boczek suszony - 1000 przepisów (strona:25/67)

Duszone udka z kurczaka w słodkim sosie 182

podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki.  Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić(...)solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek

Ugotować
Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego 160

Pycha!Skałdniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);100 g wędzonego boczku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej(...)wodzie lub na parze.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu).Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.Podawać gorące

Gospodyni Miejska
Gulasz myśliwski. 247

MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu(...)ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE: mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone

Kuchnia Beaty
Żurek prosty i szybki 165

mój kisił się dłużej czy krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna. składniki1 cebulagarść suszonych grzybów350 g ziemniaków50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku)2-3 ząbki czosnkumajeranek wg uznania1 l bulionuzakwas na żurek - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki)przygotowanieZiemniaki obrać

Stare Gary
Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym 240

pieczarkowym. Pyszne danie na obiad. Składniki: 6 średnich ziemniaków gotowanych 4 średnie ziemniaki surowe 2 jajka 2 cebule 200 g boczku wędzonego sól, pieprz Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 180 ml śmietany 30% pęczek koperku łyżeczka cebuli suszonej sól, pieprz cayenne   Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 121

solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki czosnku pieprz, sól i papryka ostra mielona Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone(...)wraz z pokrojonym w drobne kosteczki boczkiem. Grzyby zalewamy wrzatkiem i trzymamy pod przykryciem około 15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy

ClauditteMissCooking
Zupa dyniowo - ziemniaczana 130

bywa z zupami wegetariańskimi- oraz mało kaloryczna, gdyż całość to około 1220 kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!). Do zupy polecam dodatek chrupiących chipsów z boczku, które 'podkręcają' i wzbogacają smak, ale fantastycznie sprawdzi się również prażony słonecznik/pestki dyni/migdały, groszek ptysiowy czy najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :) Zachęcam, szczególnie teraz(...)listek laurowy, ziele angielskie * sól, pieprz,  szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryczki chili- do smaku koper- do posypania Dodatkowo: * boczek wędzony w plastrach- wedle uznania Zupa krem: Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 225

Składniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie(...)całą noc. Nazajutrz do garnka dolewamy wodę na 2 -3 cm ponad fasolę. Gotujemy 1,5 h pod przykryciem co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. 2. Boczek kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy

My Culinary Art
PASZTET WIELKANOCNY 156

ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz 2 jajka(...)bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki  Sposób przyrządzenia:   W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz sól i pieprz. Smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas. Następnie zalać wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut

pieprzny smaczek
Kapuśniak 214

boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych we wrzątku przez min 30 min sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić dodajemy cebulę czekamy aż się zeszkli

Piekielna Kuchnia Pati
Żurek śląski 179

efekt jest bez porównania wobec proszkowych podróbek prawdziwego żurku. Do przygotowania dania użyłem: 150 gram wędzonego boczku, 300 gram białej kiełbasy, 500 ml żurku, 2 jajek, 2 litrów bulionu wołowego, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 4 liści laurowych, białego mielonego pieprzu, soli. Gwarantuję, że po przygotowaniu(...)torebki". Przygotowanie zacząłem od pokrojenia boczku i kiełbasy. Boczek pokroiłem najpierw w plastry o grubości pół centymetra, a następnie każdy plasterek pokroiłem w paski o tej samej grubości. Białą kiełbasą pokroiłem w plastry o grubości jednego centymetra. 2 ząbki czosnku obrałem i pokroiłem w cienkie plasterki, a cebulę w dość grube piórka. Boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek umieściłem na patelni

Wyprawy kulinarne
Sałatka warzywna z czarną fasolą i chrupiącym boczkiem 122

Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka 2 kiszone ogórki Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Kilka suszonych pomidorów w oleju Majonez light około 2 łyżek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w słupki. Smażymy na suchej patelni aż nabiorą chrupkości. Po usmażeniu przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem

Smaki Ewy
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 138

niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek2 cebule 200 g boczku wedzonegoolej do smazenia2 kielbaski slaskiesol,pieprz2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie:Gotujemy kiszona kapuste z niewielka iloscia wody i przyprawami.listkiem laurowym ,zielem angielskim i szczypta kminku.W duzej ilosci osolonej wody gotujemy lazanki al dente.Obieramy(...)cebule,kroimy w srednia kostke.Tak samo kroimy boczek .Podsmazamy go na patelni razem z cebula i olejem.Wybieram zawsze dosc chudy boczek,dlatego dodatek oleju do smazenia jest konieczny.Na odzielnej patelni podsmazam kielbase pokrojona w cienkie polkrazki,az wytopi sie caly tluszcz.Tluszcz odrzucam.Ugotowana kapuste wykladam na sitko,zeby  odsaczyc ja  z wody.Kroimy kapuste na mniejsze kawalki.Do podsmazonej cebuli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fusilli MALMA z pieczarkami , skwarkami oraz czosnkeim niedzwiedzim 168

wpaść głodny gość ! Panika? Absolutnie. Bedą nam potrzebne- pieczarki kiełbaska bądz boczek, ja miałam to i to fusilli MALMA bo się nie rozpadają, bo można na nich pracować, można je odgrzewać kilkakrotnie , można je przewracać i mieszać...a one i tak pozostaną sprężyste i al dente. przyprawa suszony pomidor z czosnkiem niedzwiedzim koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki mniej więcej olio(...)extravergine d'oliva tarty parmezan bądz grana padano świeża bazylia sól, pieprz kawałeczek czerwonej papryki świeżej  Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy fusilli

Z Kuchni Do Kuchni
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 234

białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire  ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku   ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  2 łyżki oleju  200 g suszonych śliwek (lub żurawiny)  Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych(...)lodówki. Nadzienie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ten olej może wydawać się zbędny, bo przecież tłuszcz wytopi się z boczku, ale wchłonie go później śliwka. Do zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę. Kiedy cebula z boczkiem się zarumieni, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i wszystkie przyprawy. Następnie przekładamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy suszone śliwko

bistro mama