Noodles 250 g, pieczarki 350 g, cebula czerwona lub biała 1 szt, pierś z kurczaka 300 g, papryka czerwona 1 szt, papryka zielona pół szt, papryka żółta pół szt, brokuł 250 g, kukurydza konserwowa pół puszki, czosnek 1 ząbek, sos sojowy 3 łyżki, trawa cytrynowa mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz
kulinarne odsłony patitego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
kulinarne odsłony patijednak polecam z wędzonym boczkiem, gdyż nadaje on zapiekance bardzo przyjemnego smaku. Składniki: (na 4 - 5 porcji) 200 g makaronu pełnoziarnistego 250 g dobrego boczku wędzonego 1 brokuł 250 g mozzarelli (2 kulki) 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 100 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżeczka bazylii
Kuchcik gotujektóre są bardzo szybkie w przygotowaniu. Proponuje podawać kotleciki z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Kotlety są bez dodatku jajka, więc są odpowiednie dla wegan :-) Życzę miłego kucharzenia 😊 Składniki: brokuł 500 g, kasza jaglana pół szklanki, woda 1,5 szklanki, koperek posiekany 3 łyżki, mąka pszenna 1,5 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta
kulinarne odsłony patiżółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce
VioletoweKucharzeniefileta z piersi kurczaka Liść lubczyku Natka pietruszki (suszona) 2 łyżki soku z cytryny 1 żółta papryka 10 pomidorków koktajlowych ½ pęczka natki pietruszki 300 g bukietu warzyw (mrożony brokuł, kalafior i marchewka) 1 szklanka bulionu drobiowego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 250 g makaronu świderki (fusilli) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką
VioletoweKucharzeniechłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami :-) Składniki: soczewica czerwona 500 g, cebula 1 szt, brokuł 1 szt, pomidor 3 szt, papryczka chili 2-3 szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kmin rzymski 1 łyżeczka, garam masala 2 łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka
kulinarne odsłony patiskładniki o działaniu przeciwnowotworowym. Owymi komponentami są: - kiełki słonecznika uważane za najlepiej zbilansowane źródło aminokwasów i stanowiące kompletne białko, uaktywniają one każdą komórkę układu immunologicznego; - brokuł zawierający i zotiocyjaniany (ITC) usuwające i/lub detoksyfikujące związki kancerogenne; - topinambur posiadający substancje o działaniu cytotoksycznym na dwie linie komórkowe raka sutka. Wszystkie te składniki, oprócz tego, że są bardzo
Jeść, by żyć w zdrowiuproste i kolorowe. Jak pisze Pani Beata - " Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię zdrowe ciastka z bakaliami i codziennie gotuję. Wystarczy kilka prostych składników - kasza, brokuł, orzechy, pomidor, listek laurowy, szczypta soli - żeby wyczarować pyszne i zdrowe dania ". Książka podzielona jest na rozdziały zgodnie z porami roku. Boże Narodzenie, to przepisy świąteczne
kruche babeczkiporcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ ) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka
Zdrowie na języku :Pulubione warzywa o kawałek jakiegoś mięska, poczynimy ją bardziej syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki pietruszki puszka groszku z kukurydzą szklanka makaronu świderki 2 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy al dente
Z Majeczką w kuchnizadań. Ten kremowy i aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić
Jeść, by żyć w zdrowiuniezbędnym dodatkiem są sałatki i sosy z wykorzystaniem wszystkiego co zielone. Zatem przesyłajcie przepisy na sałatki, surówki, sosy z wykorzystaniem takich warzyw i owoców jak: kiwi, jarmuż, zielona papryka, brokuł, natka pietruszki, brukselka, szpinak, awokado, wszelkiego rodzaju sałaty i zioła, itp. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej, ale zielonego koloru zabraknąć nie może ☺ (function
Kulinarne przemysleniaHej! Dziś następna odsłona tarty. Tym razem w wersji wytrawnej bo i takie są bardzo smaczne. Będziemy jeść tartę brokułową. Szybko się ją wykonuje, a jeszcze
Tylko pysznie