Trochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny. Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości. Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/3 szkl gorzkiego kakao łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy na 750ml mleka bez cukru 300g masła ok 4 łyżki cukru pudru galaretka zielona i czerwona okrągłe biszkopty 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich polewa kakaowa Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać
Smakołyki Asitutaj przepis na coś słodkiego 😉 Stworzyłyśmy tort, który łączy w sobie vibe sernika i makowca. Świetnie sprawdzi się na różne okazje 😍 Składniki (śr: 20cm): Kakaowy biszkopt -5 jajek -80g mąki ryżowej -40g skrobi ziemniaczanej -40g gorzkiego kakao -100g ksylitolu -szczypta soli Krem sernikowo-makowy -60g maku mielonego -200ml mleka(...)ksylitolu -100g orzechów włoskich -3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego Dodatkowo do ozdoby -kilka kostek deserowej czekolady -migdały w płatkach -migdały prażone solone -orzechy włoskie KAKAOWY BISZKOPT 1.Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. 3.Nadal ubijając dodawać po jednym
Candy Pandasaromatycznym kremem jagodowym. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny tort jagodowy! Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: Biszkopt jasny: 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa 150 g cukru (lub ¾ szklanki cukru) 150 g mąki pszennej (lub 1 szklanka mąki) 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem mascarpone z białej czekolady: 200 g białej czekolady 250 g słodkiej śmietany 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego Krem jagodowy: 250g serka mascarpone 500g jagód 50g cukru pudru (lub 5 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
Podróż w kulinariaTort śmietanowo-czekoladowy jest przepyszny! Wysoki kakaowy biszkopt nasączony naparem z czarnej herbaty z dodatkiem rumu i cytryny zawiera dwa smaki kremu: śmietankowego i czekoladowego na bazie gorzkiej czekolady i m ichałkowych cukierków. Frużelina wiśniowa dopełnia smaku. Tort zrobiłam na 19 urodziny syna, wszystkim smakował i każdy prosił o dokładkę. Dla mnie to idealne połączenie(...)smakowe :) smaki doskonale się ze sobą komponują. Polecam nie tylko na urodzinowe okazje. Biszkopt o średnicy 22 cm 8 jajek 240 g drobnego cukru 140 g mąki pszennej typ 450 50 g ciemnego kakao Nasączenie: 200 ml posłodzonego naparu z czarnej herbaty 50 ml rumu 15 ml soku z cytryny Krem śmietanowy
Wanilia i Kardamonkremowy, wręcz rozpływa się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada tiramisu jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją przygotować z kilku prostych składników, a są nimi tradycyjne biszkopty, śmietanka kremówka, serek mascarpone oraz kakao. Dodatek stanowi kawa, w której moczy się biszkopty, dzięki czemu cała rolada ma cudowny posmak kawy. Poniżej zaprezentuję Wam prosty i szybki przepis(...)pyszną roladę tiramisu. Idealny deser do kawy, świetna przekąska na słodko, a także idealny poczęstunek dla gości. Zapraszam na przepis! ROLADA TIRAMISU – PRZEPIS Składniki 24 biszkopty 500 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru kakao filiżanka kawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy
Przepiski.plNieziemsko pyszne ciacho! Efektowne ale wcale nie trudne w wykonaniu. Kilkuwarstwowe, aksamitne i mega kremowe ciasto, którego słodycz została delikatnie przełamana frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao Krem: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki(...)Frużelina wiśniowa: ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200g 1 szklanka likieru kawowego 2 łyżki gorzkiego kakao *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści
Blog z Apetytemportalach, np. Pinterest czy Instagram, ale ja musiałam w tym roku stworzyć własną wersję. Zachęcam Was do wykonania tego ciasta, na pewno zaimponujecie nim nie tylko dzieciom ;) Składniki na biszkopt: 80 g mąki pszennej tortowej 100 g drobnego cukru 4 średnie jajka szczypta soli 25 g kakao 4 łyżki zimnej wody Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej(...)schłodzonego) 100 g cukru pudru 4 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy ganache: 150 g gorzkiej czekolady (max 64% kakao) 150 g śmietany kremówki 36% Dodatkowo: wiśnie w zalewie (wydrylowane) biszkopty Savoiardi (takie jak do Tiramisu) cukier puder (do posypania dachu) Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Do małej miseczki przesiać kakao i mąkę. Odstawić na bok. Białka jajek oddzielić od żółtek
Świat CiastaSpecjalnie dla moich dzieciaczków przygotowałam dziś ciasto o wdzięcznej nazwie "dyskoteka" lub "kryształek". Jest to biszkopt kakaowy/czekoladowy przełożony masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam dodatkowo gorzką czekoladą i kolorową posypką cukrową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz na imprezy, zwłaszcza imprezy dla dzieci, bo jest bardzo kolorowe. Jeszcze się też nie spotkałam(...)komuś nie smakowało. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 galaretki w różnych kolorach (np. żółtka, zielona i czerwona) 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny 150ml wody Polewa: 4 łyżki śmietany 30% 100g gorzkiej
Waniliowe Improwizacjejesień, bo oprócz smakowicie przyprawionej dyni, ma w sobie konfitury z wiśni, które swym smakiem przypominają o niedawno minionym lecie. Pychotka Zachęcam do wypróbowania! Składniki (na małą foremkę tortownicy): Biszkopt (potrzebujemy takie trzy): 1/3 szklanki (80 ml) zwykłej mąki pszennej (może być też np. orkiszowa typ 550) 1 łyżka (15 ml) brązowego cukru (lub ksylitolu albo erytrytolu) 1 łyżka(...)cukru z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/ Dodatkowo: sok z połowy cytryny 1/2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem roślinnym. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy
Lamarida.plprzetestowania tego przepisu, z pełnym przekonaniem, ale na razie bez kategoryzowania. Kompozycja przyjemna, lekka i wyważona. Masa delikatnie kwaskowata dzięki jogurtowi greckiemu. W tym lekkim kremie chrupiące beziki.. Biszkopt wyraźnie migdałowy, po nasączeniu przyjemnie wilgotny. Konfitura żurawinowa, lekko winna, przełamuje słodycz całości. I pestki granatu, chrupiące i soczyste jednocześnie. I cieszą oko. Moje ciasto nie było planowane(...)też zamawiane na szczególną okazję. Po prostu wykorzystałam chwilę wolnego czasu. Macie chwilkę do wykorzystania? Zapraszam. Biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Na poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny i łyżką cukru Masa jogurtowo
Kronika Piekarnika