Profiterolki , to niewielkie ciastka z ciasta ptysiowego, wypiekane na blasze. Opcjonalnie wypełnione bitą śmietaną, lodami lub innym kremem. „ Ciasto ptysiowe wynaleziono najprawdopodobniej w połowie XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący. Ciasto
mojewypiekiinietylkoModa na odchudzanie wcale nie musi być krzywdząca i nudna. Aby w gronie koleżanek napić się herbatki nie musisz podawać "zakazanego" ciasta czy jeszcze bardziej przeklętego tortu z bitą śmietaną i tuczącym kremem. Ten Tort kanapkowy do złudzenia wyglądający jak ciasto czekoladowe z kremem jagodowym jest idealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy tort
Sztuka gotowania w/g SamiryŚmietankowiec z sezamem to lekko odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu śmietana (18%) ubijana jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki
Trzeci talerzjuż zgęstniałą masę rabarbarową. Gdy masa stężeje odpowiednio, nałożyć równomiernie krem budyniowy. Ciasto umieścić w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny. Uwagi: Krem budyniowy jest bardzo lekki, przypomina bitą śmietanę, więc ciasto należy delikatnie nakładać na paterę. Jeżeli jednak wolicie bardziej zwarty krem, to wystarczy zwiększyć ilość masła
Passions hobbies lifecukru waniliowego Przygotowanie Zaparz kawę dodaj cukier i ostudź. Do szklanki włóż lód dodaj ostudzoną kawę zimne mleko. I gotowe Możesz również dodać ulubione lody, bitą śmietanę i posypkę
Kukuleczkipatyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej śmietany. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiamerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze, ale właśnie to w nich najlepsze. Można je jeść z różnymi dodatkami. Popularny jest syrop klonowy, chociaż u nas, w Polsce, owoce i bita śmietana raczej ma pierwszeństwo. Teraz zaczyna się sezon wielu pysznych owoców, warto więc je wykorzystać jako uzupełnienie smaku tych małych cudeniek. Rzadko jadam pancakesy, ale teraz, gdy skomponowałam
Anioszek w kuchniprzy pierwszej może nie poszło mi najlepiej ale z każdą następną było już super. Do nadzienia zrobiłam masę budyniową z żółtka i mąki ale możecie napełnić je po prostu bitą śmietaną. Jeśli nie macie takich rurek to warto się w nie zaopatrzyć bo koszt jest niewielki a rurki smaczne. Zbliża się Dzień Matki i Dzień Dziecka więc może się skusicie
Ewa w kuchnirozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto. Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą raczej zbyt zdrowe ;) Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany
Bulliomój autorski przepis :) pyszny podwójny sernik ,jedna warstwa to twaróg a druga mascarpone z bitą śmietaną ,na wierzchu truskawki w glazurze z galaretki o tym samym smaku :) Idealny deser na gorące dni :) trochę roboty ale polecam jest przepyszny . Składniki : Masa twarogowa : - 1 kg sera białego u mnie z wiaderka - 1 szklanka cukru pudru -250 ml - 1.5 galaretki truskawkowej Masa
Wypieki Renejogurtu naturalnego (dobrze, jeśli jest gęsty) - kilka łyżek soku z cytryny - 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego *dodatkowo Do przygotowania deseru z lodami możecie użyć posypek, czekolady, bitej śmietany, świeżych owoców. Całkowita dowolność przy komponowaniu zestawu :) Przygotowanie: Truskawki zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, żeby łatwiej je było zmiksować. Na pół rozmrożone wrzucamy do miski, zalewamy jogurtem, miodem
W poszukiwaniu inspiracjiprzewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej. Podawać posypane cukrem pudrem, lub bez niczego. Ponieważ już cukier jest w środku. To zależy już od upodobań. Można udekorować je bitą śmietaną ) Thremomix – do naczynia miksującego dodać – mleko, jajka, cukier,olej,drożdże,mąkę, szczyptę soli, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał. – dostawić do wyrośnięcia – smażyć jak wyżej
Kuchnia Pokoleńkonstytucyjnego? - *spogląda podejrzliwie*A po co Ci? Chcesz coś poczytać? - Chcę zrobić zdjęcia na blog *opada kurtyna* Zapraszam na mus truskawkowo-rabarbarowy na mus Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą z cyklu: Wszyscy jesteśmy konstytucjonalistami. Składniki: szklanka truskawek szklanka posiekanego w kostkę rabarbaru dwie szczypty cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka
Fiolka w kuchniotula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone... SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 4 porcje): 350 g truskawek (mrożone wcześniej odmrozić) 250 g rabarbaru 3 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżeczki wody SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilony