Biszkopt pomarańczowy pieczony w kąpieli wodnej wyglądał tak kusząco, że wykorzystując okazję postanowiłam go przetestować w torcie pomarańczowym z truflami. Pomimo, że przygotowanie było pracochłonne i czasochłonne – nie zawiodłam się – warto było. Składniki na biszkopt (na tortownicę o średnicy 20 cm): - 6 jaj - 70 g oleju rzepakowego - 100 g soku z pomarańczy - 90 g mąki niskobiałkowej ( TU PRZEPIS ) - szczypta(...)spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki, które można obtoczyć, np. w brązowym cukrze demerara. Trufle przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Uwagi: Biszkopt upiekłam w tortownicy 26 cm, zwiększając powyższe proporcje o 1/3. Odpowiednio zwiększyłam też proporcje na krem. Trufli wystarczy z podanego wyżej przepisu. Do nasączenia biszkoptu użyłam soku wyciśniętego z czerwonej
mojewypiekiinietylkożelatynę, opisałam obie opcje. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 100ml wody(...)450ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 3 łyżki galaretki w proszku malinowej (lub innej) 600ml gorącej wody Dodatkowo: mini bezy do ozdoby Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
Mała CukierenkaInna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)święta" warto się pomęczyć, bo smakuje genialnie! I... uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLenydzieci. Takie ciasto będzie pasowało do przyjęcia pod hasłem „jednorożec” :). Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Rajska Pianka Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 90ml wody(...)żółte galaretki + 400ml gorącej wody Wierzch: 1 pomarańczowa galaretka + 470ml gorącej wody 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 2 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier
Mała Cukierenkawielbicielom masy krówkowej. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na noc pozostawić w lodówce, by herbatniki i krakersy zmiękły. Ciasto balowe bardzo przypomina ciasto 3 bit na biszkopcie . Jeśli wolicie ciasta bez pieczenia to gorąco polecam ten przepis: ciasto 3 bit bez pieczenia – klik Ciasto balowe – Składniki: Składniki na biszkopt: 4 jajka szczypta soli pół szklanki(...)Masy krówkowej nie trzeba uprzednio gotować. Zaś mleko skondensowane należy gotować w garnuszku z wodą (puszka musi być cała zanurzona w wodzie), na małym ogniu przez minimum 2 godziny. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Następnie wrzucać po jednym żółtku ,dalej miksując. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą obie
Kulinarne Przebojeupominek: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki(...)wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły
Ciastkozercymyśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko zwykłym konsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci? Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie. Pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka, och! Czy to nie brzmi jak bananowa rozpusta?! Do tego kieliszek delikatnej Pravdy o smaku brzoskwiniowym.. mmm.. Czy Wy również lubicie(...)niej dumni. Występuje w wielu smakach, a ten brzoskwiniowy jest naprawdę niezwykle delikatny i nie dominujący. Myślę, że polubią go nawet mężczyźni, którzy raczej skłaniają się ku czystej. :) Potrzebujemy: Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MamaOskarkaserowym kremem, który świetnie smakuje z bezą. Torcik bardzo mi smakuje, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać :). Nie jest trudny, ale troszkę jest z nim zachodu, ponieważ pieczemy dwa biszkopty, z czego jeden z bezą, ale uważam, że warto! Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą(...)ostrożnie wyjąć z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Blaszkę umyć i znów wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Do przygotowanej blaszki przełożyć pozostałe ciasto, wyrównać i piec jak pierwszy biszkopt. Beza: 5. Około 10 minut prze końcem pieczenia drugiego biszkoptu zacząć przygotowywać bezę. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i lekko ubić je mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier
Mała Cukierenkanudy ? W takim razie to zielone ciacho z truskawkami jest dla Was. Bajeczne połączenie zieleni, bieli i czerwieni. Jest nie tylko smacznie, ale i pięknie. Polecam Wam niebanalny biszkopt. Biszkopt w wersji "na zielono", z dodatkiem szpinaku. Szpinak nadaje biszkoptowy nie tylko kolor, ale sprawia również, że ciasto jest wilgotne. Myślę, że takim zielonym biszkoptem zaskoczycie gości(...)całą pewnością wypiek przypadnie im do gustu. PRZEPIS NA BISZKOPT SZPINAKOWY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt: 300 g mrożonego szpinaku - brykiet 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem mascarpone: 150 g białej czekolady 375 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek galaretka ( krystaliczna
kolorowotorcikowoCiasto "Pijak " to jedno z tych ciast, które zawsze się udają i są pewniakami na imprezach. Jest to puszysty biszkopt nasączony wiśniówką i dżemem wiśniowym przełożony kremem budyniowym, a całość udekorowana jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha, Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego. Oryginalny przepis zakładał przełożenie biszkoptu dżemem brzoskwiniowym. Moim zdaniem wiśnie(...)mąki pszennej(3 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) nasączenie 120 g ciepłej wody 50 ml wiśniówki dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego 100 g czekolady 100 g okrągłych biszkoptów 50 g masła Ciasto 1 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę wraz
Ciasta z tradycjamijest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 2 kajzerki, 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych(...)wiórków 3 łyżki cukru Poncz: Szklanka przegotowanej wody dwie łyżki cukru sok z cytryny Dodatkowo: Frużelina malinowa lub słoiczek dżemu malinowego (może być inny), Rafaello SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki
RAROSSAoczywiście możemy użyć innego smaku, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś(...)deserów) 1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier
Mała CukierenkaMini torciki z kakaowego biszkoptu oraz masy śmietanowej i nadzienia malinowego, nie tylko świetnie się prezentują, ale są także pyszne. Do tego są mało pracochłonne, a to za sprawą gotowego nadzienia malinowego Lauretta od firmy Kandy. Nam pozostaje tylko upiec biszkopt i ubić śmietanę. Idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta to idealne rozwiązanie(...)pracy - ułatwiają pracę w kuchni i to bardzo! Z pewnością jeszcze nie raz sięgnę po nadzienie malinowe, gdy nie będę miała czasu lub ochoty na przygotowanie własnego. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietanki 36% 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenyPróbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę. Zastanawiasz się dlaczego użyłam pomelo? Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe do zjedzenia pomelo(...)grejpfruta, który nie każdemu odpowiada. Zapraszam Cię po przepis, który znajdziesz poniżej Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g schłodzonego masła 1 jajko szczypta soli Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Jabłka: 1 kg jabłek (lub 1/2 kg jabłek i 1/2 kg pomelo) 4 łyżki cukru
Via Gusto