biszkopt - 18139 przepisów (strona:298/1210)

TORT STRACCIATELLA 205

Tort dla osób lubiących Włoskie smaki i   dla tych, którzy nie przepadają za   cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki.   SKŁADNIKI   (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku(...)gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów: s zklanka mocnej kawą z łyżką cukru Dodatkowo: bita śmietana do wykończenia wierzchu i boków wiórki czekolady do dekoracji  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt : Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie

RAROSSA
Ciasto „Ptasie Mleczko” 1012

Bardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki(...)wrzątku. Odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy oraz serki homogenizowane. Następnie wlewamy zimną, płynną galaretkę. Przygotowaną piankę od razu wykładamy na wystudzony biszkopt. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do niego cukier i kakao. Gdy się połączą dodajemy śmietanę, mieszamy rózgą aż do połączenia. Doprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Leśny tort urodzinowy 216

propozycja pysznego tortu dla bliskiej Wam osoby :) Biszkopty z dodatkiem delikatnej masy śmietankowej i pianki jagodowej. Całość obłędna w smaku :) Składniki na biszkopt (tortownica 28 cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę

Kulinarna (nie)codzienność
Lekki torcik na pierwsze urodziny bloga 168

dziś nie będzie żadnych wykrętów i lamentów, że biszkopt nam nie wychodzi. Tak się składa, że na rynku pokazała się gotowa mieszanka do wypieku biszkoptów. Żeby upiec pyszny biszkopt wystarczy tylko do niej dodać 4 jajka i 4 łyżki wody i mamy gwarancję, że ciasto będzie idealne. Sama przetestowałam tą mieszankę Szymanowską. Upiekł się puszysty biszkopt z którego przygotowałam torcik

Tylko pysznie
Ciasto potrójnie orzechowe 230

Kiedy znalazłam  przepis  na to ciasto postanowiła go wypróbować, ponieważ bardzo lubimy wszystkie orzechowce. Ciasto miodowe, biszkopt orzechowy, orzechy i delikatna nutka kawowa. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki cukru(...)Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g mielonych orzechów włoskich likier orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie

talerz przyjemności
BIAŁY LION – ciasto z karmelem i orzechami + O TYM JAK SZOPI.PL SPRAWIŁO, ŻE POCZUŁAM SIĘ JAK GWIAZDA ;) 319

warzywa i owoce najlepszej jakości. Zapytacie pewnie ile kosztuje dostawa? 9,90 przy zakupach poniżej 200 zł GRATIS – przy zakupach powyżej 200 zł SKŁADNIKI: ( 24×24 ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana -1 lyżka * biała czekolada ( starta ) – 50 g MASA BUDYNIOWA: * żółtko – 2 szt * mleko(...)cytryny – 2 łyżki * masło ( miękkie ) – 200 DODATKOWO: * masa kajmakowa w puszce – 1 op * ryż preparowany – 50 g * orzechy ziemne solone – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Biała ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy przesiane mąki, mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Na sam koniec wrzucamy startą

Ostra na Słodko
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 230

pewnością jest to porcja dla 10 osób :) Tak więc poniżej znajdziecie przepis… my, właściwie Madzia bo ja tylko trochę pomagałem, wykorzystaliśmy tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt 600g mąki 2 łyżki kakao 450g cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej) 3 kieliszki wódki 5 jajek 450ml maślanki 220ml mleka 5 łyżek miodu 300ml oleju(...)łyżki cukru waniliowego) 7 łyżek cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu Dodatkowo 2 kieliszki spirytusu 1/2 szklanki ugotowanej (ostudzonej) wody 10 łyżek powideł śliwkowych wiórki kokosowe Przepis na biszkopty W rondelku podgrzewamy mleko razem z miodem tak aby składniki się połączyły. W misce mieszamy przy pomocy rózgi albo miksera maślankę, olej, jajka, wódkę i mleko z miodem. W dużej misce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ekspresowy deser kremowo-bananowy 145

Składniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych “kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu(...)Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, do ubitej śmietanki partiami dodawać wystudzony budyń. 4) Kawę rozpuścić w 125 ml gorącej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną

Fitsweet.me
Domowe biszkopty 186

Domowe biszkopty idealnie sprawdzą się nie tylko dla najmłodszych łasuchów, ale również jako baza do deserów, czy też smaczny dodatek do kawy. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć(...)ziemniaczaną. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie i wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując odstępy. Piec na środkowej półce piekarnika około 15-20 minut, aż biszkopty się lekko zarumienią. Po upieczeniu jednej blaszki biszkoptów, włożyć do piekarnika kolejną. Upieczone biszkopty przełożyć na kratkę do ostudzenia

Passions hobbies life
Biszkopt przekładany masą makową (ekspresowy i wilgotny makowiec) 192

Ciasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie!   (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)mąki ziemniaczanej Masa makowa: 250g margaryny 1 puszka masy makowej (u mnie Helio 850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) bakalie (dodałam suszone owoce Helio ) aromat (opcjonalnie) Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki

Di gotuje
Ciasto “Wiśnia z makiem” 395

makiem” to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa(...)serka mascarpone -200 g kremu czekoladowego typu Nutella Poncz: -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) -2/3 szklanki zaparzonej, ostudzonej kawy + 2 łyżki likieru Amaretto -50 g gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotowanie --> Ciasto makowe: --> Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej. --> Mak zalać wrzątkiem

Marta Gotuje
Biszkopt z kremem mascarpone 235

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy z kremem sernikowym. Prosty i szybki w przygotowaniu. Na wierzch ciasta zamiast kakao można przygotować polewę czekoladową. Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm: biszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego(...)łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) ziarenka z połowy laski wanilii 3 łyżki konfitury do posmarowania biszkoptu  łyżka kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Mąkę przesiać ze skrobią i kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać ksylitol lub cukier, na końcu stopniowo dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodać przesiane suche

Ze smakiem i z pasją
Przekładaniec z malinami 578

Ciasto trochę pracowite,  ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić  dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka(...)Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka  500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt:   Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się

Malinowo w kuchni
Serowe cappucino bez pieczenia 398

wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto jest wprost rewelacyjne, nietrudne a smak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru2 szklanki mleka w proszku 500g sera białego wiaderkowego 3 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml mleka kakao Sposób przygotowania: Kawę(...)przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ostudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Układamy w kolejności: biszkopty moczone w kawie - połowa masy - biszkopty moczone w kawie - połowa masy - biszkopty moczone w kawie. Wstawiamy do lodówki aż masa stanie. Po zastygnięciu posypujemy kakaem. Bardzo mi będzie miło jeżeli

Cukiernia Pychotki
Ciasto snickers 261

Chciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń(...)szklanki solonych orzeszków ziemnych Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła orzechowego Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki

Oryginalny smak