biszkopt - 18068 przepisów (strona:641/1205)

Ciasto Mus Truskawkowy 126

font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na biszkopt: 5 jaj (L) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąk(...)przypaliły. Studzimy i blendujemy na gładko. Budynie rozrabiamy na 1/3 szklanki wody. Zblendowane truskawki ponownie doprowadzamy do wrzenia i zalewamy rozrobionym budyniem. Gotujemy ,aż zgęstnieją. *masa przełożona na biszkopt ma być gęsta, jeszcze lekko ciepła * p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font

Domowe ciasta
Ciasto szpinakowo-truskawkowe 286

jakie smaczne! Wilgotne, aromatyczne i delikatne – po prostu palce lizać. Jeśli lubisz niebanalne ciasta do kawy, to ciasto szpinakowo-truskawkowe sprawdzi się doskonale. PRZEPIS NA CIASTO SZPINAKOWO-TRUSKAWKOWE Składniki Biszkopt: mrożony szpinak rozdrobniony – 450 g jajka – 4 sztuki olej – 300 ml mąka – 2,5 szklanki cukier – 1 szklanka proszek do pieczenia – 3 łyżeczki(...)dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie. 7. Gotową śmietankę rozprowadzić po zastygniętym musie truskawkowym. 8. Z odciętej góry biszkoptu wyskubać zieloną część ciasta i obsypać nią wierzch. 9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Artykuł Ciasto szpinakowo-truskawkowe pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
TORT Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 105

problemu możecie go udekorować wydrukiem na masie cukrowej, opłatkiem, dripem lub inną słodką dekoracją. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i przygotowujemy żelkę malinową. 2 dzień: Robimy krem oreo, mus truskawkowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Dekorujemy tort kremem maślanym i dekorujemy wydrukiem na masie cukrowej, opłatkiem waflowym

Słodki Pomysł
Biszkoptowe ze śmietaną i jagodą kamczacką 104

Składniki na biszkopt (foremka 25 cm x 25 cm) 4 jajka szklanka cukru (dałam ciut mniej) szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody, płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Do 4 żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę, podczas ubijania dodawać po łyżce wody Białka ubić z odrobiną soli Mąkę zmieszać z proszkiem, dodawać po łyżce(...)temp. 180*C dodatkowo potrzebne: galaretka, ewentualnie 2 różnokolorowe 20 dag owoców jagody tortowa śmietana- 30 % plus zagęstnik i łyżka cukru pudru kilka łyżek powideł śliwkowych Upieczony i wystudzony biszkopt smarujemy cienko powidłami,na to dajemy ubitą śmietanę, owoce, a na wierzch tężejącą galaretkę. Galaretkę rozpuściłam nie w 500 ml gorącej wody, a w 350 ml. A o tej porze

Proste Potrawy
Ogórki małosolne 108

Ogórki małosolne to wiosenny dodatek do każdego dania. Idealne do klasycznego obiadu i nieodzowny składnik grillowego menu. Rewelacyjny składnik kanapek lub domowych burgerów. Ogórki małosolne to

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Emerald 141

upały trzeba sobie radzić :D Bardzo leciutkie- jak pianka, słodkie i smakuje bardzo dzieciom - tym dużym też : )  Blacha 25 x 36 cm (standard) Składniki na cienki biszkopt: 3 jaj a (L) 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle miksując(...)miksujemy. Gdy masa widocznie zacznie tężeć( można przyśpieszyć wkładając masę na ok 5-7 minut do lodówki)- dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy.    WYKONANIE: biszkopt ( można dowolnie nasączyć)+ masa z galaretkami   herbatniki Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family

Domowe ciasta
Sernik na zimno z truskawkami 116

puszki i też jest mega! Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka biszkopty (około 100 g) galaretka truskawkowa truskawki (około 600 g) Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na pół. Na dnie tortownicy dookoła brzegu układamy połówki truskawek, a na pozostałej powierzchni(...)układamy biszkopty. Mleko gotujemy, zestawiamy z palnika i rozpuszczamy w nim żelatynę. Do większej miski przekładamy twaróg, śmietanę, cukier i esencję waniliową. Wszystko razem mieszamy łyżką. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i mieszamy. Dodajemy kolejne 2 łyżki masy serowej i ponownie mieszamy. Powtarzamy jeszcze z kilkoma łyżkami następnie całość przelewamy do pozostałej masy serowej

Smakowity Blog Kulinarny
Ryż z truskawkami 73

razu przypomina się dzieciństwo. U Was także? Jeny, niesamowite jest to jak w naszych głowach potrafią zakotwiczyć się jakieś konkretne smaki. U mnie to tytułowy ryż, wersja z jagodami, biszkopt z truskawkami i chyba mielone. Właśnie, mam zapisany chyba gdzieś przepis na maminy biszkopt. Jak się do niego nie dokopię, zagadam do brata. To było bardzo ascetyczne ciasto

Kardamonovy
Torcik truskawkowy bez pieczenia 98

właśnie taki deser. Torcik truskawkowy robi się szybko, jest puszysty i delikatny, smakuje latem i do tego ładnie wygląda. Spróbujcie koniecznie.  TORCIK TRUSKAWKOWY Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe pół szklanki mocnej parzonej kawy masa truskawkowa: 320 g truskawek 500 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany 30% galaretka truskawkowa wierzch: galaretka przezroczysta truskawki(...)Przygotowanie:  spód: Biszkopty lekko zanurzamy w ostudzonej kawie i układamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. masa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem.  Serek mascarpone miksujemy z musem truskawkowym połączonym z ostudzoną galaretką, na końcu delikatnie do masy dodajemy ubitą śmietanę

Bon appetit mon amie
SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY NA ZIMNO 66

śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku malinowym ok. 700 ml gorącej wody opakowanie biszkoptów okrągłych Przygotowanie: 2 opakowania  galaretki malinowej  rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.  Masa serowa chałwowa  - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Chałwę(...)koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.  Przełożenie: Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm  wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową chałwową, wyrównać wierzch i delikatnie wyłożyć cały mus czekoladowy i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok 20 - 30 minut.  Na koniec po stężeniu musu

Ciastka - domowe słodkości
Ciasta i desery z truskawkami – najpopularniejsze przepisy 93

spróbujecie to nie będziecie żałować. Pomimo słodyczy ciasto jest fajnie orzeźwiające. 2.TIRAMISU TRUSKAWKOWE Tiramisu truskawkowe Tiramisu truskawkowe to pyszna i orzeźwiająca alternatywa dla tego popularnego deseru. Nasączone kawą biszkopty plus truskawki to dla mnie idealne połączenie. Ale można zrezygnować z kawy na rzecz innego napoju 3.CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką Ciasto ucierane(...)zawsze się udaje. W tym przypadku z truskawkami. Ale owoce można dowolnie modyfikować. 4.KRAJANKA TRUSKAWKOWA Krajanka truskawkowa Krajanka truskawkowa to kolejne bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. W przepisie wykorzystałam biszkopt genueński, co oznacza, że nie musimy oddzielać białek od żółtek tylko ubijamy całe jajka. To znacznie ułatwia sprawę 5.ETON MESS Z TRUSKAWKAMI Eton mess z truskwkami Truskawkowy eton mess

Relaxtime
Domowy syrop z kwiatów akacji 94

Syrop z kwiatów akacji to banalnie prosty przepis. Warto go zrobić ze względu na właściwości zdrowotne, a przy okazji z kwiatów możemy przygotować susz na herbatę

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielony tort z malinowo - akacjową masą śmietankową 82

pieczenia tortownicy,  pieczemy w 180 stopniach, około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy 10 minut w piekarniku,  wyciągamy i po zupełnym wystudzeniu ścinamy dość cieńko wierzch. Pozostały biszkopt nasączamy wodą z cytryną i cukrem. Ściety wierzch ścieramy na tarce o drobnych oczkach  ( wystarczy zetrzeć w zasadzie pół ścietej góry,  resztę można zjeść w ramach testu ). Masa: Zaczynamy(...)ubicie śmietanki - gdy będzie sztywna, dodajemy do niej tężejący mus  i ubijamy mikserem na wysokich obrotach kilka minut,  aż zgęstnieje i powstanie różowy krem. Składanie ciasta: Biszkopt nasączony ponczem,  smarujemy pozostłymi dwoma łyżkami malin ze słoiczka  ( również polecam je przetrzeć przez sitko ),  wykładamy równo masę śmietanową i wkładamy ciasto do lodówki.  Po około

Kronika Piekarnika
KREM Z CZARNEJ PORZECZKI 103

uwagach pod przepisem. Jeśli zdecydujecie się na mąkę ziemniaczaną, to pilnujcie gramatury składników! Jeśli dacie więcej mąki ziemniaczanej do 150 g soku, to ciężko będzie wam nałożyć krem na biszkopt. Krem z mąką ziemniaczaną ma taką ‘gumowatą’ konsystencję, jak kisiel. Dlatego nie polecam dawać mąki ‘na oko’, bo łatwo wtedy zepsuć krem. Jeśli dacie(...)Krótko miksujemy za pomocą miksera (dosłownie 5 sekund). Dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy do połączenia się składników, aż otrzymamy jednolity, gęsty krem. Gotowy krem od razu przekładamy na biszkopt lub ciasto. Puree […] Artykuł KREM Z CZARNEJ PORZECZKI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
SERNIK BORÓWKOWY 94

mleka 4-5  łyżek żelatyny 330 ml śmietanki kremówki 500 g borówki amerykańskiej 2 opakowania galaretki o smaku borówki ok. 700 ml gorącej wody 1 opakowanie biszkoptów okrągłych  Przygotowanie: 2 opakowania  galaretki borówkowej  rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.  Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Następnie(...)skręconego sera dodać zbledowaną borówkę i zmiksować robotem. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać. Przełożenie: Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na koniec po stężeniu masy serowej rozsypać pozostałą borówkę i wylać tężejącą galaretkę borówkową. Wstawić

Ciastka - domowe słodkości