biszkopt - 18139 przepisów (strona:794/1210)

Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym 268

przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części. przepis znajdziecie na moim blogu: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.html Mus jeżynowy: 2 galaretki owoce leśne lub wiśniowe opakowanie jeżyn Jeżyny za pomocą blendera miksujemy(...)gładką masę, dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Po wystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt Krem waniliowy 1,5 szklanki mleka budyń tzw. duży 2 łyżki masła 3 łyżki cukru waniliowego Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń. Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi

SMYKWKUCHNI
Caramel Brownie Tower 459

słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)masła pudełko serka mascarpone cukier puder- 2 łyżki Z w/w składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy

SMYKWKUCHNI
Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze 1030

Przepis na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,75 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut. Pozostałe składniki: - puszka masy krówkowej - budyń(...)smaku toffi - 2 łyżki masła - 250 ml śmietanki 36% - 1 szt. śmietan fix - opakowanie herbatników - czekolada mleczna opakowanie Biszkopt po upieczeniu dzielimy na 2 części, na dolny blat, wylewamy przygotowany budyń (budyń przygotowujemy na 1,5 szkl. mleka z dodatkiem 2 łyżek masła), przykrywamy herbatnikami, na to wykładamy masę krówkową, ale pozostawimy 2 łyżki masy, będzie ona nam potrzebna

SMYKWKUCHNI
Sernik z miętą - orzeźwiający tort bez pieczenia / Cheesecake with mint 367

mojego domowego menu i to nie tylko na czas letnich upałów! Przygotowałam go z niewielkimi modyfikacjami  - zapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków(...)dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe) Masło rozpuść w rondelku i odstaw na kilka minut do przestudzenia, później dodaj do niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki.     Galaretkę rozpuść w ¼ l wody, odstaw do przestudzenia.  Twaróg utrzyj z sokiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pianka malinowa 318

czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę. Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Pianka malinowa Składniki: 75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk) 185g serka homogenizowanego waniliowego 250g malin 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 3 białka 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (20g) 5 łyżek zimnej(...)wody 1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej 150ml gorącej, przegotowanej wody 250g malin do dekoracji Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów - maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć

Smakołyki Bereniki
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 179

biszkoptową ze śmietaną i owocami czas na jej odpowiednik bez dodatku mąki i cukru :) równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować. Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można(...)wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% 1 łyżeczka ksylitolu lub syropu z agawy (można pominąć) Dekoracja: ok 300-400 g owoców sezonowych (u mnie wiśnie i maliny) Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i ksylitol lub syrop z agawy. Zmielone migdały

Ze smakiem i z pasją
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 326

swoją odpowiedzialność :) Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi , przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru Masa z masłem orzechowym : * 100 g miękkiego masła * słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików(...)łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki wrzątku Dodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta

Magiczne Życie Marty
Deser Tiramisu z malinami 227

Wariacja na temat tiramisu... mmm. Słodkie szaleństwo. Składniki: 500 gram malin paczka okrągłych biszkoptów filiżanka mocnej kawy  kieliszek Malibu 300 gram serka mascarpone 2 białka 300 ml śmietanki kremówki kakao 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Zaczynamy od zaparzenia kawy. Kawę studzimy i dodajemy do niej kieliszek Malibu i miód, mieszamy tak długo aż miód się rozpuści. Ubijamy białka(...)ubitymi na sztywno białkami z cukrem, tak długo aż powstanie nam gładki krem. Myjemy i suszymy malinki. Teraz czas na przygotowanie i złożenie w całość deseru. Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy na nie dwie łyżki kremu z mascarpone, kolejno posypujemy na całość kakao i układamy malinki

Mango Papaja
Torcik cappuccino 250

Pyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę(...)musiał być pyszny) Torcik cappuccino Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm): 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie) 160 g cukru 90 g mąki pszennej 25 g kakao (ok 3 łyżki) 1  łyżeczka  proszku do pieczenia Masa cappuccino: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 gr serka ricotta 4-5 łyżkek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej

Mia Cucina Sofieta
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 248

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni) 250 ml śmietany 36% 1 śmietan-fix (można pominąć) na wierzch: ok 200 g malin ok 250 g wiśni galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie

Ze smakiem i z pasją
Bananowiec 543

upalne dni. składniki: 5-6 średnich bananów 100 g margaryny lub masła 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka o dowolnym smaku 2 łyżki cukru wanilowego 1 żółtko biszkopty do wyłożenia formy woda do przygotowania galaretek - 1l Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić dwie galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa(...)Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia. Polecam

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z musem truskawkowym 402

zmielonego sera 500 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 4 czubate łyżeczki żelatyny składniki na mus: 150 gr truskawek 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny biszkopty , truskawki I galaretka truskawkowa Wykonanie: Na początek rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody żelatynę. W jednej - pól szkl wody I 4 łyżeczki żelatyny , w drugiej 1/3 szkl wody I 1 łyżeczka(...)żelatyny. Mus: Truskawki z cukrem pudrem miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy I odkładamy do lodówki. Sernik,  dno blaszki wykładamy biszkoptami. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Teraz powoli dokładamy zmielony ser. Cały czas miksujemy . Dodajemy żelatynę- miksujemy do połączenia wszystkich skłądników. Wylewamy do formy. Na ser nalewamy mus truskawkowy I mieszamy łyżką , zanurzając łyżkę w masy

Smaki Edyty
Śmietankowy tort z owocami lata 702

mnie liczy się najbardziej :) Chcecie go zobaczyć? Tort śmietankowo-owocowy z cytrynową nutą (przepis na wysoką tortownicę o średnicy 24 cm - tort ok. 2,5 kg) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 1 szklankę cukru 1 szklankę mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone(...)oczyszczonych i odszypułkowanych truskawek (najlepiej nie za dużych i podobnej wielkości) 200 g borówek amerykańskich 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady Zaczynamy oczywiście od biszkoptu. Najlepiej jest upiec go dzień wcześniej, bo później będzie łatwiej go pokroić i nie będzie tak się przy tym kruszył. Obie mąki przesiewamy do jednej miski. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

Ratunku obiad
Leśny mech 6232

dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki(...)śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem

Słodkości i nie tylko
Ciasto Bounty 672

Kokos, czekolada.... Już się rozpływam... A wszystko to na szczęście nie jest nadmiernie słodkie - jest takie... w sam raz! Do wersji Oli dodałam tylko miód do polewy i nasączyłam biszkopt "herbatką z prądem" - reszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty.   Składniki: Ciasto: 6 jajek; 1 szklanka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studzimy i przekrawamy na pół. (Ponieważ Ola pisała, że ciasto najlepiej smakuję następnego dnia, gdy biszkopt nasiąknie - a ja nie miałam na to czasu... nasączyłam obie połówki biszkoptu delikatnie herbatą z odrobiną alkoholu. Ten etap można oczywiście pominąć :)) Masa kokosowa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego

Miksturownik