biszkopt - 18139 przepisów (strona:986/1210)

PYCHOTKA 168

pomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ...  Generalnie ciasto wyszło smaczne, ale następnym razem do tego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :)) Składniki na ciasto: (blaszka o wymiarach 26x16) 250 g mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku

Walijskie Pichcenie
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 289

rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto. Smacznej rozpusty z...  jednym kawałkiem

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto bounty z kapustą kiszoną 5799

dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność i delikatność. Powstaje coś pomiędzy brownie a biszkoptem. Poza tym jak tyko trafiłam na ten przepis to nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. W oryginalnym przepisie jest w nim masa majonezowo-kokosowa, ale ja z niej zrezygnowałam i przełożyłam masą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada żyrafa 23047

papierem do pieczenia, masę biszkoptową włożyć do woreczka lub szprycy, wycisnąć wzór żyrafy. Piec około 4-5 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wyciągnięcia. Ciemny biszkopt:  4 jajka  50 g cukru  100 g mąki pszennej  1/2łyżeczki proszku do pieczenia  4 łyżki kakao  50 g gorzkiej czekolady, startej

Malinowe Pocałunki
Wiosenny fiołkowy tort. 196

szpatułką. Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez ok 40 min, do tzw suchego patyczka. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne

Malinowe Pocałunki
Różowy truskawkowy tort. 185

ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy przestygnie odkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go. Całkowicie zimny kroimy na 3 blaty. Mocno  schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z nesquikiem ( dałam na oko, do smaku). Pod sam koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną

Malinowe Pocałunki
Babka biszkoptowa 407

Szybka i smaczna babeczka biszkoptowa Babka biszkoptowa  SKŁADNIKI: jajka - 4 szt mąka - 4 łyżki cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy  PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Oddzielić żółtka jaj od białek.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać

Kuchnia Danusi
Rafaello po mojemu 647

Jeden z moich ulubionych przysmaków to właśnie Rafaello. Z chęcią zrobiłabym go w tradycyjny sposób ale niestety mój zepsuty piec nie pozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 227

blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru  + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki

Aga w kuchni
Madera - Santa Cruz 176

miał własną opinię o tym miejscu, jeśli będziecie na wyspie, warto odwiedzić miasto i spędzić w nim choć godzinę. Poniżej zdjęcia z naszej wizyty :) Pobyt obok zjedzenia tradycyjnego ciastka (biszkoptu przekładanego kremem na zdjęciu powyżej) osłodził nam spacer na taras widokowy, skąd mogliśmy podziwiać piękny pejzaż pomarańczowych dachów na tle oceanu i zachodzącego słońca. Dla tych widoków warto było

Taste Of My Day
Pieczona Alaska wg Jamesa Martina 334

wielu. W programie James Martin przygotował swoją własną wersję Pieczonej Alaski i tę właśnie wersję zrobiłam. Jedyne co zmieniłam to spód deseru powstał z ciasteczek a nie z biszkoptu i dodałam truskawkową warstwę. Jak zrobić jego deser możecie zobaczyć tutaj . Polecam bo to naprawdę pyszny deser. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
łatwe,tanie ciasto z galaretką jogurtową i rabarbarem w galaretce... 224

blaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym galaretkę cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia obrany i pokrojony rabarbar zalać woda i gotować z 5 minut mieszając do gorącego rabarbaru wsypać 2 galaretki i wymieszać dobrze wstawić garnuszek do zimnej

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z batata (bez glutenu, mleka i jajek) 512

nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt.    Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy  2 łyżeczki cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy

głodny alergik
Biszkopt z jabłkami 226

Mamy ostatnio nadprodukcję jabłek:). Była już szarlotka...długo myślałyśmy cóż by tu popełnić z nich. I objawił się nam biszkopt z jabłkami. Możecie użyć dowolnej ilości jabłek. Wszystko zależy od Was jak lubicie. Praktycznie to ciasto, które udaje się zawsze:) Doskonałe do kawy, na niespodziewaną wizytę gości...i przede wszystkim pyszne;)))) Zapraszamy do wypróbowania.... Składniki; 5 jabłek

Anioły w kuchni
Biszkopt z nektarynkami i kokosem 188

Dobry  plan  to podstawa udanych  wakacji. Ja narazie planuję co posprzątać, co wymalować, co upiec;))) A mąż gdzie tu jechać;) Podczas takich rozmyślań powstał ten biszkopt. Idealny przysmak na letni podwieczorek...A Wy jakie macie plany wakacyjne?? Składniki; 5 nektarynek, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru

Anioły w kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję