budyń - 12640 przepisów (strona:187/843)

Budyniowiec czekoladowo-orzechowy (bez pieczenia) 85

herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu.  Masa budyniowa wykonana została  z gotowych budyni czekoladowych,  na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną i dużą ilość mielonych orzechów laskowych. Dzięki temu jej smak jest intensywnie(...)pyszne i słodkie ciacho, które zachwyci każdego, kto uwielbia połączenie czekolady i orzechów. Składniki: Masa budyniowa: 700 ml mleka 200 g śmietany kwaśnej 18% 3 łyżki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru (po 40 g) 200 g masła 50 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 100 g orzechów laskowych Bita śmietana: 300 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z kremem i truskawkami 72

truskawkami Składniki Składniki na biszkopt: 6 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub wanilinowego bez cukru 2 łyżki cukru lub cukier wanilinowy 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 600 g truskawek (świeże lub mrożone(...)Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy o wymiarach 24X30. Krem: Budyń gotujemy z dodatkiem cukru i studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Pod koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i blendujemy. Podgrzewamy

To co lubię - gotuję i polecam
Racuszki budyniowe z miodem 86

miodem to pyszny posiłek na słodko lub też deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są naprawdę rewelacyjne, więc często goszczą w moim domu. Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy. I do tego pyszny miodek oraz owoce. Uwierzcie, że takie połączenie pokochają nawet niejadki, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Racuszki budyniowe z miodem - składniki(...)około 20 sztuk) 1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki (1 szklanka = 250 ml)   1 jajko   1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (można też użyć innego smaku) 1 łyżeczka cukru/ksylitolu   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli   Dodatkowo:   olej/masło do smażenia   Ponadto: miód do podania (u mnie widzicie miód lipowy

Di gotuje
Ciasto żabia ikra 124

pszennej 130 gram margaryny lub masła 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1300 ml zielonego soku typu kubuś lub pysio 3 agrestowe galaretki 3 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania draży kokosowych, mogą być inne wg uznania 1 szklanka śmietany 30%, można dać więcej, ja miałam akurat tyle 3 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pieczemy ok 20 min do momentu aż się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, ok litr soku wlewamy do garnka i gotujemy, w pozostałym Kubisiu/Pysiu mieszamy budynie i wlewamy mieszając do gotującego się soku, całość zagotowujemy i ściągamy z gazu, następnie dodajemy jedną galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści, Gorący owocowy budyń wylewamy na ostudzony kruchy

Blog kulinarny S9.PL
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 77

Składniki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 1/2 szklanki mąki 4 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl(...)mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok 50-60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Inspiracja

Kocham Czekoladę
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 84

Mąż przywiózł truskawki. Miałam ochotę na wypiek, przy którym nie ma dużo pracy. Takim to sposobem do wieczornego kubka mleka mamy drożdżóweczki z budyniem i truskawkami. Zanim zaczniesz robić ciacho ugotuj jeden budyń wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodaj jedno opakowanie cukru wanilinowego. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Składniki: 50 g drożdży 500 g mąki + 1 łyżka do rozczynu 2 łyżki(...)wyrośnięcia na ok. 2 godziny, lub do podwojenia objętości. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić

Kocham Czekoladę
Drożdżówki z budyniem i czekoladą 109

Drożdżówki są wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a za nadzienie może nam posłużyć nie tylko budyń i czekolada, ale również dżem, marmolada, czy też owoce. Opcji jest wiele, a drożdżówki są zawsze pyszne. Oczywiście najlepsze są tego samego dnia. SKŁADNIKI Drożdżówki: 250 ml ciepłego mleka 3,2 % 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)masła 70 g cukru 8 g soli 1 jajko Nadzienie: 30 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru Dodatkowo:  1 jajko do posmarowania drożdżówek  mąka ziemniaczana do podsypania blaszki cukier puder do oprószenia drożdżówek WYKONANIE Do małej miski wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać

Passions hobbies life
Ciasto Kryzysowe/Kwarantanna 121

budyniowo-galaretkowej i słodycz masy śmietanowej plus rodzynki dało bardzo przyjemny efekt! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 litra napoju lub soku owocowego, u mnie tymbark jabłko-wiśnia 3 budynie śmietankowe 2 galaretki, u mnie porzeczkowe ale mogą być wiśniowe, truskawkowe lub inne ok 300 gram herbatników 250 gram serka mascarpone 330 ml śmietany 30% może być(...)papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników, z 1,5 litra napoju/soku odlewamy szklankę resztę nastawiamy na gaz, w pozostałej szklance napoju mieszamy budynie następnie wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i zagotowujemy, gdy budyń nam się ugotuje ściągamy z gazu, wsypujemy dwie galaretki i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, gorącą masę budyniową

Blog kulinarny S9.PL
Chałwowiec 82

szklanka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Krem chałwowy: 300 g chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 600 ml mleka 250 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 50 g chałwy 3-4 kostki gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Czekoladowy biszkopt: Żółtka oddzielić od białek(...)Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, uchylić drzwiczki i wystudzić. Krem chałwowy: Z mleka odlać 1 / 2 szklanki, rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń, energicznie mieszać trzepaczką, aż całość zgęstniej. Odstawić z ognia, powierzchnię przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić. Miękkie masło ubić na puszystą, białą masę. Po łyżce dodawać do niej

niecodziennikpary
Ciasto z grzanym winem 73

pieczenia 1 / 2 szklanki grzańca 2 łyżki kakao 1 / 4 łyżeczki goździków 1 / 4 łyżeczki cynamonu 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli Krem z grzańcem: 1 budyń czekoladowy 1 1 / 2 szklanki grzańca 2 blaty żelatyny 400 ml kremówki 1 cukier wanilinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piernikowe ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać masło, cukier, kakao(...)gotującego się wina, chwilę pogotować, cały czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie żelatynę w płatkach przygotować wg instrukcji na opakowaniu i po odciśnięciu wmieszać do lekko ciepłego budyniu. Pozostawić, aby masa zaczęła tężeć. Kremówkę z cukrem wanilinowym ubić na sztywno, partiami dodawać czekoladowy budyń, wmieszać go drewnianą łyżką. Wykonanie Krem z grzańca zacznie szybko tężeć, dlatego należy

niecodziennikpary
Cytrynowe ciasto 95

obie mąki wraz z jajkami. Do reszty dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i wlać mieszaninę. Energicznie mieszając trzepaczką, ponownie zagotować i jeszcze chwilę gotować, aby uzyskać konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia, na powierzchni położyć folię spożywczą, pozostawić do wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie zimny, utrzeć masło na puszystą, białą masę. Delikatnie wmieszać w nią, dodając partiami, cytrynowy budyń. Cytrynowy krem wyłożyć

niecodziennikpary
Ciasto 3 bit 166

jednym kawałku... bo oprócz tego, że ciacho jest pyszne, jest też strasznie zamulające :)   Forma 25x30 cm Składniki: 500 g herbatników maślanych 1 puszka masy kajmakowej (najlepiej Gostyńskie) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 600 ml mleka 200 g masła 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 70 g czekolady deserowej Z mleka, cukru i proszku(...)budyniowego ugotować budyń i go wystudzić. Masło zmiksować aż będzie puszyste. Partiami dodawać zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami. Na nich rozsmarować masę kajmakową. Przykryć warstwą herbatników. Na nich rozsmarować gotowy krem i rozłożyć ostatnią część herbatników

My simple kitchen
Napoleonka z winogronami 124

tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia. Jak dla mnie najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu, gdy ciasto francuskie lekko zmięknie, a masa budyniowa smakuje budyniem, a nie masłem;) Polecam. około 400 g ciasta francuskiego 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g) 1-2 łyżki rumu 150 g masła(...)cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i, cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy rum oraz budyń. Na jednym płacie ciasta rozprowadzamy połowę kremu budyniowego. Rozkładamy owoce. Wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim płatem ciasta

Smaki Na Talerzu
Sernik gotowany z masą kajmakową 643

Składniki: 1,5 kg twarogu z wiaderka 6 jajek 300 gram masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy ok 450 gram herbatników 600 gram masy kajmakowej 4,5 opakowania budyni śmietankowych 1 i 1/3 szklanki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na spód blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, po warstwie herbatników(...)kajmakowej, ( możemy ją wcześniej podgrzać aby się lepiej rozprowadzała), na masę kajmakową układamy druga warstwę herbatników, w misce/rondelku mieszamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, w zimnym mleku rozpuszczamy budynie w dużym garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy ser z wiaderka, mieszamy i dodajemy jajka z cukrem, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, mieszając zagotowujemy, do gotującej się masy serowej

Blog kulinarny S9.PL
Biszkopt z bezą i masą budyniową 86

mleka i żółtek dodajemy do gotującej się połowy mleka. Całość dobrze i energicznie mieszamy (uwaga szybko się może przypalić) podgrzewając na małym ogniu, aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Budyń przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą, a później odstawiamy do wystudzenia. W misce ucieramy masło, podobnie postępujemy z budyniem (musimy go utrzeć, żeby nie był zbyt gęsty i zbity). Następnie stopniowo(...)kilku porcjach dodajemy budyń do utartego masła. Na koniec możemy dodać trochę alkoholu i ucieramy do uzyskanie gładkiego kremu/masy. Później zajmujemy się przygotowaniem polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę/groszki czekoladowe z kremówką. Na koniec dodajemy suszoną aronię. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją bezą, na który nakładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy

PatiGotuje