Dlaczego warto gotować na parze? 168parze przekonały mnie argumenty zdrowotne. Ale jak się potem okazało te smakowe utwierdziły mnie w przekonaniu, że to właśnie tak warto przygotowywać obiad. Smaczny #ObiadBezMięsa Marchewka, kalafior i brokuły to trzy najlepsze moim zdaniem warzywa do gotowania na parze. Stałem się ich fanem, bo przygotowane w ten sposób smakują o niebo lepiej niż jakkolwiek inaczej. W sumie nie powinno
Fleksitarianizm.pl
Wtorek: Spaghetti primavera 224Niedzielnym kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym(...)przepis, bo jest prosty do zrobienia, a danie wygląda pięknie i jest bardzo smaczne. Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki
Niedzielny kucharz
Sos pietruszkowy do ryby 324minut, do czasu aż ryba będzie gotowa. Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem . Smacznego
Moja Książka Kucharska
Spaghetti primavera, czyli pyszna wiosenna pasta 216Niedzielnym kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym(...)przepis, bo jest prosty do zrobienia, a danie wygląda pięknie i jest bardzo smaczne. Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki
Niedzielny kucharz
Zapiekanka z ziemniakami 213podstawę. Szybki obiad, który nie wymaga od nas dużego wysiłku, a każdy się naje :) Składniki na ok. 4 porcje: kilka dużych ziemniaków ok. 200 g wędliny 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 duża śmietana 12% 2 jajka sól, pieprz duży ząbek czosnku ok. 100-150 g żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować, aż będą prawie zupełnie miękkie. Brokuł
Simply Food
Lista produktów bogatych w błonnik 190pokarmowego Zmniejsza kaloryczność diety Pęcznieje w żołądku – daje uczucie sytości źródło: pixabay.com Lista produktów bogatych w błonnik Produkt Zawartość błonnika banany 1,7 botwina 4,4 bób 5,8 brokuły 2,5 brzoskwinie 1,9 bułka grahamka 6,7 bułka tarta 6,1 chleb ze śliwką 7 chleb żytni pełnoziarnisty 9,1 chleb żytni razowy 8,4 chleb żytni
Dajet
Makaronowa sałatka z tuńczykiem i brokułem 244Szybka, tania i banalnie prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z tuńczykiem sprawdzi się nie tylko na imprezowym stole, ale również w roli drugiego śniadania. Składniki: 500g brokuł 200g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Brokuł ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 2. Makaron ugotować
Szalona Kuchnia Eweliny
Jabłecznik - 500 lat jabłek w Polsce 200trafiło do Polski za sprawą Bony, żony Zygmunta Starego, królowej Polski. Bona Sforza przybyła właśnie z Włoch i „przywiozła” do Polski warzywa i owoce: włoszczyznę, sałatę, szpinak, fasolę szparagową, brokuły, kalarepę, kalafiory, kapustę ... i jabłka. Skoro Bona przyjechała do Polski w 1518 roku (ślub z Zygmuntem Starym wzięła w roku 1517, w Neapolu), możemy przyjąć, iż jabłko gości
królestwo garów
Drobiowe szaszłyki z grilla 319Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SCHAB PO FRANCUSKU W SOSIE SEROWO-MUSZTARDOWYM (keto, LCHF optymalny, bez glutenu i jajek) 544dusić dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodać sok z cytryny, całość wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Tak przygotowane mięso znakomicie komponuje się ze szparagami, brokułami, fasolkaĄ szparagową ale i innymi warzywami niskowęglowodanowymi. Smacznego! — BTW całości z użyciem wody (można podbić fat dodając więcej tłuszczu): 1530 g, 3247 kcal
Ola la LCHF
Bezglutenowy makaron z indykiem i szpinakiem 319wybierzcie według własnego uznania. Tak samo pozostałe dodatki. Ja akurat wykorzystałam w przepisie szpinak, szczypiorek i sezam ale jeśli akurat nie macie tych składników pod ręką można je zastąpić brokułami, pieczarkami czy pietruszką. Cały urok tej potrawy polega na tym, że nie trzeba się w jej przypadku sztywno trzymać przepisu. Bezglutenowy makaron stir fry z indykiem i szpinakiem Dania
Book of spells
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 186chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane z przyjemnym kremowym sosem, granitą z koziego mleka i pudrem z orzechów laskowych (ten puder to jest sztos!). Danie jest przyjemne, chociaż jako zadeklarowany mięsożerca
Food Square
Makaron pełnoziarnisty z brokułem, kurczakiem i suszonymi pomidorami 228wtorkowy obiad polecam pyszny makaron pełnoziarnisty z brokułem, marchewką i kurczakiem w sosie śmietanowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 200g makaronu pełnoziarnistego penne, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 brokuł, 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach, 1 cebula, 1 marchewka, 200ml śmietany 30%, 100ml wody, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryż smażony po kantońsku 250proszku, szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie), sezam do posypania (opcjonalnie), olej lub oliwa do smażenia. Dodatkowe składniki do wyboru: warzywa: gotowe mieszanki warzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków), brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp. mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki
Gotuj Się Kto Może
Letnia sałatka brokułowa 156majonez lżejszą jogurtową wersją, ale szczerze mówiąc nie polecam, najlepiej smakuje właśnie w takim zestawieniu jakie znajdziecie poniżej. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania letniej sałatki brokułowej: 1 główka brokułu, 2 duże pomidory, 4 jajka, kilka łyżek majonezu. Sposób przygotowania letniej sałatki brokułowej: Brokuł płuczę, dziele na różyczki, oprószam solą i gotuje na parze używając torebki do gotowania
Gotuj Się Kto Może