biszkopt - 18139 przepisów (strona:791/1210)

Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 268

Delikatny biszkopt nasączony aromatyczną herbatą w połączeniu z bitą śmietaną to duet idealny. Jeśli dorzucimy do tego nieco świeżych truskawek i całość oprószymy czekoladą to mamy zestawienie wyśmienite w smaku, a i wygląd niczego sobie. Polecamy szczególnie w te upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego. Ilość porcji: 15 (blacha 24 x 35) Składniki: Na ciemny(...)biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Warstwa śmietanowa: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy

Kolizje Smaków
Jeżynowy sernik na zimno 322

kolorku, bez pieczenia. składniki: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 350 g jeżyn 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 1 galaretka jeżyny do dekoracji na wierzchu biszkopty do wyłożenia tortownicy Galaretkę przygotować wg przepisu i odstawić do wystudzenia, użyłam truskawkowej ale może być też o smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała. Następnie podgrzać i wymieszać(...)odstawić do wystudzenia. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać zmiksowane jeżyny a na końcu przestudzoną żelatynę. Tortownice o średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę. Formę wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Następnie na wierzchu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobre stężał

Monia miesza i gotuje
Biszkopt ala tiramisu 225

Składniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na  biszkopt z kakao . Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem(...)żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy

prawdziwe jedzenie
Tort bananowy dla wszystkich 217

Tort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy(...)ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na  idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym

prawdziwe jedzenie
TIRAMISU Z MALINAMI. 229

jeśli jest naprawdę dobrze przyrządzone. Pomimo, że tiramisu jest dość łatwe, równie łatwo można je zepsuć. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Tak więc odpowiednio nasączyłam podłużne biszkopty nalewką malinową i  przełożyłam masę świeżymi owocami. Świetna sezonowa odmiana znanego i lubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną(...)serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam ksylitolu) 300g świeżych malin 1/2 szklanki NALEWKI MALINOWEJ kawa Inka/kakao do posypania wierzchu  opakowanie podłużnych biszkoptów Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na wysokich obrotach na sztywno. Odstawiam na bok, najlepiej do lodówki. Żółtka wbijam do metalowej miski, ucieram chwilę z cukrem, po czym  stawiam na garnku

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt genueński 387

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt genueński to biszkopt pieczony z dodatkiem masła. Po upieczeniu trzeba go rzucić w formie na podłogę, dzięki temu biszkopt nie opadnie i będzie płaski. W swoim składzie nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki ubitym jajkom, które wcześniej muszą być ogrzane w ciepłej wodzie. Jest bardzo(...)delikatny, miękki i puszysty w środku. Post Biszkopt genueński pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 375

pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam(...)schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół

Słodkości i nie tylko
TORCIK PIERNIKOWY 179

Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto(...)Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć. Alkohol, który został po odsączeniu śliwek możemy użyci do ponczowania biszkoptu, do alkoholu należy dodać około pół szklanki ciepłej przegotowanej wody. Śmietanę przed ubiciem schłodzić. Dla utrwalenia śmietany można dodać fix do śmietany bitej, lub żelatynę, oraz cukier według własnego uznania

RAROSSA
TORT KAWOWO KOKOSOWY 230

Tort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie J Nowego  Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z  mocnym  espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego.  SKŁADNIKI  (tortownica  21 cm ) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej wyleciało naparu i użyci go zamiast likieru. ** 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia się składników

RAROSSA
Lodowiec z malinami 260

przede wszystkim za dostępność w moim ogródku. To mój ulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast(...)drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów.   Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy  z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta

Niezły Młynek
Biszkoptowy ogródek z malinami 186

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)wystudzić i pokroić w małą kostkę. Maliny umyć, osuszyć. Na obwodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką

Świat Smaku
Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem 380

galaretki owocowe. Zrobiło ich się naprawdę sporo. Nie miałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych(...)dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj 440 g cukru 360 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Składniki (oprócz jabłek) dzielimy na pół. Z pierwszej porcji ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Ubijamy krótką

Made By Mom And Son
1493.Afrodyta 279

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam  tutaj ..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam.. Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy  Wodzisław ..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny(...)pieczenia [ chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka octu winnego Jamar MASA

Moje domowe kucharzenie
Kawowa pianka 283

Biszkopt upieczony był w sobotę..a całe ciasto robione w wielkim stresie ..i złym samopoczuciu [ oczywiście też w sobotę]..ciasto nie wygląda tak jak na zdjęciu w znalezionym przepisie...ale fakt zjedzenia ciasta w ciągu niedzieli o czymś chyba świadczy..było pyszne... Przepis wkrótce... Przepraszam za brak  zdjęć w niektórych przepisach..ale nie mam pojęcia co się stało..spróbuję(...)działa ..a może ktoś wie jak to naprawić...Widziałam  na kilku blogach,że wyszukiwarka  też nie działa .. Przepis na pyszne ciasto podpatrzyłam  tutaj ...ja upiekłam inny biszkopt... 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać

Moje domowe kucharzenie
Przekładaniec z masą budyniową i dżemem 238

Smaczne ciasto...i proste do zrobienia...wystarczy biszkopt..masa budyniowa ..i dowolny dżem.. Szykuje się konkurs z okazji 3 rocznicy bloga...Warto będzie brać udział...jak na razie mam gwarantowane 3 nagrody od pewnego Pana....a dokładniej to będą 3 zestawy nagród ..o nagrodach i sponsorze oczywiście napiszę w osobnym poście...zaglądajcie..a dowiecie się co będzie można wygrać(...)Biszkopt 6 jajek 1 szkl. mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru Masa budyniowa 1 i 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki mąki pszennej kostka masła  Dodatkowo dżem malinowy  Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania