jagodowej* 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 120 g jeżyn + kilka do ozdoby Składniki na puree selerowe: 3 ziemniaki 1/2 korzenia selera 1 łyżka masła sól Do podania: buraczki lub brokuły CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania puree: ziemniaki i seler obieramy i kroimy na równe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy(...)się rozpadać, a sos zgęstnieje. 4. Na talerze wykładamy puree, kładziemy po 1 steku, posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Całość polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z buraczkami lub brokułami. Smacznego! * Galaretka firmy Frugo. Można zastąpić jakąkolwiek galaretką o smaku "Owoce Lasu
My Culinary Artsię niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty (lub mix sałat) 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Dressing(...)łyżeczki balsamico 1 łyżeczka sosu Worcestershire duża szczypta soli pieprz do smaku Buraczki upiec lub ugotować (najlepiej ugotować więcej i resztę wykorzystać do innych dań ;)) Pokroić w grubą kostkę. Brokuł podzielić na drobne różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Powinien być jędrny. Na talerzu ułożyć sałatę, buraczki, brokuł. Sałatę posypać słonecznikiem i skropić dressingiem. Przygotowanie dressingu: Czosnek przecisnąć przez praskę
Trzeci talerzSkładniki: 400 g makaronu (użyłam razowego linguine ) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki bazylii olej do smażenia sól, pieprz Wykon anie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodajemy brokuł, dolewamy śmietanę dosypujemy
magiczna kuchnia KasiPogoria przygotowałam np. tramezzini z rukolą, serkiem kremowym i prosciutto, kanapki znikały w mgnieniu oka! Przepisy na rukolę, które znajdziecie na blogu: Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami(...)kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki: 2 garście rukoli 1/2 świeżej gruszki 100 g sera camembert kilka ciemnych winogron 2 łyżki oliwek
Moja smaczna kuchniabrokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią
Moja smaczna kuchniaSAŁATKA Z BROKUŁÓW I FETY pyszna sałatka,która od jakiegoś czasu zagości na moim stole i robię ją naprawdę często bo jest wyjątkowo pyszna-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: BROKUŁ(ŚWIERZY LUB MROŻONY) SŁONECZNIK ŁUSKANY PIERŚ Z KURCZAKA(JAK MAŁA TO 2) SER FETA KUKURYDZA MAJONEZ I ŚMIETANA 18% CZOSNEK PRZYGOTOWANIE: BROKUŁ LEKKO OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PIERŚ POKROIĆ
Swojskie jedzonkoalbo użyć przy nietypowym burgerku. Wybór zostawiamy Wam, ale wiemy, że będzie pysznie i niecodziennie. Przepis: kotlet ziemniaczany z komosą ryżową 3. Kotlet z czerwonej soczewicy z brokułami Trzecim pomysłem jest kotlet z czerwonej soczewicy z dodatkiem brokuła. Jak zwykle wykonanie tego wegańskiego kotleta zajmie Wam kilka minut, a najdłużej czekać będziecie aż ugotuje się czerwona(...)postaci pestek słonecznika, sezamu czy migdałów nada kotletowi odpowiedniego charakteru, a Wy będziecie cieszyć się fastfoodowym burgerkiem w wersji mocno fit :) Przepis na kotleta z czerwonej soczewicy z brokułami. 4. Kotlet mielony z zielonej soczewicy Była już czerwona soczewica, czas na zieloną, a w raz z nią propozycja na wegańskie kotlety mielone. Nie musimy już chyba pisać
Bananowe PoleSałatka ta powstała z potrzeby chwili . Inaczej mówiąc gość w dom a lodówka pusta .Lub jeden brokuł i resztka pleśniaka . Takie chwile sprawiają że moje szare komórki zaczynają pracę na dużych obrotach . Tak powstała chyba najszybsza sałatka świata . Skladniki 1 brokuł 1/2 puszki groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku(...)łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki cukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć brokuł ,podzielić na różyczki i zalać wrzącą wodą . Pozostawić na kilka chwil. Krok 2 . Do oliwy dodać sól,pieprz, bazylię ,cukier, wycisnąć sok z cytryny . Dokładnie wymieszać aż cukier rozpuści się . Krok 3 . Na talerz wyłożyć odsączony brokuł , rozsypać groszek . Polać oliwą . Na koniec posypać rozdrobnionym serem
Eli Gotowaniebiedne, biegające za dzieckiem mamy miały co do garnka włożyć w ciężkie dni, a i studentom czy zabieganym młodym parom na pewno nie raz uratuje życie. Zapiekanka makaronowa z brokułem i indykiem (porcja dla dwóch dorosłych i dziecka) 300g piersi z indyka 200g dowolnego makaronu 1 brokuł 200g mozzarelli 3 łyżki śmietany 18% jajko 2 ząbki czosnku oliwa zioła(...)słodkiej, po pół łyżeczki pieprzu i rozmarynu, dużą szczyptę pieprzu oraz małą garstkę ziół prowansalskich albo gotową mieszankę ziół - bez soli!). Upieczone mięso, makaron i podzielony na małe różyczki brokuł wrzucić do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalać masą śmietanowo jajeczną. Piec 30 minut w 170 stopniach. Smacznego! A jak już powolutku kończy się zapas z własnego talerza, można zawsze sięgnąć
Przepysznik - BLW i nie tylkopodzielić na małe różyczki i blanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem z podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjibędziemy tylko mieli ochotę np. na o wocowe crumble ! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią(...)Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaopłukać, powycinać foremkami, wrzucić do cebuli, z wędliny też powycinać foremkami i dołożyć do papryki i razem dusić. Brokuł oczyścić i ugotować, odsączyć. Na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dodać makaron, wymieszać delikatnie, chwilę poddusić, dołożyć brokuły. Rozłożyć na talerze i posypać tartym żółtym serem. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony
Camilla w kuchniMniej kaloryczna, przy czym nadal smaczna tarta z brokułem, papryką, pomidorami i szynką. By odjąć jej kalorii i uczynić jeszcze bardziej zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera ;-) Tartę można również podawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty(...)tortowej 80 g mąki pszennej razowej 140 g masła szczypta soli 1 jajko + 1 żółtko 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 mały brokuł (lub niecały duży) 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 mała cukinia (lub 1/2 dużej) kilka plasterków szynki 2 jajka 400 g śmietany 18 % 100 g żółtego sera 2 ząbki czosnku
Passions hobbies lifegruszki Oliwa 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Zielona czubryca Ostra papryka Sok z ½ cytryny Łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy brokuł, brukselki i pieczarki. Brokuły wyjmujemy najwcześniej ( aby się nie rozpadły ). Odsączamy. W misce umieszczamy wszystkie ugotowane warzywa oraz pomidorki przekrojone na połowę. Przyprawiamy czubrycą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą
Smaki Ewycukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie(...)kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską
Moja smaczna kuchnia