biszkopt - 17572 przepisów (strona:302/1172)

Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany 208

Tort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej  119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka(...)składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem: 130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym 500 ml śmietany kremówki  500 gramów

Krakowskie smaki Ani
Ciasto "Królewiec" 404

Królewiec" to niezwykły wypiek składający się z dwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna polewa czekoladowa. Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki: Kruche Ciasto(...)mąki tortowej 110 g cukru 2 łyżki miodu płaska łyżeczka sody 110 g masła żółtko cukier waniliowy ok. łyżka śmietany (lub więcej) Biszkopt:                       3 jajka

Słodka Strona
Biszkopt makowy 201

przeskoczyć niż przejść - choć jestem na tyle niska, że i pewnie to niektórym nie sprawiłoby większego problemu. Dziś zaprezentuje Wam coś według wymienionych kryteriów - lekkie, proste ciasto, a właściwie biszkopt z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodałam ją na wszelki wypadek, można go dać trochę mniej, albo zupełnie ominąć - wtedy biszkopt będzie prawdziwym biszkoptem. Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, polane(...)przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Studzimy w formie. Biszkopt możemy podawać z waniliowym sosem, owocami, albo wykorzystywać jako blat do ciast z kremem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Biszkopt makowy z kremem z białej czekolady 359

wydają mi się za ciężkie, te z bitej śmietany, za  mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem sprawia, że na jednym kawałku ciężko zakończyć. Dodatkowo wypiek ten zyskuje samym wyglądem. Nada się idealnie(...)rodzinne spotkania przy stole. Zapraszam na biszkopt makowy z kremem z białej czekolady. Składniki na krem: szklanka mleka 3 szklanki mleka w proszku 60 g cukru 200 g masła 140 g białej czekolady dobrej jakości bita śmietana Składniki na biszkopt makowy 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki kukurydzianej szklanka

Słodkie Przyjemności
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 488

łyżki cukru pudru ok. 70 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g) ok. 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia (ok. 21 x 28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem.  Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach(...)pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa Budyniowa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie miesza my . Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy

Słodka Strona
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 281

Tort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu.   Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Składniki: biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 80 g miękkiego masła 120 ml śmietanki kremówki 30% puszka brzoskwiń

Słodka Strona
Jabłecznik budyniowy 174

składniki biszkopt * 4 jajka * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/2 szklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych * 1/2 litra wody * 2/3 szklanki cukru * 2 budynie śmietankowe bez cukru * 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie) * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) warstwa kokosowa * 120 g margaryny * 200 g wiórków kokosowych(...)jajka jajka * 3 łyżki cukru Sposób wykonania biszkopt Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (24/40 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok.30 min. Upieczony biszkopt lekko wystudzić. masa

Mix smaku
Tiramisu 180

składniki * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej kawy * 3 łyżeczki żelatyny * ciemne kakao Sposób przygotowania Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę. Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą. (Można też(...)głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego. Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24 cm do tej ilości jest nieco za duża jeżeli chcemy grubszą warstwę wierzchnią masy). Biszkopty zanurzać  z jednej i z drugiej strony na chwile w kawie i układać w formie. Na biszkopty wyłożyć ok. 2/3 masy. Ułożyć drugą warstwą biszkoptów namoczonych w kawie

Mix smaku
Rolada tiramisu 214

pszennej * 7 łyżek mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * 3 łyżeczki żelatyny * 100g cukru pudru dodatki * kakao * kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów * likier amaretto * cukier puder Sposób wykonania ciasto Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie(...)pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową. Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między i na biszkopty zostawiając 3 łyżki do posmarowania wierzchu, rozsmarować i zwinąć roladę. Rozsmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać kakao i wstawić

Mix smaku
PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1382

czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury. Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi. Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu. Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego kokosu. Niebo w gębie! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością(...)mąka ziemniaczana – 3 łyżki - mąka pszenna – 3 łyżki - cukier puder – 3 łyżki - masło – 250 g WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe biszkopty – 1,5 op - czekolada – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25

Ostra na Słodko
WuZetka 172

masę: - 500ml śmietany kremówki (30-36%) - 300g kwaśniej śmietany 30% (creme fraiche) - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżka żelatyny - ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo(...)pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do nasączenia biszkoptu szykujemy poncz. W szklance wrzątku rozrabiamy 1 łyżkę kakao, następnie dolewamy 2 łyżki wódki i 1 łyżkę syropu waniliowego. Do masy rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku - 1 łyżkę żelatyny – studzimy

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 313

Obiecałam, że z biszkoptu , który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać.   Składniki: - biszkopt o średnicy(...)wcześniej) Masa maślana: - 520g masła - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki cappuccino o smaku brendy - 120ml alkoholu (do wyboru) - 300g mielonych migdałów - esencja migdałowa Dodatkowo: - sok do nasączenia biszkoptu (marakuja) - konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki) - kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków - podprażone płatki migdałowe - wiśnie w syropie - ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze

mojewypiekiinietylko
RAFAELLO 252

Puszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm) Biszkopt 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 800 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady cukier waniliowy łyżeczka żelatyny 200 g  wiórków kokosowych(...)Sposób  przygotowania: Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
Tort czekoladowy 892

tortem… najlepiej czekoladowym :)! A że czasu brak najlepszy jest przepis na szybki tort czekoladowy znaleziony u Ani ( http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/03/tort-czekoladowy.html ). Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… Tort czekoladowy Biszkopt czekoladowy(...)pomocy łyżki lub szpatułki, delikatnie mieszając masę, dodajemy po trochu przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Wylewamy masę do tortownicy i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Po przestygnięciu kroimy biszkopt na trzy blaty. Masa czekoladowa: 500 g mascarpone 460 g Nutelli dodatkowo: wiśnie z nalewki lub syropu gruszki w syropie Mascaropne

UgotujmyTo.pl
Szachownica mandarynkowa 355

Nazwę Szachownica wzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe. Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt. Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ . Tak więc do dzieła! Szykujcie składniki i projekt Szachownica(...)mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI: ( blacha 22 – 26 cm ) BISZKOPT : * jajko – 4 szt * cukier – 8 łyżek * mąka pszenna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM POMARAŃCZOWY : * masło – 200 g * cukier – 1 szkl * śmietana słodka 12% – 250 ml * galaretka pomarańczowa – 2 szt * słodkie mandarynki – 6 szt MASA ŚMIETANKOWA : * śmietana

Ostra na Słodko