aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień- fasolka w pomidorach. Może ona stanowić samodzielne, wegetariańskie danie, jak również może być podstawą do słynnej fasolki po bretońsku- wystarczy podsmażyć boczek z ulubioną kiełbaską i wymieszać. Ja zazwyczaj tak robię- jednego dnia serwuję w wersji wege, a drugiego- dla urozmaicenia- z mięskiem. Bardzo istotnym elementem jest gotowanie fasoli- pamiętajcie: fasolę moczymy
Kraina Miodem Płynącagarść wspomnień z kuchni naszych babć, mam … Farsz w środku może być według naszych upodobań i smaków. Ja swoje zrobiłam z farszem z mięsa mielonego z okrasą z boczku i cebuli. Składniki ziemniaki mączyste – 1½ kg mąka pszenna – 2-3 łyżki mąka … Czytaj dalej Babcine cepeliny ,kartacze z mięsem
gotuj ze mnąporchettą, pomidorki koktajlowe kompresowane w marakui, winogrono, majonez ziołowy, świeża kolendra, marchewka w tempurze Cena: 25 zł Ta propozycja zachwyciła Runoholica i nic w tym dziwnego, czy kanapka z boczkiem, do tego włoskim, może być niesmaczna?! No way! Świetnie sprawdził się podpłomyk - delikatny i chrupiący jak diabli, dzięki czemu różnorodność tekstur zadowoli nawet najbardziej wybrednego niejadka. Dobrze dobrane dodatki, świetny
Cooking MonsterKwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań, typowych dla naszego regionu, nie przetrwało do naszych czasów. Mając do wyboru różnorodne wartościowe składniki nie wysilamy się
Trzeci talerzgodziny. Plan pracy był następujący: 1. Ugotować mieszankę ryżu i kaszy jaglanej do casserole i do kurczaka alla cacciatora 2. Obgotować ziemniaki do zapiekanki oraz brokuła. Usmażyć na chrupko boczek 3. Zagotować bulion do zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę
Niedzielny kucharzBeaked beans to jedna z najbardziej ikonicznych potraw dla kuchni brytyjskiej. Co nas może trochę dziwić, je się ją tam jako pierwszy posiłek dnia – razem z jajkiem sadzonym, boczkiem, kiełbaskami, smażonymi pieczarkami, kaszanką i tostami jest nieodłącznym elementem angielskiego śniadania. Choć nazwa potrawy wskazuje, że jest ona pieczona, to wyłącznie odniesienie do dawnego sposobu przygotowania dania, gdy gotowało się
Kulinarna Polskawarzywami Kurczak w sosie śmietanowym Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Kurczak w sosie serowym Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka z kurczakiem
Kuchnia Bazyliidzieci. Jest to na pewno tani obiad, choć dla mnie naleśniki to raczej deser lub śniadanie, a nie tani obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane można podać z jarmużem i smażonym boczkiem. Ciekawie i pysznie. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepisy na tani obiad to na pewno smaczna zupa. Zupa rozgrzewa i syci. Zupę można ugotować dosłownie ze wszystkiego. Potrzeba
codojedzeniaJeżeli szukacie inspiracji na wypasione, weekendowe śniadania, zajrzyjcie koniecznie tutaj: Przepisy na śniadania z jajkiem. Zobaczcie też inne przepisy na szakszukę: Szakszuka z cukinią Zielona szakszuka Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend Przepis na szakszukę z soczewicą Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki łyżka masła 2 ząbki czosnku
Kuchnia BazyliiPolecam , buraczki po wiejsku doskonale sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych . Łatwe i bardzo , bardzo smaczne Składniki : 4 średniej wielkości buraczki kawałek wędzonki , najlepiej swojskiej ( kiełbasa , boczek itp ) 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka smalcu Buraczki pieczemy w foli w piekarniku bez obierania lub gotujemy tradycyjnie
Ogrodnik w podróżyPolędwiczki wieprzowe nie są tanie ale są pyszne i warto by chociaż „od święta” pojawiły się na naszych talerzach w przerwie boczku, łopatki, karkówki itp. Ich mięso jest szlachetne, delikatne, miękkie i soczyste oraz bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Tutaj przepis na najprostszą wersję, czyli bez żadnego rozbijania, jedynie lekko dociśnięte dłonią, posypane solą i pieprzem
Ola la LCHFprzygotować używając tej proporcji. Nauczyłam się tego pracując na kuchni i przyznam, że quiche wychodzi przepyszne. Zapraszam was na inne moje propozycje na quiche: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z boczkiem i cebulą Quiche z pora z pieczarkami Quiche z kozim serem i suszonymi pomidorami Quiche ze szpinakiem i mozzarellą Quiche Lorraine Składniki Ciasto: jajko
Delusional TrineZupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również inne zupy z grzybami: “ Zupa grzybowa zabielana “, “ Zupa grzybowa z mrożonych borowików “. The post Zupa z kurkami i warzywami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 5-6 łyżek zimnej wody lub mleka BULION 750ml rosołu drobiowo-wołowego 250ml białego
Karo in the Kitchen