brokuły - 6998 przepisów (strona:121/467)

Jajka faszerowane z curry i imbirem 160

przepisem na faszerowane jajka z curry i imbirem.    8 jajek kawałeczek imbiru 3 lub 4 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka curry kiełki brokułów    Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i dzielimy na  połówki. Żółtka przekładamy do miseczki, ścieramy imbir(...)łyżeczka), solimy, dodajemy curry, łyżeczkę pieprzu cytrynowego i jogurt naturalny. Rozgniatamy widelcem i mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy  kiełkami brokułów, rzodkiewką i posypujemy pieprzem cytrynowym

noteskulinarnyfiga
Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem 168

groszkiem Składniki: główka brokuła 3 jajka ugotowane na twardo 1 szklanka  kukurydzy konserwowej  1/2 szklanki konserwowego groszku 1 cebula biała majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Aby zachowały ładny, żywy, zielony kolor, odcedzone przelewamy zimną wodą lub umieszczamy w wodzie z kostkami lodu. Odcedzamy(...)przekładamy do miski. Obrane ze skorupek jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski z brokułami. Groszek i kukurydzę, bez zalewy oraz posiekaną cebulę  dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy i przekładamy do lodówki, aż smaki "przegryzą się

Moja smaczna kuchnia
Galareta z tuńczykiem i jajkiem 166

łyżki żelatyny 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 brokuła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy na połówki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż zmiękną.  Tuńczyka odsączamy z zalewy. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, następnie solimy i pieprzymy delikatnie.Studzimy(...)Jajka układamy na środku naczynia, obok układamy warstwę tuńczyka oraz brokuła, zalewamy lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje  możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem. Opcjonalnie można dodać też kawałki ugotowanej marchewki. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki do stężenia

Bon appetit mon amie
Kotlety z brokuła 199

obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem . składniki: 2 średnie brokuły 2 jajka sól,pieprz bułka tarta olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko (ale nie rozgotować) we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego brokuła wystudzić a nastepnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego brokuła dodać jajka

Monia miesza i gotuje
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 322

Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z morszczuka świeże lub rozmrożone ok 200 g mrożonych różyczek brokułów ok 200 g mrożonych różyczek kalafiora 5-6 większych pieczarek (ok 150 g) ok 50 g sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek śmietany 18% 2 kopiaste łyżeczki musztardy stołowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka koperku suszonego lub posiekanego(...)solą ziołową, pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą stronę filetów. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj w średnio osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego brokuły i kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu na rybie i pomiędzy nią. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę

Anioszek w kuchni
Mielone z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z porem i niespodzianką 179

odmiany mielone inaczej z niespodzianą w środku w towarzystwie brokułów z tego przepisu . Wyszło super. W kolejnym dniu okazały się idealne na kanapki. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka garść świeżej bazylii posiekanej drobno (lub 1 łyżka suchej) łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 1 kulka mozarelii(...)olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z tuńczykiem 113

Niezapowiedziani goście???... przepis sprawdzi się.  Składniki 400 g brokułów sok z cytryny 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 4 dymki 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Przygotowanie Tuńczyka osączyłem, przełożyłem do półmiska. Brokuły podzieliłem na różyczki, ugotowałem do miękkości. Osączyłem i ostudziłem. Dymki pokroiłem w plastry. Jajka ugotowane na twardo pokroiłem

R'n'G Kitchen
Pierogi z brokułem i serem 142

mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy troszkę grubiej i szklanką wykrawamy kółka. 2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Do garnka z brokułami dodajemy mleko, serek topiony oraz rozdrobniony ser żółty i mieszamy do rozpuszczenia obu serów. Doprawiamy do smaku, gotujemy chwilę na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy

Na Ciasteczkowych Papierach
Kilka pomysłów na... 176

czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami  brownie z batatów i daktyli (vegan

More food, love and dreams
Biała rzodkiew z warzywami w serowym sosie 148

rzodkiew nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej odmiany(...)Ramiro) 1 mały brokuł 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 szklanka gęstej śmietany 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól i pieprz 1/3 szklanki gorącej wody W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić do niej mrożony groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki

Trzeci talerz
Kotleciki z piersi kuczaka z pieczarkami i serem żółtym 292

Dzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę

Kuchnia Pełna Pasji
Rybne klopsiki z duszonym jarmużem, kaszą orkiszową i warzywami 211

prowansalskie, szczypta soli Duszony jarmuż: kilka dużych liści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka Dodatkowo: 100 g kaszy orkiszowej brokuły, mini marchewki Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Formować niewielkie kuleczki(...)wielkości orzecha włoskiego). Ugotować na parze, około 15-20 minut razem z brokułami i mini marchewką. Kaszę orkiszową ugotować w osolonej wodzie (około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, dodać jarmuż i przeciśnięty czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z klopsikami i kaszą orkiszową

FitKot
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 137

Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek imbiru pół pora oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz koperek majeranek Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam(...)plasterki. Brokuł umyłam i rozdzieliłam na różyczki. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem

nietadieta
SAŁATKA NA CIEPŁO Z BULGUREM I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 170

dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Bulgur odcedzić i dodać

Kuchnia w opałach