Rewelacyjne ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika. Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 225 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cappuccino Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej 75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej
Słodka Stronaplusy... Ale o nich może innym razem. Dzisiaj będzie jeszcze jeden zaległy przepis, sprzed wyjazdu do Polski. Powstał, bo nagle naszła mnie ogromna ochota na tort. Znaczy się - na biszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład(...)gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy. Przez dużą ilość kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje(...)serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu waniliowego 300 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort z owocami. Mnóstwem owoców. Nijak mi to do mojej wizji nie pasowało... Ale że jubilat ma prawo wyboru, zmieniłam koncepcję. Chciałam zrobić owocowy ogródek, czyli tort obłożony podłużnymi biszkoptami. Pech chciał, że ciacho wyszło tak wysokie, że ogródek nijak nie chciał wyjść... Znów więc zmieniłam plany, boki obsypałam płatkami orzechów laskowych (migdałowe wyszły, ale może to i dobrze(...)tutaj pasują), wierzch udekorowałam mnóstwem owoców, i oto jest: tort dla C. Właściwie to był , bo większość zniknęła na imprezie, a resztę zjedliśmy sobie do kawy. Mniam . Pyszny był. Biszkopty: ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała. Od tego czasu zrobiłam sporo(...)boków - bałam się, że w takiej formie nie przetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest to najpiękniejszy przykład, to wyszedł tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić przepisem. Biszkopt jest na mące orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane
Pożeraczka, czyli raz adobrzedwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut(...)szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec Copyright © Smaczny.pl Składniki: Ciasto: 30 dag mąki
Praktyczna pldumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni(...)przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy
Ratunku obiadrabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie(...)smak tych ostatnich owoców dominuje w musie. Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust. Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm
Smakołyki Berenikipysznym kremem z mleka w proszku i serków homogenizowanych. Jest niezwykle delikatne, kremowe, bardzo ładnie i elegancko wygląda-zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku. Składa się z delikatnego biszkoptu, kremu, biszkoptów a wszystko to oprócz kremu nasączone jest mocną kawą. Ciasto nada się na każdą okazję, jest bardzo proste i szybkie do robienia, każdy sobie poradzi z jego(...)przygotowaniem Bardzo polecam, jest na prawdę wspaniałe-musicie je zrobić :) \ zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI BLASZKA 25x35CM używam szklanki 250ml BISZKOPT 6 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki ciemnego kakao KREM 300 g masła w temperaturze pokojowej 3 szklanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutegoroczne Święta przygotowałam nowe ciasto, a mianowicie biszkopt z masą ajerkoniakową i sezamową wkładką. Ciasto wyszło wysokie (zrobiłam je na blaszce 18x28cm) i efektowne. Moim bliskim smakowało bardzo, mnie natomiast, jeśli mam być szczera, nie urzekło w 100%. Uważam również, że nie jest to dobry wybór dla początkujących cukierników. Potrzebne jest tutaj lekkie wyczucie w postępowaniu oraz wyczuciu czasu(...)uwagi na to, że ciasto bardzo smakowało moim bliskim oraz z zamiarem przygotowania go ponownie…. być może w nieco okrojonej wersji – widzę go bardziej z 2 warstwami biszkoptu (każdy z 3 jajek, bez amoniaku i dodatku octu; ewentualnie lekko naponczowany) przełożone sezamkową masą, z masą ajerkoniakową na wierzchu, już bez dodatkowej polewy. Inspiracja:www.facebook.com/slodkoslone4/posts/pfbid0SUsFMJQ1kXo19Jvf4trwmHng5nu76fpBq9uYW3ianqPdESkkDyMJxhDFvsx9K7HWl Biszkopt kakaowy
Smaki Na TalerzuPyszne, typowo imprezowe,czy świąteczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, powideł śliwkowych, czekoladowej masy śmietanowej z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie, masy śmietanowej z mascarpone oraz bezy. Ciasto jest słodkie, choć nie przesłodzone. Wysokie i podzielne. Baaardzo dobre. Jest też nieco pracochłonne, ale nie jakoś przesadnie. Przygotowanie ciasta warto rozłożyć sobie na 2 dni. Chodzi przede wszystkim(...)możesz śliwki namoczyć krótko w herbacie lub ciepłej wodzie – na tyle, by nieco zmiękły. Polecam to ciasto na święta i różnego rodzaju uroczystości. Szklanka o pojemności 250 ml Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Beza: 5 białek
Smaki Na Talerzuwiadomych względów, tylko dla dorosłych Inspiracja na to ciasto pochodzi z jednej z książek kulinarnych siostry Anastazji. Jest to druga propozycja na blogu na tego typu ciasto z rodzynkami . Biszkopt jasny: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej (4 lekko kopiaste łyżki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju Biszkopt kakaowy: 4 jajka(...)słoiku mniej więcej do połowy) 200-250 g czekolady mlecznej 1-2 łyżki śmietanki kremówki Dodatkowo: konfitura morelowa Ciasto Rodzynkowiec – wykonanie: Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na całą noc. Biszkopt: W misie miksera umieszczamy cukier oraz całe jajka, miksujemy przez kilka minut, aż do powstania jasnej, puszystej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość. Wlewamy wodę oraz olej. Na koniec dodajemy
Smaki Na TalerzuCiacho dla miłośników czekolady. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, pyszna wkładka z wafelków prince polo, orzechów i wiórków kokosowych, a to wszystko oblane grubą warstwą polewy czekoladowej. Ciacho wychodzi wysokie i podzielne. Składniki blaszka 25/35: biszkopt: 7 dużych jajek, 1 szklanka cukru, 140 g mąki pszennej, 50 g kakao, wkładka wafelkowa: 6 białek, 1 szklanka cukru, 100 g mielonych orzechów(...)nasączenia: 1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, 3/4 szklanki wody, polewa: 100 ml śmietanki 30%, 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianym kakao. Ciasto
kulinarne odsłony patiCiasto Cappuccino jogurtowe to prawdziwie pyszna eksplozja smaków, która przeniesie Cię do włoskiej kawiarni. Połączenie delikatnego biszkoptu orzechowego, kremowego jogurtu gotowanego o smaku cappuccino i czekolady tworzy prawdziwie królewski deser. To doskonały wybór na specjalne okazje, zarówno na co dzień, jak i święta. Składniki na ciasto Cappuccino jogurtowe: Biszkopt orzechowy: 3 jajka rozmiar L 80 g mąki arachidowej lub zmielonych(...)jajka rozmiar L 3 opakowania budyniu waniliowego (3 x 40 g) 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki cappuccino (np. waniliowego) 150 g cukru Dodatkowo: około 80 g biszkoptów 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu Przygotowanie Biszkopt Orzechowy Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich
e-PrzepisyKulinarnedelikatności kremu i słodyczy pijanych śliwek. Idealne na specjalne okazje. Przepis jest bardzo popularny i pewnie już o nim słyszeliście, jednak pewnie nie próbowaliście go w takim wydaniu. Puszysty biszkopt kakaowy przełożony lekkim kremem budyniowym z nutką piernika i pijane śliwki w czekoladzie na wierzchu to doskonały wypiek na święta. Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie(...)Składniki na ciasto Pijana Śliwka: Biszkopt: 6 jajka rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 1200 ml mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej 150 g cukru 2 łyżki żelatyny 150 ml wody łyżka przyprawy
e-PrzepisyKulinarne