biszkopt - 17572 przepisów (strona:89/1172)

CIASTO SZPINAKOWO-MAJONEZOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 103

wiem czy wiecie, ale producent Kieleckiego – WSP Społem Kielce obchodzi w tym roku jubileusz 100-lecia istnienia! Kolejnych 100 lat z całego serca życzę! Połączenie majonezowego, waniliowego biszkoptu ( genialnego! ) z ciastem szpinakowym i tym wspaniałym, orzeźwiającym kremem to totalny strzał w 10! Ciasto jest lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do kawki! Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością(...)sięgnie po dokładkę! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! Ps. zamiast dwóch różnych ciasto możemy zrobić jedno w takim samym smaku. SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT MAJONEZOWY: * Majonez Kielecki 310 g – 0,5 słoika * mąka pszenna – 3/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * jajko M – 3 szt * cukier – 0,5 szkl ( 1 szkl

Ostra na Słodko
Torcik budyniowo-bananowy 110

Prosty w przygotowaniu torcik budyniowo-bananowy to pyszny deser bez pieczenia. Idealnie nadaje się na każdą okazję i zachwyci gości swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram biszkoptów deserowych podłużnych 3 banany połówka cytryny 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 gram masła 2 łyżki kakao 330 ml śmietany(...)fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru zaparzona kawa rozpuszczalna z mlekiem do nasączenia biszkoptów, kakao do posypania wierzchu tortu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do rondelka/garnka wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy 3/4 szklanki cukru oraz cukier wanilinowy, gotujemy. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, zagotowujemy, gęsty budyń odstawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Rolada gigant 86

głowie, wygląda o wiele lepiej No rzeczywistość nie zawsze chce współgrać z wyobrażeniami, ale smak jest fantastyczny, więc dzielę się z Wami przepisem Składniki na biszkopt: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie(...)dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Biszkopt wyciągam z piekarnika, nakrywam ściereczką i odwracam blaszkę. Ściągam delikatnie papier, a biszkopt zwijam razem ze ściereczką w rulon i odkładam. Cały proces powtarzam i piekę drugi taki sam biszkopt

Słodki sentyment
Rolada gigant 89

głowie, wygląda o wiele lepiej No rzeczywistość nie zawsze chce współgrać z wyobrażeniami, ale smak jest fantastyczny, więc dzielę się z Wami przepisem Składniki na biszkopt: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie(...)dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Biszkopt wyciągam z piekarnika, nakrywam ściereczką i odwracam blaszkę. Ściągam delikatnie papier, a biszkopt zwijam razem ze ściereczką w rulon i odkładam. Cały proces powtarzam i piekę drugi taki sam biszkopt

Słodki sentyment
Góra lodowa 131

zmieszały. Biszkopciki układałam pod lekkim kątem, niezbyt gęsto siebie, by zbyt mocno nie odstawały one od reszty (tak po prostu wolałam), ale oczywiście można je ustawić gęściej i pionowo;) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru drobnego 4/5 szkl. mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 szkl. gorącej wody Masa(...)Masa z mleka w proszku: 250 g masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku (pełnego) + 2 łyżki 2 łyżeczki kakao Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z kakao. W osobnej misce ubijamy pianę

Smaki Na Talerzu
Rabarbarowy sernik z migdałami i czekoladą 79

się dobrze pokombinuje, to „wszystko” razem może smakować rewelacyjnie. Polecam ten sernik na ciepłe dni, bo nie wymaga piekarnika . Składniki na spód: ½ (100g) masła 100 g biszkoptów 1 łyżka cukru (jeśli biszkopty są niesłodzone) Składniki na sernik: 3 garście drobno pokrojonego rabarbaru ½ szklanki wody 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 garście prażonych płatków migdałów Dodatkowo: 20 małych biszkoptów(...)czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu Masło z cukrem rozpuszczam w garnuszku. Kruszę drobno biszkopty i dodaję do masła. Powstanie masa o mokrej konsystencji. Nie musi być jednolita. Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, rozprowadzam równo, ugniatam i wstawiam do lodówki. Z rabarbaru i wody gotuję kompot. Nie za długo, żeby rabarbar za bardzo się

Słodki sentyment
Cappuccino na zimno 124

Masa na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku o wyraźnym kawowym akcencie, obłożona namoczonymi w galaretce biszkoptami i przykryta warstwą galaretki. Tak, to z pewnością moje ulubione ciasto bez pieczenia. Fantastyczne pod każdym względem: wygląda ładnie, konsystencję ma ciekawą i smakuje po prostu wybornie. Jeśli lubicie takie smaki, zachęcam do wypróbowania. 2 szkl. mleka w proszku 3 serki(...)homogenizowane waniliowe 250 g masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1-2 op. okrągłych biszkoptów 1 żółtko 3 galaretki pomarańczowe 1,5 – 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masło i serki homogenizowane wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
CIASTO CAPPUCCINO (BEZ PIECZENIA) 142

Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek kawy(...)zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 3-4 łyżki cappuccino (u mnie: czekoladowe) 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO CAPPUCCINO (BEZ PIECZENIA) 142

Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek kawy(...)zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 3-4 łyżki cappuccino (u mnie: czekoladowe) 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Tiramisu - aksamitny włoski deser 128

naszła mnie ochota na deserową klasykę Włoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu. Składniki(...)zimnego mascarpone 100 g cukru 12 g cukru z wanilią likier amaretto (zrezygnowałam z niego i dlatego użyłam wanilii) filiżanka mocnej i ostudzonej kawy 400-500 g podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu) kakao do prószenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować na puszystą masę z cukrami. Cały czas miksując, stopniowo dodawać

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI 273

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie? Pewnie znacie! Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy! Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą(...)wiosnę! Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – smakiem i wyglądem! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT SZPINAKOWY: – jajko L – 5 szt – cukier – 150 g – olej np. rzepakowy – 150 ml – świeży szpinak ( liście ) – 120 g – mąka pszenna- 260 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + cytryny / nasączenie MUS MANGO: – puree mango ( pulpa

Ostra na Słodko
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 113

Inna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)święta" warto się pomęczyć, bo smakuje genialnie! I... uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu.  Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto DELICJAK 144

była lekko tężejąca, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto DELICJAK Składniki: Biszkopt: 4 jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 110-120ml wody 2 łyżki(...)300ml gorącej wody 2 pomarańczowe galaretki + 600ml gorącej wody około 180g delicji w ciemnej czekoladzie (dwie paczki, ale trochę ciastek zostanie) około 180g ciastek typu delicje w jasnej polewie Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać

Mała Cukierenka