki)1 cebula50 g masła50 g sera grana padano200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwysól, pieprzSposób przygotowania:Bulion postawić

Obiad za dychę
Zupa krem z dyni. Zupa dyniowa z imbirem, serem feta i mietą. 225

dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru ( ok. 1 cm ) - 100 gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa brokułowa z serkami topionymi 142

Druga odsłona zupy brokułowej. Jest delikatna w smaku. Idealna na lekki lunch. Ze składników poniżej wyszło mi tak ok. 1,5 litra zupy. 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego. najlepiej domowego ale dobra kostka rosołowa też jest ok 1 duży brokuł 3 serki topione (trójkąciki) śmietankowe sól I pieprz do smaku Brokuł rozdzielamy na różyczki a grubą łodygę kroimy

Smaki Przyprawy i Kolory