biszkopt - 18068 przepisów (strona:517/1205)

Ciasto Shrek 853

prezentuje wśród  ciast typowych kremowych.  Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością można cały kawałek pochłonąć w całości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową: 1,2 l soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego(...)masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
Rolada pomidorowa z serkiem i szynką parmeńską 130

tropem tych nieznanych, nowych i niebanalnych postanowiłam wykorzystać go do stworzenia idealnej przekąski na imprezę lub inne przyjęcie podczas którego możecie tym daniem poczęstować swoich gości. Prosta roladka z biszkoptu na bazie właśnie ketchupu z serkiem śmietankowo- chrzanowym i szynką parmeńską to łatwa a zarazem efektowna propozycja przekąski.  Składniki (na 10-12 kawałków): 3 jaja  3 łyżki ketchupu(...)wmieszaj białka. Dużą blachę o kształcie prostokąta wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej masę a następnie piecz ją w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Wystudź biszkopt. Serek wymieszaj z chrzanem i posiekaną bazylią. Wysmaruj nim biszkopt a następnie ułóż na nim plastry szynki. Zwiń roladę a następnie owiń ją folią aluminiową. Roladę przed pokrojeniem schłodź

Mango Papaja
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 159

masz czasu i chcesz zrobisz szybką i bardzo smaczną szarlotkę na miękkim biszkopcie? Sprawdź jak zrobić szybki jabłecznik.  Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru 2 i 1/4 szkl. mąki 6 łyżek oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie:  Ubić pianę z jajek, dodać cukier. Jak już cukier rozpuści się w ubitym białku dodajemy(...)temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy
Tort piernikowy 186

piernikowy w przepisie I love bake . Może nie wyszedł mi tak piękny, ale nadrabia smakiem Może też się skusicie :)? Tort piernikowy przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Źródło Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone(...)piana nie opadła. Tortownicę wyłóż papierem do pueczenia, przełóż do niej ciasto i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż uzyskasz sztywną pianę, W międzyczasie dodawaj cukier. Następnie dodaj serek mascarpone

365 dni dookoła kuchni
Ciasto pawi ogon w wersji świątecznej 853

się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady: 300 g truskawek(...)dwie części.  Pierwszą część wylewamy na formę z piekarnika (moja 30x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15 minut.  Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę. Ta zwinięty trzymamy do ostudzenia.  Z pozostałej części masy przygotowujemy w taki sam sposób drugą roladę. masa do rolady

Bon appetit mon amie
Dla wyjątkowej dziewczynki- zwariowany tort urodzinowy 246

jasnych, kręconych włosach.  Ćwiczy judo i BJJ, więc lepiej jej w drogę nie wchodzić.  Matyldo moja ulubiona Happy Birthday !  Tort zagadka, kto zgadnie gdzie jest błąd? Biszkopt pieczony w tortownicy-20 cm 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać(...)delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery  części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa  100 g wody 300 g śmietany kremówki Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto Kubanka 192

kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli.  Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka(...)śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Herbatniki maślane jasne Herbatniki maślane kakaowe Mleko 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu, np. malinowy Ciemna kakao Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
MAKOWIEC ŚNIEŻNY 214

Pyszne makowe ciasto,które z powodzeniem możemy upiec na święta - zapewniam,że posmakuje każdemu. Moje ciasto niestety nie ma równych warstw - powstawało w wielkich bólach.Zdążyłam upiec biszkopt i zabrakło prądu.Ciasto kończyłam po 24 h i nie bardzo miałam ochotę czekać,aż bita śmietana stężeje na masie makowej - wyłożyłam wiec szybko masę orzechową.Starałam się robić to delikatnie(...)wiadomo....    Zdjęcie i warstwy nie są idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu. Biszkopt ( 20x30cm blacha)   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.   Masa makowa

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Biały Michałek 184

dodatkowi orzechów,  słodkość ciast została zneutralizowana. Jak sama nazwa wskazuje, inspiracją do jego powstania była biała wersja słynnych cukierków "Michałków". Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Michałkowa: 500 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki białej czekolady(...)śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru Na białą polewę: 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: 50 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych Herbatniki maślane  Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
ŚNIEŻNY PUCH PRZEKŁADANY KAJMAKIEM 141

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty  Przepis tutaj :) Składniki kremu: 350 g śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru. Nasączenie: kawa - 3 łyżeczki rozpuszczone w 120 ml wody (przestudzona). Dodatkowo: 400 g masy(...)kawą. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Pierwszy blat smaruję 1/2 kremu, kolejny masą kajmakową, ostatni blat pozostałym kremem. Biszkopt dekoruję złotymi perełkami i śnieżynkami. Chłodzę w lodówce

JejKuchnia
Kawowiec bez pieczenia 354

Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier puder do smaku 1/2 l kremówki kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny podwójne espresso łyżka likieru amaretto kilka ziarenek kawy do ozdoby Sposób Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia.  Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem(...)ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut.  Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą

Kuchenne aromaty
Ciasto bananowe toffi 339

komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 duże banany 1 puszka masy krówkowej Herbatniki maślane kakaowe Mleczna czekolada Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
Przepis #95 FIT "Krówka" - bez glutenu 352

cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal w tym: B: 81,3 g; W: 17,7 g; T: 2,2 g.   Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały(...)łodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym na misce tak by odsączyła się z niego serwatka/woda.   Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia

Health-Fit-Life
Kawowo chałwowe ciasto bez pieczenia 507

100ml espresso lub mocnej kawy 15g agartyny lub ok 25g żelatyny Krem chałwowy: 250ml słodkiej śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej 250g mascarpone Dodatkowo: ⅓ tabliczki czekolady deserowej 24 małe, okrągłe biszkopty 1 filiżanka espresso Sposób przygotowania Spód: Herbatniki pokruszyć a następnie połączyć z roztopionym masłem, masą kajmakową oraz rodzynkami. Wyłożyć na spód formy, wyrównać, schłodzić. Sernik kawowy: Ser miksujemy z cukrem(...)żelatynę zalewany mlekiem, mieszamy do napęcznienia. Powoli do substancji żelującej wlewamy mocną i gorącą kawę. Mieszamy do rozpuszczenia i lekko przestudzone łączymy z masą serową. Wylewamy na spód, układamy biszkopty moczone w espresso i ponownie chłodzimy. Krem chałwowy: Krem najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej, wieczorem. Śmietankę wraz z pokruszoną chałwą stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając, rozpuszczamy. Nie gotujemy

Kuchnia w czekoladzie