budyń - 12640 przepisów (strona:185/843)

SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 194

HERBATNIKACH. / całkiem nowy przepis na podstawie TEGO ;/ na blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania herbatników Blaszkę wyścielam folią aluminiową, na dnie układam  ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam  do 150 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek, które ubijam(...)cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy  szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą.  Następnie na herbatniki wyłożyłam masę czekoladową, a na wierzch masę waniliową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Rolada z Masą Budyniową 182

mieszamy. W momencie, w którym cukier się rozpuści w mleku i mleko zagotuje wlewamy do niego zimne mleko wymieszane z mąkami i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia naszego budyniu. Budyń przykrywamy folią, tak aby folia dotykała budyniu i studzimy. W misce miksujemy masło na puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!) aż do jego wyczerpania

Blondynka Gotuje
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 232

przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową(...)łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. startej marchewki, na drobnych oczkach Krem 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka) 0,4 l mleka 1/4 szkl. cukru pudru (lub więcej jak ktoś lubi słodsze) 100 g masła wiórki kokosowe (do smaku, dałam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pleśniak 359

beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel zaś cytrynowy (w stonowanym kolorze). Ale co kto lubi. ;) Idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty(...)Ciasto 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny/masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy   Nadzienie powidła śliwkowe Beza 4 białka 1 budyń (np. śmietankowy, waniliowy)/1 kisiel (raczej jasny np. cytrynowy)  1 szkl. cukru orzechy włoskie Przygotowanie Składniki na ciasto posiekać i połączyć. Podzielić na 3 nierówne części, każdą porcję ciasta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto kawowe (kawowiec) 1408

miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni ok 30-40 min Krem. Ugotować budyń z mleka, cukru i mąk (1 szkl. mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyń, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę. Przełożyć(...)masą bez kawySzklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce budyniu. Złożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto 3 BIT 359

użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy krówkowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku - 100 g czekolady - 2 budynie waniliowe - 100 g masła Na dno formy ułożyłam 1 warstwę herbatników . Podgrzałam lekko masę krówkową , aby zrobiła się rzadsza i taką masę wylałam na herbatniki . Na masę krówkową znowu położyłam(...)warstwę herbatników. Przygotowałam wcześniej budyń ( 2 budynie na 3/4  l mleka ). Budyń musi byc chłodny , aby dobrze sie połączył z masłem ( temp. pokojowa ) Mase budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę

Słodkości i nie tylko
Ciasto " Czerwone oczka " 393

Dodatkowo do biszkoptu ciemnego: 2 czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej  Dodałam dośc czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki(...)pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane z budyniem, zagotowac. Margarynę utrzec , dodając stopniowo przestudzony budyń. Polewa : Wlac wodę , wsypac cukier i kakao, zamieszac , poczekac

Słodkości i nie tylko
Piernik królewski 170

Ekperymentalna wersja ciasta piernikowego, które przełożyłam kremem na bazie budyniu :) Składniki: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 50 ml mleka - 70 g margaryny - 1 jajko - 1 szklanka cukru - 1 łyżka płynnego miodu - 1 i 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Krem: - 350 ml mleka - 1/2 szklanka cukru - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja(...)wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy az się rozpuści oraz pojedynczo żółtka. Ucieramy krem aż masło

Zainspirowana w kuchni
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami 156

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko  1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka) 3/4 l mleka 3 łyżki cukru śliwki węgierki ok 12 szt 3 figi Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię(...)tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo-bananowe 154

tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6  dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki 3 płaskie łyżki żelatyny do skropienia bananów sok z cytryny 1 galaretka cytrynowa(...)powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową

Monia miesza i gotuje
Ciasto Shrek 203

Upieczony biszkopt studzimy Syrop do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki przegotowanej wody, sok z jednej cytryny, 2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę(...)delikatnie mieszamy. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała

Delicious Titbits
Makowa panienka 411

soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny cukier do smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić budyń, cukier(...)cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia, uważając by się nie przypalił. Ostudzić. Masło/ margarynę utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem.  Wierzch można udekorować lukrem

Fabryka pomysłów
Krem z czarnym sezamem 36

posiadać tylko sezam i blender o dużej mocy. Aby przygotować sezamowy krem należy oleistą czarną pastę wymieszać razem z miodem. Następnie przy pomocy żółtek i mąk zamieniamy pastę w budyń . Po ostudzeniu dodajemy do ubitego masła i … gotowe . Teraz nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się smacznie słodkim smakiem kremu z czarnym sezamem. Krem z czarnym sezamem użyłam(...)mieszanki sezamowo-mlecznej dodajemy żółtka jaj. Cały czas roztrzepujemy trzepaczką. Gotujemy na wolnym ogniu i powoli ciurkiem dodajemy rozpuszczoną mąkę. Cały czas mieszamy. Gdy powstanie krem o konsystencji gęstego budyniu, odstawiamy go na bok do wystudzenia na przynajmniej 4h. (Jeżeli w kremie pojawiły się grudki, krem należy przecisnąć przez sito.) Masło ucieramy na puszystą masę. Będzie gotowe gdy podwoi swoją

SmartBake.pl
Adwokatka bez pieczenia – hit na blogu! 667

moja mama od koleżanki z pracy, nie znam źródła. SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * herbatniki kakaowe – ok. 400 g KREM ADWOKATOWY: * mleko – 750 ml * adwokat – 250 ml * budyń śmietankowy bez cukru – 120 g * cukier – 200 g * jajko L – 4 szt * masło min.82% – 250 g KREM ŚMIETANKOWY: * śmietana kremówka 36% – 300 ml * mascarpone(...)cukier puder – 1,5 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM ADWOKATOWY: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z cukrem mikserem do białości. Dodajemy budynie, cały czas miksujemy. Mleko gotujemy, odlewamy 1,5 szklanki gorącego i mieszamy z masą jajeczną. Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, dodajemy adwokat i cały czas mieszając ( na wolnym ogniu ) gotujemy aż zgęstnieje

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania