mnóstwo..moja szarlotka jest ciut inna ..kiedyś robiłam podobną o nazwie szarlotka sypana..sporo osób na pewno zna ten przepis..Ta szarlotka to idealne rozwiązanie dla pokruszonych ciastek, herbatników, biszkoptów, wafelków itp. 35 dkg okruchów ciast,herbatników, biszkoptów 4 łyżki cukru 8 łyżek stopionej margaryny [ około 13 dkg] 1 kg jabłek 1/2 szk.cukru 50 g rodzynków Kresto 2 łyżki posiekanych
Moje domowe kucharzenieCoś zielonego..i coś pysznego...ciasto to "zlepek" z kilku przepisów...Biszkopt ..chyba po raz pierwszy robiłam z dodatkiem margaryny...przepis z książki Słodki świat Kasi..masa z kisieli i galaretki podpatrzona gdzieś w necie...a zielona masa z kiwi..pochodzi także z książki Słodki świat Kasi.. No i gdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta(...)pokroić w plasterki.Wrzucić do rondla, wlać 0,5 szkl.wody i wymieszać z żelfixem.Zagotować, wsypać cukier i gotować kilka minut,aż z powierzchni zniknie piana.Ostudzić. Na biszkopt wyłożyć masę z kisielu i galaretki.Odstawić do zastygnięcia.Na to wyłożyć masę z kiwi i odstawić do zastygnięcia.Polać bezbarwną polewą
Moje domowe kucharzeniepieczony w blaszce i polany innym sosem, ale to i tak bez większego znaczenia.. Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm): 1 szkl. herbatników 1 szk. biszkoptów 120 g masła 1 - 2 łyżki jasnego dżemu ½ łyżeczki cynamonu Składniki masy serowo - jabłkowej : 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego 150 - 200 g masła 1¼ - 1½ szkl.cukru(...)jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka 2 - 3 jabłka (ok. 400g) dodatkowo: dowolny sos Wykonanie spodu : Masło roztopić i wystudzić. Biszkopty i herbatniki pokruszyć na miazgę.Wymieszać z cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się. Wykonanie masy serowo-jabłkowej : Masło
Moje domowe kucharzeniegalaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare.. Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej(...)szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieZostało mi kilka białek...zastanawiałam się co z nimi zrobić...i zrobiłam ...cygańskie ścieżki ale ciut inaczej....które w sumie nie wyszły tak jak trzeba..Do
Moje domowe kucharzenieCiasto robione dawno temu...przez moją starszą córkę.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dag masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy Polewa(...)zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Margarynę i połamane czekolady przełożyć do garnuszka, podgrzewać na parze, aż składniki się połączą.Następnie polać ciasto.Schłodzić w lodówce
Moje domowe kucharzenieProste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 5 serków homogenizowanych waniliowych (po 140g) 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 150 g biszkoptów okrągłych Przepis: Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm owijamy folią spożywczą. Następnie układamy biszkopty, tak aby stworzyły spód pod sernik. Do wysokiego naczynia nalewamy 150 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim jedną galaretkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej wszystkie serki homogenizowane
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tort kryształki to ciasto na zimno wykonane z galaretek i bitej śmietany. Zrobione na cienkim biszkopcie, ale równie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz. Post Tort kryształki pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeKawowe ciasto z borówkami, galaretką i śmietaną kremówką. Składniki Składniki na biszkopt: Masło 150g Gorzka czekolada 90g Kawa rozpuszczalana 2 łyżeczki Woda 80ml, wrzątku Kakao gorzkie 50g Kwaśna śmietana 18% 180g, gęsta Mleko 3 łyżki Jajko 5 sztuk Cukier 250g Mąka pszenna 220g Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Galaretka z owocami: Galaretka malinowa lub […] The post Kawowe ciasto
Kulinarne PrzebojeTort Pinacolada! Najlepszy! ;-) Składniki: biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki pszennej - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1) Ponadto: - 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie porzeczkowy) Biszkopt kroimy na 3 blaty, jeden układamy na sam spód, polewamy ponczem nr 1, smarujemy kremem z ananasami, na to układamy drugi blat, nasączamy ponczem nr 2, na to wykładamy krem
SMYKWKUCHNIprawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę
SMYKWKUCHNIBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy(...)spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wykładamy 1/2 puszki kajmaku, przykrywamy andrutami, na to rozprowadzamy pozostały kajmak. Przykrywamy biszkoptami, które polewamy gorącym karmelem miodowym! ;-) Kaloryczne? Owszem ;-) Dla wszystkich łasuchów jak mój K. ;-) Buziaczki! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNITort cappuccino z kremem o smaku białej czekolady z likierem kawowym ;-) Inspiracja: Moje Wypieki Składniki Biszkopt Jajko 5 jajek Cukier 200g Mąka tortowa 200g Krem z białej czekolady i cappuccino Śmietana kremówka 500ml Biała czekolada 200g Cappuccino w proszku 50g Poncz Likier kawowy 0,5 szklanki Woda 2 łyżki Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie) Płatki migdałów […] The post Tort cappuccino
Kulinarne Przeboje