beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C. oraz żelazo, wapń, potas i magnez. Nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe. Tym razem polecam truskawki ze śmietanką, na biszkopcie, polane galaretką:) Ktoś się skusi? Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem(...)trakcie ubijania śmietany możecie dodać łyżkę cukru pudru. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 900 ml gorącej wody truskawki Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową, na to poukładać połówki truskawek, delikatnie wciskając w masę. Wstawić do lodówki żeby masa stężała. Wystarczy pół godzinki. Następnie na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić
Agusiowe smakołykikrotnie zmielonego (gęstego!!) 1/2 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (150 g) 3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (100 g) truskawki (co najmniej 0,5 kg) Truskawki umyć, osuszyć i odciąć z nich szypułki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wody. Odstawić do ostudzenia. Galaretki rozpuścić(...)pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec wlać ostudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (zarówno spód jak i boki). Na dnie ułożyć biszkopty, a po bokach połówki truskawek (stroną przecięcia do ściany foremki). Następnie delikatnie wylać masę sernikową. Wyrównać i wstawić do lodówki. Po lekkim schłodzeniu na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Stopniowo wlewać galaretkę
Ugotowaćtort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie tylko dzieciaki. Gwarantuję ! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny(...)nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy
Z Majeczką w kuchniubite jajka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo do przełożenia placka: brzoskwinie z puszki ananasy z puszki 2 pomarańczowe galaretki Wykonanie placka: W blaszce układamy pierwszą część biszkoptu i równo rozkładamy połowę masy. Kładziemy drugą część biszkoptu i przekładamy resztą masy. Na ciasto na rolady nakładamy równo masę, układamy wg jednego boku pasek stężałej galaretki i zwijamy. Podobnie(...)robimy z drugim ciastem na roladę. Na przełożony biszkopt układamy po bokach rolady (po jednej z każdej strony). Pomiędzy rolady układamy pokrojone brzoskwinie i ananasy. Całość zalewamy galaretką pomarańczową, dekorujemy z wierzchu i odstawiamy do całkowitego ztężenia
psgotujemyTorcik ten zrobiłam na Dzień Matki. Chciałam, żeby był oryginalny, dlatego całkowicie improwizowałam. Biszkopt orzechowy przełożyłam konfiturą z fig i bitą śmietaną z bakaliami moczonymi w rumie. A z zewnątrz obłożyłam dekoracją z czekolady na folii bąbelkowej i świeżymi kwiatami. Tort był tak smaczny, że zjedliśmy od razu. Na przyjęcia dla dorosłych będzie jak znalazł, zwłaszcza, jeśli lubicie wypieki(...)procentem. *tortownica 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki startych na drobnej tarce orzechów włoskich (nie zmielonych!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaponiedziałku kuszę Was pysznym deserem z truskawkami, lodami chałwowymi, bitą śmietaną z dodatkiem kakao i na spód dałam biszkopty. Moje dziecko już nie mogło wytrzymać, bo deseru chwilę nie było i trzeba było zrobić. Wyszedł pyszny, nie za słodki. Tylko truskawki miałam mrożone, bo to z zaskoczenia, ale spokojnie można użyć świeżych. Miłego poniedziałku Wam życzę, u Was też(...)cieplutko??? Składniki: lody u mnie chałwowe Koral 250 ml śmietany 30% 2 łyżeczki kakao truskawki 3 łyżeczki ksylitolu/cukier puder/cukier biszkopty u mnie mini 1. Do misy miksera dajemy śmietanę, ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy kakao i 1 łyżeczkę ksylitolu. Truskawki blendujemy blenderem, ja dodałam też 2 łyżeczki ksylitolu, bo były kwaśne. 2. Do pucharków na spód dajemy pokruszone biszkopty
kruche babeczkiteż pysznym ciastem kokosowo-truskawkowo-makowym. Dosłownie niebo w gębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać. Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku(...)łyżek cukru 0,5 szkl wody 2 galaretki truskawkowe 1 budyń waniliowy 0,5 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną
Cukiernia Pychotkinaprawdę warto go zrobić, a już szczególnie dla bliskiej osoby z okazji jej urodzin. Gwarantuję, że zarówno jubilat jak i goście będą zachwyceni. Smak powala 😋 Inspirowałam się tym przepisem. BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm): 8 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody(...)puszki 250 ml dobrze schłodzonej kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 12 dag posiekanych orzechów włoskich 3 dag migdałów w płatkach 16 połówek orzechów włoskich do przybrania WYKONANIE: BISZKOPT: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z orzechami. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
Kuchenne zapiski Edytysię podzielić z Wami przepisem, zwłaszcza, że sezon truskawkowy się powoli rozpoczyna. Co do tortu to jest lekki, nie za słodki, truskawki idealnie się komponują z kokosem i delikatnym biszkoptem. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłych truskawek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy blaty (jeśli tort mają jeść dzieci ja używam wody z cytryną i cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego
Cynamonowe szczęścienadania mu piękna i powabu. Pomysłem na taka dekorację zainspirowałam się na blogu Asi,która wykonała wspaniały bazyliowy torcik ozdobiony właśnie żywymi kwiatami. Składniki: tortownica 20 cm biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 400 ml śmietanki 30% Wypasiona z MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z MLEKOVITY 2 łyżki(...)żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy
Z Majeczką w kuchnisezon truskawkowy zacznie się na dobre, polecam Wam pysznego truskawkowca z mrożonych owoców:) Jeśli więc zalega Wam na dnie zamrażalki jakaś paczka truskawek, to zróbcie go koniecznie:) Jest świetny:) Biszkopt: 3 jaja 6 łyżek cukru (100g) 6 łyżek mąki (125g) 6 łyżek oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 3 serki homogenizowane(...)Przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy. Pozostawiamy w formie (można jedynie lekko oddzielić biszkopt od papieru, by później łatwiej się kroiło) . Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy. Truskawki miksujemy na mus. Dodajemy do nich cukier puder, jogurt oraz serki homogenizowane, ponownie krótko
Smaki Na TalerzuCzytelnikom proste, skromne życzenia. W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu…tym dobrym! A na deserowy talerzyk – kokosowa rolada. Gorąco polecam! Składniki: biszkopt 5 jajek 100g mąki tortowej 150g cukru pudru szczypta soli masa 1/2l śmietany 18% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki esencji waniliowej 100g wiórek kokosowych Wykonanie: Oddzielamy(...)delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku i zawijamy w folie aluminiową. Pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę moczymy w kilku łyżeczkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, dolewamy wrzątek do ok. połowy szklanki i mieszamy
Raj dla Podniebieniałyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki(...)wodnej. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Teraz delikatnie należy wlać przestudzoną żelatynę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ciasno ułożyć biszkopty. Masę serową przełożyć na biszkopty. Umyte i przepołowione truskawki wciskać w masę. Schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną przełożyć za pomocą łyżki na zastygnięty sernik. Schłodzić
Raj dla Podniebienialukrów i niejadalnych ozdób, dlatego postawiłam na prosty, klasyczny tort ze słodką i orzeźwiającą nutą bez niepotrzebnych dodatków. I niech dalsze latka także będą radosne i słodkie! Składniki: biszkopt : 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżeczka esencji waniliowej masa pomarańczowa: 200g serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki kremówki(...)czekoladowa : 150g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki kremówki, 4 łyżki masy kajmakowej, 4 łyżki kakao dodatki: herbata do naponczowania biszkoptowych blatów, konfitura morelowa, kawałki pomarańczy, płatki migdałowe, krakersy Wykonanie: biszkopt : żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem odrobiny soli. Pod koniec ubijania przesiać cukier puder, zmiksować. Do piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać
Raj dla Podniebieniawarstwy „przejdą” swoimi aromatami. Gościom przypadł do gustu i jak się pojawił na stole, tak szybko z niego zniknął! A to dla mnie największa radość! Składniki: biszkopt 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1/2 laski wanilii krem(...)pomarańczy dodatkowo 4 łyżki konfitury z mirabelek sok z 1 pomarańczy do ponczowania 6-7 łyżeczek różowego wina 4 kulki Raffaello 200g wiórków kokosowych ozdoby cukrowe Wykonanie: biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać
Raj dla Podniebienia