biszkopt - 18139 przepisów (strona:528/1210)

Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną 172

Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie! Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru(...)spód wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, jeszcze raz smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na 2 części. Dolną część biszkopta smarujemy 1/3 musu z rabarbaru, nakładamy bita śmietanę i przykrywamy górnym krążkiem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy. Pozostałą część musu z rabarbaru

Moja Mama Gotuje
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 161

dobrze wygląda. Upiekłam na 18- stkę mojego siostrzeńca - chrześniaka. Imprezkę organizują mu rodzice w sobotę w lokalu,natomiast w dniu urodzin było ciasto od cioci :} . Polecam bo smakowało wszystkim :} Biszkopt ( 25x40cm):   6 jajek 1,5 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno(...)zgęstnieje - można to robić dalej na parze. Masło utrzeć na puch,dodać przestudzoną,chłodną już masę czekoladową oraz spirytus. Dodatkowo:   ok 300 g bez ( najlepiej kolorowych)  Wystudzony biszkopt dobrze nasączyć ponczem najlepiej z jakimś alkoholem. Na biszkopcie rozsmarować masę  chałwową,ułożyć na niej bezy. Następnie na bezach rozsmarować masę czekoladową - wierzch udekorować pokruszonymi bezami albo kakao

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Delicja 781

wypróbowanie... no i się doczekał. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu...to był naprawdę duży błąd. Rzadko piekę ciasta , powiedziałabym, że tylko okazjonalnie.  Pyszny biszkopt makowo- kokosowy przełożony słodkim, budyniowym kremem. Do tego delicje i galaretka- czego chcieć więcej. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, więc polecam ten wypiek w szczególności na różnego rodzaju przyjęcia(...)rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z 10 łyżkami cukru. Dodajemy mieszankę budyniową. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje.  Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy na biszkopt. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Wykładamy delicje. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ilość porcji: ok. 20 Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Sernik w biszkopcie orzechowym 209

Ciasto bardzo fajnie się prezentuje i smakoszom serników powinno przypaść do gustu. Trochę czasu trzeba poświęcić na wykonanie, ale ja pracę rozłożyłam sobie na dwa dni. Jednego dnia upiekłam biszkopt i sernik, a drugiego przełożyłam ciasto, ale oczywiście można zrobić to tego samego dnia. Przepis znalazłam  tutaj  jak szukałam ciasto z ciastem orzechowym. Składniki: (blacha 20x25) Biszkopt(...)kwaśnej śmietany 18% 300 g masła 5 czubatych łyżek cukru pudru cukier waniliowy Polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki śmietany kremówki Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, a następnie żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać partiami masło i nadal ucierać. Przesianą mąkę wymieszać z utartymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodać

talerz przyjemności
Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami Lusette 294

serniku, jak i w śmietankowej, delikatnej piance, tworząc swoisty rodzaj stracciatelli. Wszystko polane czekoladową polewą, ozdobione bezami oraz wafelkami. Temu deserowi ciężko się oprzeć :) CZEKOLADOWY SERNIK: ok 100 g biszkoptów okrągłych 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody zimnej 2 wafelki mleczne Lusette 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% STRACIATELLA LUSETTE(...)wafelek czekoladowy Lusette POLEWA: 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki wody 25 g masła 50 g czekolady gorzkiej bezy wafelki Lusette Spód formy ∅ 20 cm wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzić. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Zmielony twaróg

https:KKuchniaMniam
Sernik na zimno 155

Zdecydowanie jeden z najszybszych  i najpyszniejszych serników. Z względu na sezon postawiłam oczywiście na dodatek w formie truskawek. Zapraszam do wypieków :) Składniki: >Spód * biszkopty podłużne lub okrągłe >Masa *700g jogurtu waniliowego homogenizowanego *250ml śmietanki kremówki 36% *7 łyżeczek żelatyny *4 łyżku cukru pudru *400g truskawek >Ponadto * garść truskawek do dekoracji *2 galaretki truskawkowe rozmuszczone w 750ml(...)gorącej wody Przygotowanie: 1.Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej biszkopty. 2. Kremówke ubić na sztywno i dodać cukier puder 3. Powoli dodawać serek homogenizowany, a na samym końcu ostudzoną żelatynę. 4. Dokładnie zmiksować. 5. Na biszkoptach poukłądać truskawki i zalać masą serową. 6. Wstawiamy ciasto do lodówki, aż do stężenia masy. 7. W tym czasie przygotowujemy galaretkę

FITBUuK
Tort kokosowo- ananasowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy z kremem z fasoli. 210

sobie na taki kawałek. Bez cukru, bez mąki a krem zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka) 150g oleju kokosowego 3 jajka(...)pół. Fasolę (ja użyłam z puszki) odcedź i zmiksuj ze słodzikiem oraz wiórkami kokosowymi. Ananasa obierz a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry tak by łatwo się wyginały. Biszkopt przełóż kremem oraz paroma plastrami ananasa a następnie rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta. Na wierzch ułóż plastry ananasa, posyp wiórkami kokosowymi. W przypływie szaleństwa na brzegach ułożyłam jeszcze raffaello jednak

wysmienity
Mini torciki cappuccino 244

urodziny, ale gdy naszła nas ochota na tort, jeszcze o tym nie pamiętałam i pomyśleliśmy, że w zasadzie nie było co świętować. Dlatego zrobiłam deser w wersji miniaturowej. Klasyczny biszkopt, przełożyłam kremem z bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem kawy. Całość ozdobiłam gorzką czekoladą oraz wafelkami o smaku cappuccino. Kto mnie zna, ten wie, że kupowane słodycze jem niezwykle rzadko(...)pojęcia jaka to była marka i jak wyglądały, ale w smaku były tak podobne, że oczami wyobraźni znów stanęłam na szkolnym korytarzu. Ciekawe doświadczenie :) 6 sztuk: biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru drobnego 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka kakao łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody do nasączenia biszkoptu: 60 ml mocnego

Mienta blog
wyborny deser Lusette z sokiem jabłkowym i jogurtem... 159

Składniki: sok jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej(...)formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, schować do lodówki śmietanę z galaretką wsypać do zimnego mleka

W Mojej Kuchni Lubię
Tiramisu truskawkowe. 226

truskawkowy w Hiszpanii rozpoczęty!. U mnie pierwszy owocowy wpis z tymi pysznymi owocami rozpoczynam deserem z kremem z nutą pomarańczową .   Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy serek(...)maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy ,oraz sok z jednej pomarańczy . Mieszamy do połączenia . Biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy i układamy warstwy: -biszkopty -krem -cienkie plasterki truskawek -gorzka czekolada i kolejna warstwa taka sama. Schładzamy w lodówce i podajemy

Ladylaura.
smaczny deser z sokiem jabłkowym i jogurtem z biszkoptami i bitą śmietaną galaretkową... 165

Składniki: sok jabłkowy Złote Jabłka Hortex 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomlowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe 50 gram umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem(...)formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, schować do lodówki śmietanę z galaretką wsypać do zimnego mleka

W Mojej Kuchni Lubię
Czeko - ciacho 163

Czeko - ciacho to nic innego jak czekoladowy biszkopt z kremem kakaowym i polewą z ... czekolady! Ciasto pieczone w keksówce - idealna porcja na spotkanie w gronie najbliższych. Polecam dla miłośników czekolady a dzisiaj upieczone z okazji Walentynek 💕 Składniki (forma 11x30): - biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao(...)wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier puder i kakao i ubijamy (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały krem kładziemy między biszkoptami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (tak, żeby nie dotykało wody), następnie wlałam 3 łyżki śmietanki i włożyłam pokruszoną

Alutka-Gotuje
Budyniowe tiramisu ( szybki deser kawowy ) 1411

single z wyboru, Wy kobiety i Wy mężczyźni, Wy małżonkowie i Wy młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie(...)sztywno z cukrem pudrem. Zimny budyń zmiksować, dodając do niego ziarenka z laski wanilii. Do zmiksowanego budyniu ( budyń się nieco rozrzedzi ) dodać ubitą śmietankę i delikatnie całość połączyć. Biszkopty namoczyć w kawowej esencji. W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów, następnie warstwę kremu budyniowego, posypać kakao. Czynność powtórzyć, ukłądając kolejną warstwę deseru kawowego. Budyniowe tiramisu

kolorowotorcikowo
Tort cytrynowo waniliowy 174

najśmielsze oczekiwania. Dzieci z wielką ochotą jadły tort, a nawet prosiły o dokładkę, również solenizantowi smakowało, a i z motywu tortu był przeszczęśliwy ... czyli realizacja zamówienia powiodła się :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, 1 cytryna, Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku, nasionka z 3/4 laski(...)wanilii, Poncz: woda, sok z cytryny, cukier, 3 łyżeczki likieru limonczello (można dodać inny likier cytrynowy). Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując, po jajkach dodajemy skórkę otarta z 3/4 cytryny oraz sok z 1 cytryny. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy

Państwo Wojtczuk gotują
Tort waniliowy z musem truskawkowym 155

Kolejny tegoroczny listopadowo grudniowy tort. Na życzenie solenizanta z truskawkami. Przydały się zamrożone latem truskawki :)   Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, aromat waniliowy w buteleczce Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku (u mnie 1/3 szklanki), nasiona z 1 laski wanilii(...)truskawek, cukier do smaku Poncz: herbata, sok z cytryny, cukier, sok z wygotowanych truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. W między czasie wlewamy kilka kropli aromatu waniliowego. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy

Państwo Wojtczuk gotują