bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:132/234)

Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 141

łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu szczypta czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku(...)Cebulę kroję drobno i smażę na maśle. Rabarbar obieram, kroję w kostkę i smażę z cebulą. Doprawiam szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dodaję wino i redukuję o połowę. Wlewam bulion i całość duszę do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Całość przekładam do malaksera i miksuję na gładki sos. Ewentualnie doprawiam do smaku. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości, odlewam wodę

Mango Papaja
Zupa krem z pieczonej papryki 166

chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną i delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka ziaren kolendry harrisa lub inna pasta z chili (może być świeża posiekana papryczka(...)się czarne. Gorące papryki zamykamy w plastikowej torbie lub szklanym/plastikowym pojemniku na 15 minut. Zaparują i łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Bulion zagotowujemy. Ścieramy do niego imbir i wyciskamy czosnek. Dodajemy sok z limonki. Wrzucamy papryki i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy harrisą lub chili (świeżą, suszoną, w płatkach – ilość

Poezja smaku
Gołąbki z kaszą jaglaną 156

zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni. 1 główka młodej kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego  sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku(...)każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu. 4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu. 5. Podajemy z ulubionym sosem

Szefowa kuchni
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 493

Efekt jednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz na bulionie warzywnym. Składniki (na duży garnek): 1 kura rosołowa 1 porcja rosołowa z kaczki 1 l  zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków(...)piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (wcześniej nie należy ich obierać). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa; bulion przelać przez sito. Do przecedzonego rosołu dodać starte buraki i gotować dalej ok. 15 minut. Wlać zakwas z buraków, dodać majeranek i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku solą

W SMAK
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 238

buraków, umytych1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią1 l bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarcesól i pieprz1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podaniaświeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik(...)selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut.Po tym czasie wyjmij i wyrzuć liście laurowe, wlej śmietankę

karmelowy
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 180

minut + 90 minut duszeniePorcje: 4    Składniki:600 g udźca jelenia,10 małych cebulek (lub jedna duża),1 marchewka,1 łodyga selera naciowego,200 ml bulionu warzywnego,100 ml cassisa (najlepiej domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy(...)rozgnieść w moździerzu.  Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania

SzczyptaSmaQ
Kurczak z morelami 126

suszonych moreli garść rodzynek 1 goździk 1 laska cynamonu pół łyżeczki kminu 2 średnie cebule 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Morele pokroić na mniejsze kawałki i gotować w niewielkiej ilości(...)Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut.  Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje

Codzienne Gotowanie
Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami 93

Składniki: 400 g dyni (waga bez skóry) 250 g pomidorków koktajlowych 100 g ryżu do risotto 700 ml bulionu warzywnego 50 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku oliwa 1 łyżka mała 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego) 1 garść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać dynię, oprószyć suszonym tymiankiem i smażyć przez około 2 minuty. Dodać ryż, podsmażyć. Gdy zrobi się szklisty dolewamy etapami bulion. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion zdjąć z palnika dodać ser żółty, 3/4 pestek dyni, pomidorki i masło. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut

Moja Galeria Smaku
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym 201

cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ryba: Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem(...)pieczemy 25-30 minut w temp 180*c. Przygotowujemy sos: : Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy bulion i gotujemy, gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu.  Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie. Podajemy

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki 217

pomidorów (u mnie malinowe) 3-4 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy/oleju oregano, rozmaryn sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru papryka słodka w proszku bulion warzywny- 1-1,5 szklanki Wykonanie: przygotować 2 blaszki. Na pierwszej ułożyć skórą do góry, przecięte na pół papryki, pozbawione gniazd nasiennych i gąbczstych błon. Pomidory przeciąć na połówki, posypać solą, obłożyć(...)trudu zejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Z upieczonych pomidorów równiez bez trudu usuniesz skórę zblendować obrane ze skóry papryki, pomidory i czosnek. Przełożyć do rondla, wlać bulion do uzyskania pożądanej konsystencji i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku podawać z kleksem jogurtu lub śmietany i ziołowymi grzankami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 132

fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens,   200 g konserwowej golonki ze szlacheckiego stołu, ok. 6 szt. jajek przepiórczych, 1 litr bulionu warzywnego, 50 ml oleju rzepakowego, 1 cebula czerwona, ¼ łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii tajskiej(...)czosnek, cebulę z dodatkiem cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju.  Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną

Moniki Smakołyki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 189

np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego(...)piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone

Fiolka w kuchni
KASZA Z AROMATYCZNYM ŁOSOSIEM, GROSZKIEM, GRANATEM I KOLENDRĄ 197

więcej?! :) SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała czerwona cebula 2-3 cm papryczki chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru(...)zeszklij na niej pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowaną drobniutko papryczkę chili. Wsyp kaszę i podsmaż ją przez około 1 minutę , mieszając często.  Wlej 450 ml wody lub bulionu, dosyp sól oraz pieprz do smaku, zamieszaj i przykryj patelnie pokrywką. Gotuj całość, aż kasza wchłonie wodę przez około 15 minut. Do gotowej kaszy dołóż pokrojony w plasterki seler naciowy

Słodko-Słony Świat Ilony
Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki 155

dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni . Kiedy piekarnik się grzeje to przygotowujemy blachę, paprykę i pomidory. Blachę smarujemy oliwą. Paprykę czyścimy(...)podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy paprykę i pomidory obrane ze skórki i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką oraz jednolitą masę i podajemy w miseczkach i dekorujemy jogurtem (można też śmietaną). Jeżeli ktoś by chciał żeby

Kuchenne Wariacje
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 226

szybka do przygotowania. Pachnąca kuminem, rozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam ją ponownie – tym razem na moje przeziębienie. Pomogła. Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym: 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty(...)document.write(" "); W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zeszkli wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Smażymy przez pół minuty i zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy. Soczewicę płuczemy na sitku i wsypujemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości – około 15 minut (to zależy od ziaren) – soczewica powinna wchłonąć niemal cały płyn

Poezja smaku
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 176

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z

Oryginalny smak
Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów. 195

podgrzaniu ten efekt łagodnieje. Danie jest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 litra bulionu warzywnego 1 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 - 1 łyżeczka chili 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki oliwa sól(...)stopni na około 35 - 45 minut (do całkowitego zmięknięcia warzyw). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć miękki miąższ bakłażana, szalotek i czosnku do garnka. Dodać pomidory z puszki oraz bulion. Zagotować. Dodać starty imbir, cynamon, kurkumę, kumin, chili i cukier. Gotować na małym ogniu 30 minut, po czym zmiksować ręcznym blenderem. Przed podaniem dodać sok z limonki i ewentualnie sól

zadanie-gotowanie
Kacze curry z wolnowaru 168

ostre) 5 cm korzenia imbiru 2 marchewki 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka pasty pomidorowej 400 g  - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa.  Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą(...)Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać  dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć, usunąć skórę, podzielić mięso

Stare Gary