ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Do papilotek* umieszczonych w formie na muffinki wykładamy po jednej łyżeczce masy biszkoptowej, następnie po pół łyżeczki budyniu, a na niego kolejną łyżeczkę biszkoptu. Piec ok. 12 minut do zrumienienia babeczek (175 st.). Warto studzić przy otwartym piekarniku. *jeżeli korzystamy z foremek na babeczki, należy je wcześniej wysmarować tłuszczem Moje posty
Słodka StronaMocno czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne! Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem. Tort
Słodka Stronasposób. Otóż używam owoców mrożonych, ale zalewam je galaretką zanim rozmrożą się. Wtedy owoce nie puszczają soku i smakują jak świeże. Taką piankę możemy przygotować na cieniutkim biszkopcie i/lub poprzekładać małymi biszkopcikami. Wtedy stanie się "konkretniejszym" deserem ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennastamtąd wyjęłam były już mocno dojrzałe i trzeba było szybko je zjeść. Postanowiłam przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno zjedzone, a tak...nikt ich nie chciał ;) Powstało pyszne ciasto, które
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Bożego Narodzenia Ćwikła Zakwas na barszcz Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzenieBasia, Mikołaj, Celinka i oczywiście Ewa i Adam a także Sylwester i Mieczysław. Innym również życzymy samych słodkości. Do rzeczy: Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy. Składniki na ciasto: -3,5 szklanki maki pszennej -0,5 szklanki cukru
Maminek kulinarnyszklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat Z podanych składników zagniatamy ciasto. Składniki na biszkopt: -3 jajka -3 łyżki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju -aromat Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy
Maminek kulinarnyCiasteczka z naszego dzieciństwa. Kruchy spód, biszkoptowy wierzch a do tego dżemik śliwkowy i mak. Składniki na biszkopt: -3 jajka -6 płaskich łyżek cukru -6 płaskich łyżek mąki -ok. 1/2 szklanki suchego maku -dżem śliwkowy Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki -10 dkg masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru pudru -1 jajko -płaska
Maminek kulinarnysmakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam. Ale D. mówi, że są lepsze. Bajaderki Składniki: (na 16 sztuk po 35 g ) 250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców) 40 g rodzynek 40 g orzechów laskowych 3 łyżki rumu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję, że wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowałam. Będą truskawki, bita śmietana, delikatny biszkopt i... Mam nadzieję, kropka nad i . Póki co zapraszam Was na deser, właściwie zupełnie nie urodzinowy. Pewnego pięknego dnia oglądaliśmy jakiś program kulinarny (nie mogę sobie teraz przypomnieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiękny...? Dziękuję Ci, Kochanie, ogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć. I tak teraz staramy się Walle'go troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy, co z tego będzie. Walle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki. Migdałowe biscotti na białkach Składniki: (na keksówkę 11x30
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto biszkoptowe z jagodami... Puszyty, słodki biszkopt. Kwaśne, soczyste jagody. Wierzch posypany cukrem pudrem. Proste, szybie i pyszne ciasto! Smacznego! Składniki: 4 jaja; 1 szklanka cukru; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka octu spirytusowego; 2 łyżki wody; 3 łyżki oleju; 1 szklanka jagód; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; Margaryna + mąka
Gospodyni Miejska