boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:539/1009)

Czekoladowy pudding chia 270

Święta, święta i po świętach! Przed nami nami kolejny długi weekend! Na śniadanie zaproponuję Wam popularne ostatnio nasiona chia - tym razem w wersji choco :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Czekoladowy pudding chia 270

Święta, święta i po świętach! Przed nami nami kolejny długi weekend! Na śniadanie zaproponuję Wam popularne ostatnio nasiona chia - tym razem w wersji choco :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zawijaniec z ciasta francuskiego i szpinaku 292

Szybko i pysznie. Jest to propozycja dla zapracowanych. Idealne na imprezy lub miłą kolację w gronie rodziny. Przygotowanie szpinaku – szpinak umyć i osuszyć. Na patelni

Kuchnia Pokoleń
Ryba po grecku 170

Uwielbiana przez wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole.  1 kg mintaja 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 3 cebule 4

VioletoweKucharzenie
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 200

Ten pomysł wpadł mi do głowy zupełnie przypadkowo i postanowiłam przy okazji świąt go zrealizować. Lubię próbować nowych połączeń, a te ciasteczka są tego przykładem. Nie

FitKot
Bezowa rolada kokosowo - jagodowa! Obłędnie i smacznie powitaj ten Nowy Rok! 165

BEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest

SMYKWKUCHNI
Śledzie po wiejsku 259

Śledziki z ogórkiem , marchewką i cebulką..w zalewie octowej..ja zmniejszyłam ilość octu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i gusta..Pomysł na takie śledzie podpatrzyłam

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na pierniki 171

Nie sposób obok nich przejść obojętnie, korzenny zapach i misternie wykonane dekoracje z masy lukrowej, sprawiają, że sięgamy po nie znacznie częściej niż byśmy sobie tego

Słodki Kompromis
Lukier królewski 128

"Och nie, tylko nie moje lukrowane guziczki..." Święta zbliżają się niebezpiecznie szybko, czas na ich przygotowania zaczyna nieubłagalnie topnieje, a tutaj jeszcze tyle rzeczy zaprząta nam

Słodki Kompromis
Pyszny makowiec drożdżowy 168

Wyróżnia się kilka rodzajów maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, który wykorzystuje się w celach kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza

Słodki Kompromis
Bigos staropolski 401

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały

Słodki Kompromis
Drożdżowe supełki z makiem 134

Drodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab

Słodki Kompromis
Palmiery cynamonowe i makowe 221

Palmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego

Słodki Kompromis
Pieczone jabłka nadziewane masą makową 221

Pieczone jabłka po brzegi wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek

Słodki Kompromis
,,Orzechy i dynia pod złotą kołderką’’ 152

Wilgotne ciasto z dodatkiem purée z dyni, delikatny krem z dużą dawką orzechów przykryte kołderką z kroplami złotej rosy. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki

Podróż w kulinaria