boczek suszony - 1000 przepisów (strona:28/67)

Risotto z boczniakami - wersja fusion 159

Składniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki(...)pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory

Karczma Honorietty
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 209

Boczek surowy kroję na mniejsze fragmenty – takie, by zmieściły się na łyżce i były wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby(...)200g kiełbasy wędzonej /tutaj dwie kiełbaski śląskie/ 6-8 białych parzonych kiełbas, najlepsze domowe – w przepisie TUTAJ 350g wędzonych żeberek 200g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli 3g suszonych grzybów 2 pełne łyżeczki majeranku 3 spore ząbki czosnku 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 287

drobną kostkę. Szpinak albo jarmuż myjemy i suszymy na ścierce. Jeśli używacie szpinaku, porwijcie listki na mniejsze kawałki. Jeśli używacie jarmużu, wytnijcie z niego nożyczkami wszystkie grube łodyżki i jego też porwijcie na drobne kawałki. Fasolkę z puszki odcedzamy na sicie. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy pokrojony drobno boczek lub pancettę. Gdy lekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę(...)średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może być z kostki, wtedy 1,5kostki na tą ilość płynu) 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego

Karo in the Kitchen
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 183

Frykadelki to trochę inna odmiana standardowych mielonych. To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.Składniki:800g mięsa mielonego2 czerstwe kajzerki3 jajka2 cebula (z tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1

Walijskie Pichcenie
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 146

osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są   mączyste, wystarczą 3 łyżki)- sól, pieprz- łyżka suszonego lub kilka  gałązek świeżego tymianku- olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych(...)oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem

W poszukiwaniu inspiracji
Ziemniaki zapiekane z piekarnika z jajkiem i chrupiącym boczkiem 139

mieszać aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni obsmażyć plastry wędzonego boczku aż staną się chrupiące. Ugotowane ziemniaki rozłożyć na blaszkę, skropić oliwą i obsypać suszonym tymiankiem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż będą przysmażone. Kilka razy przemieszać. Jak już ziemniaki będą prawie gotowe dodać podsmażoną(...)cukinię i cebulkę. Rozłożyć równomiernie naokoło ziemniaków. Na górę położyć podsmażone plastry boczku. Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż wszystko będzie przypieczone. Jak już wszystko jest przysmażone wyłączyć piekarnik, ale jeszcze nie wyciągać. Usmażyć jajka jajka. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wbić jajka, posolić. Smażyć na małym gazie, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lejące. Rozłożyć jajka

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z pomidorami i cytryną 146

słodki od pomidorów... Smaczny obiad do przygotowania, powiedzmy w 30 - 40minut... Potrzebujemy: 4 piersi z kurczaka lub podudzia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 cytryna 300g pomidorów koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku S&P oliwa lub olej pergamin, papier do pieczenia ciast Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 285

selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie Wykonanie: Wieczorem przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w tej samej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 158

Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BIGOS STAROPOLSKI 166

swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól

Z Majeczką w kuchni
Pyzy z mięsem 364

będą aż tak dobre. Mimo wszystko zakasałam rękawy i zrobiłam. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tutaj. Składniki: 1kg ziemniaków 350g mięsa mielonego łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 cebula   boczek i cebula na skwarki Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy i wyrabiamy. Dodatkowo warto dodać troszkę zimnej wody aby spulchnić masę. Ziemniaki

Brzuszki Łakomczuszki
Żur 168

polskiego żuru. 2 laski kiełbasy zwyczajnej 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 mały por 2 duże ząbki czosnku 750ml wody 4 suszone grzyby listek bobkowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek, tymianek 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku 500ml zakwasu 1 jajko (opcjonalnie) Do garnka włożyć kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, por, czosnek i zalać wodą. Dodać listek bobkowy, ziele angielskie

Codzienne Gotowanie
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 160

żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki: 1-1,5 kg kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego wędzonego 2 zakwasy na żur 2 średnie cebule 2-3 grzyby suszone chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, majeranek Przepis na żur Do garnka wkładamy 1-1,5 kg białej surowej kiełbasy, zalewamy wodą(...)przez praskę i 3-4 grzyby suszone. Zostawiamy zupe na kuchence niech się cały czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę i tez dodajemy

Kulinarna Patilogia
Biwakowy gulasz z dziczyzny 116

smażenia, duszenia i częstych degustacji.  Biwakowy gulasz z dziczyzny (idealny również gdy przygotujemy go sposobem tradycyjnym we własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych  śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego(...)liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę, zrumienić w kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso pokrojone na niewielkie kawałki (ok 2x3cm), wymieszać z zawartością kociołka, obsmażyć równomiernie i zalać winem, dodać przyprawy i dusić co pewien czas mieszając. Gdy poczujemy

Zapiski Młodej Żony
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 156

najmniejszych ziemniaków, 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem, 100 g parzonego boczku w plasterkach, 250 g młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn,              sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je kilka(...)zależności od wielkości ziemniaka. Od czasu do czasu ziemniaki odwracamy. Woda powinna całkowicie odparować, a skórka przypiec. Kapustę myjemy, suszymy i kroimy w paski. Kiedy ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy za pomocą wykałaczki) dodajemy kapustę, plastry boczku, kminek, dolewamy 20 ml oleju i mieszamy. Przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min. aż kapusta nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Moniki Smakołyki