WARSTWA 3 -1 czekolada biała 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30% -łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku DODATKOWO okrągłe biszkopty * Polecam odłamać sobie z każdej czekolady po kostce (do dekoracji) Z każdą warstwą postępujmy tak samo Do garnka dajemy połamaną czekoladę (najpierw gorzką) i kakao zalewamy mlekiem i wstawiamy(...)temp pokojowej,ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ja do masy (masa jest lejąca na tym etapie) Następie masę wstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :) Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tak postępujemy z pozostałymi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunajprostszych deserów dla dzieci. Świetnie się sprawdzą na wszelkich imprezach urodzinowych. Warto do nich dodać trochę sezonowych, miękkich owoców takich jak maliny, jeżyny lub jagody. ok 50 g biszkoptów okrągłych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki malin Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Na dno foremek ułożyć owoce(...)lodówki. W ten sposób owoce nie wypłyną do wierzchu i pozostaną na dnie, a po odwróceniu będą na górze. Kiedy galaretki zaczną gęstnieć, do każdej foremki wcisnąć po biszkopcie. Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie wyjąć z foremek. Aby ułatwić wyjmowanie galaretek z foremki, należy przygotować większe naczynie z wrzątkiem i wstawić galaretki do wody na parę sekund. Woda może
https:KKuchniaMniamłyżeczkę cukru pudru Diamant . SKŁADNIKI 1 szkl. truskawek, 150 g serka waniliowego, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru Diamant , sok z cytryny, prażone płatki migdałowe, 6 biszkoptów, likier truskawkowy, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Truskawki łączymy z sokiem z cytryny, miksujemy na gładki mus. Połowę przekładamy do 2 pucharków. Biszkopty nasączamy w likierze, układamy na musie. Śmietankę(...)ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, dodajemy serek. Wykładamy na biszkopty, zostawiamy trochę do dekoracji. Polewamy pozostałym musem, robimy kleks ze śmietany, dekorujemy płatkami migdałowymi
słodki bratekwarto :-) Tortownica 23 cm Składniki: 800 g serka homogenizowanego u mnie neutralny 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki bezbarwne (mogą być inne) truskawki do środka i na wierzch torcika biszkopty podłużne 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim podłużne biszkopty. 2 galaretki truskawkowe zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy odstawiamy do wystudzenie i lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, koimy(...)tężejące galaretki truskawkowe i miksujemy, żeby składniki się nam się połączą dodajemy truskawki i mieszamy. Całość wkładamy na chwilę do lodówki, jak masa zacznie się nam zsiadać wykładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. 3. Po tym czasie na wierzchu układamy truskawki i zalewamy wszystko tężejącymi, bezbarwnymi galaretkami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego
kruche babeczkitylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody. PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego mielonego 500 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 1 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka(...)czekolady deserowej 50 g masła 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 100 g śmietanki 30 % 150-200 g truskawek Wykonanie sernika czekoladowego: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej
kolorowotorcikowoekspres. *foremka 23*28 cm Składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka mąki pszennej paczka biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki jagód leśnych 3/4 szklanki poziomek łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę, cukier(...)mąki wrzucić do dużej miski. Wlać ekstrakt z pomarańczy. Wszystko razem zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na biszkopty. Na wierzch wysypać połowę wymieszanych owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut, Wystudzić. Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę owoców
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało. spód: 200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami(...)galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do płynnego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia. Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki
Kolorowa kuchnia ElkiTydzień temu pisałam Wam o imieninach prababci mojego synka, więc dzisiaj prezentuję Wam torcik jaki z tej okazji dla niej przygotowaliśmy. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie(...)pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania mas. Zazwyczaj robię to tak że rozpuszczam żelatynę w jednej dużej miseczce a później dzielę
Życie zaczyna się w kuchniproszku + 1/2 szklanki zimnej wody Sos karmelowy: 1/2 szklanki cukru 2 kopiate łyżki naturalnego miodu (użyłam gryczanego) 125ml śmietanki kremówki 36% 40g masła 2 łyżki wody Dodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę(...)Blaszkę o średnicy 20cm i wysokości 9cm (jeśli nie mamy wysokiej blaszki, proszę użyć szerszej o średnicy około 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i skropić je likierem. Wylać parę łyżek masy owocowej, aby przykryła biszkopty i na środku ułożyć ptysie (około 6 ptysiów, patrz FILM ). Następnie wylać całą masę owocową, wyrównać i lekko stuknąć
Mała Cukierenkadalszy-dziś przepis na niezawodne ciasto z kremem,truskawkami i galaretką-można by rzec klasyk :P Polecam idealne ciasto na ciepłe letnie dni SKŁADNIKI *Duża tortownica 24cm BISZKOPT 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM 2,5 szkl mleka (szkl 250ml) 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żółtka 200g masła DODATKOWO 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa BISZKOPT Białka ubijamy na pianę,dodajemy cukier-miksujemy,potem żółtka-miksujemy.Przesiewamy mąkę i proszek-miksujemy krótko na najniższych obrotach. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia-dno. Pieczemy około 20-25 min do suchego patyczka. studzimy KREM 2 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy biszkopty. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance zimnej wody, mieszamy do momentu(...)woda do połowy szklanki, mieszamy i czekamy, aż żelatyna wystygnie. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z kolei do sera wlewamy małym strumieniem wystudzoną żelatynę. Na biszkopty wylewamy połowę masy serowej, układamy połowę umytych i oczyszczonych truskawek. Przykrywamy drugą połową masy. Na wierzch układamy resztę truskawek, pokrojonych na połówki i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawiamy do lodówki
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki Ciastka ,u mnie biszkopty na wyłożenie dna tortownicy,wyłożonej papierem 680 g, sera zmielonego w temperaturze pokojowej 300g śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu wanilii skórka z jednej cytryny cukier puder do smaku 15 g żelatyny owoce do dekoracji Wykonanie Wyłożyć dno tortownicy papierem i poukładać lekko skruszone biszkopty Serek ubijać z cukrem , aż cukier się dobrze połączy. Dodać ekstrakt(...)ostudzić . Ubić śmietanę ,pod koniec dodawać pomału ostudzoną żelatynę . Za pomocą łopatki delikatnie połączyć połowę bitej śmietany z masą twarogową,wymieszać , a następnie dodać drugą połowę. Całość wyłożyć na biszkopty ,ułożyć owoce , umieścić w lodówce przez co najmniej 6 godzin,a najlepiej na noc. Podawać
w mojej kuchnigalaretką. Tym razem przygotowałam pyszny torcik z masą śmietanowo- czekoladową, truskawkami i galaretką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Ciasto zniknęło z talerza w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 białka, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan(...)łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, ½ szklanki wody, 1 tabliczka białej czekolady, Dodatkowo: 400g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, 1 litr wody, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia Kasicałą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie krakersów Ciemny biszkopt: 4 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)tiramisu: 130 g śmietany 30% – schłodzonej 1 mały serek mascarpone 50 g cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone- chwilę miksujemy. Biszkopt wykładamy z formy, usuwamy papier do pieczenia, wkładamy z powrotem do formy. Na biszkopt wykładamy 1/2 kremu (tego z garnka), na krem układamy na całości petitki (normalnie – małymi dziurkami
MojaQchnia.plZnakomity pomysł na wykorzystanie zbędnych biszkoptów, ciastek, babek… Odrobina bakalii i ponownie cieszymy się słodkimi ciasteczkami - kuleczkami. Wystarczy kilka minut aby zaskoczyć swoich gości. 0,5 kg ciemnego biszkoptu 1/3 szklanki mleka 100 g margaryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 250 g dżemu truskawkowego 0,5 szklanki rodzynek sułtańskich 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilka kropel aromatu waniliowego(...)łyżki suszonego berberysa 100 g mlecznej czekolady 2 szklanki wiórków kokosowych W garnku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier i kakao. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do przestudzenia. Kawałki ciemnego biszkoptu blend ujemy na pył w blenderze lub malakserze. Przesypujemy do miski. Wlewamy mleko z margaryną. Dodajemy dżem truskawkowy, aromat waniliowy oraz bakalie: orzechy, rodzynki, berberys. Wszystko mieszamy lub zagniatamy. Gdy masa
VioletoweKucharzenie