ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne. Składniki (na małą formę "keksową"): 2 banany 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido 3 jaja 1/3 szklanki mleka 5 łyżek ksylitolu 2 łyżki kakao 1 szklanka mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka Amaretto do dekoracji: polewa czekoladowa na bazie kakao
Mango PapajaDzisiaj będzie nie tylko czekoladowo , ale i sezonowo ;) W końcu trzeba wykorzystywać to, co dają nam poszczególne pory roku. Od tygodnia mamy już jesień, więc czas na coś typowo jesiennego. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam dodać dynię. I co się okazało? Że dynia i czekolada to świetne połączenie! Ciasto jest jak na brownie przystało wilgotne i ciężkie, jednak niemalże rozpuszcza się
chili & sugarmleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko. Do przygotowania tego tortu wykorzystałam mój wcześniejszy przepis na brownie fasolowo-migdałowe . Chociaż pierwotnie ciasto to przygotowywałam z wykorzystaniem jajek, to taki tort można też bez problemu upiec też bez nich, gdyż ciasto fasolowe wybacza wiele modyfikacji w przepisie. Jajka(...)można zamienić zmielonym siemieniem lnianym albo nasionami chia zalanymi gorącą wodą. Ciasto bez problemu można też przekroić na blaty. Na moim blogu znajdziecie także przepis na biszkoptowy tort kokosowo-czekoladowy . Składniki na ciasto: 1,5 puszki czerwonej fasoli 6 jajek lub „kisiel” z 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia + niepełna szklanka ciepłej wody 230 g migdałów
Dieta bez mlekatermoobieg, ok 30 minut. Bezglutenowe brownie z solonym karmelem Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu 100 g mąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka i ksylitol zmiksować do puszystości, dodać mąkę i stopniowo wlewać mieszankę czekoladową cały czas miksując. Ciasto wylać
Mój pomysł nasłonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie ale z białej
Kuba Gotujesłonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie ale z białej
Kuba Gotujeokrągłą tortownicę (16 cm średnicy). Brownie z malinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj , po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki + krem czekoladowy (u mnie Lindt) Do miski
CiastkozercyWilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność i delikatność. Powstaje coś pomiędzy brownie a biszkoptem. Poza
Bernika - moj kulinarny pamietnikperfekcją smaku. Nie jest takie straszne do zrobienia, poprowadzę Was krok po kroku. Wszystkie składniki są podane na tortownicę o średnicy 26 cm. Piecze się tylko dolną warstwę czyli brownie i od tego radzę zacząć, podczas gdy spód będzie się piekł robicie resztę. 300 g gorzkiej czekolady 1 duży banan 200 ml delikatnego oleju roślinnego lub 170 g oleju kokosowego(...)cukru 130 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem. Zblenduj banana z cukrem na puszystą masę. Połącz masę czekoladową z bananową, po czym przesiej do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż całość to formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 160-170 C przez 30 minut na środkowej
greenscarfbadzo smaczny tort czekoladowo-malinowy przyrządzony specjalnie na urodziny dla teścia. Przepisu niestety na blogu nie znajdziecie. Kiedyś na pewno naprawimy ten błąd:) Zdjęcie parówek z żółtym serem i sosem pomidorwym również podbiło Wasze serca :) Weekendowe wypieki na następnym miejscu. Na zdjęciu jest biszkopt migdałowy z nadzieniem serowym i truskawkami ( przepis tutaj ) oraz bananowe dietetyczny brownie ( przepis tutaj ). Ratatuj
Kolizje SmakówPo miesiącu gonienia za czasem wreszcie mam chwilę na pozbieranie myśli, ogarnięcie mieszkania, schowanie sandałów do szafy... Deszcz za oknem skutecznie zniechęca mnie do wyjścia
Obiad gotowymiędzy sernikiem a brownie. Dla wszystkich fit manioków idealne! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki daktyli - 1,5 szklanki wrzątku - 3/4 szklanki otrąb owsiane lub orkiszowe (w płatkach) - 1/2 szklanki liofilizowanej lub suszonej żurawiny - 1/3 szklanki chia - 1 łyżeczka pyłku kwiatowego - 1/3 gorzkiej czekolady - 3 płaskie łyżki babki płesznik (zamiennie mąka kokosowa) - 3 miarki odżywki białkowej u mnie smak czekoladowy Daktyle zalej wrzątkiem
SMYKWKUCHNIwegańskie, bezglutenowe brownie z buraka z gorzką czekoladą~ Pierwszy raz próbuję buraka na słodko i...na pewno nie ostatni! W połączeniu z dużą ilością kakao i czekolady smakował obłędnie :) Polecam! No i miłych Walentynek dla wszystkich którzy ten dzień (bo świętem tego nazwać nie można) obchodzą :) Ja nie, ale każdy powód jest dobry, żeby zjeść czekoladowe ciasto :) PRZEPIS /1 porcja
breakfast of dreamsmiksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie ręcznie. Na końcu delikatnie dodajemy maliny. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i uzupełniamy powstałą masą ( do 2/3 wysokości foremki). Na wierzch każdej muffinki możemy dodatkowo(...)Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Smacznego · Babeczek nie pieczemy do suchego patyczka, ciasto ma być lekko mokro jak w brownie
Kolizje Smakówzrobienia pysznego czekoladowego bloku. Szybko, smacznie i relatywnie zdrowo. 50 g preparowanej kaszy jaglanej 125 g czekolady gorzkiej 25 g masła klarowanego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Czekoladę z masłem, miodem rozpuścić. Na koniec dodać ekstrakt i ryż. Wymieszać. Rozłożyć na blaszkę i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ps. ja użyłam podzielonej foremki na brownie, ale spokojnie
Humanistka w kuchnibrownie z białej fasoli z czekoladą gorzką 70%~ Ostatnio zauważyłam, że znów męczą mnie skurcze i drga mi powieka...Już wiedziałam, że to efekt braku magnezu...Tak wiec jak najszybciej trzeba było go uzupełnić. Nie żadne tam tabletki czy suplementy - gorzka czekolada i kakao! Najsmaczniejszy sposób na uzupełnienie magnezu :) Dlatego ostatnio było tutaj tak czekoladowo-kakaowo :) Jadłam w ciagu dnia
breakfast of dreams