pochmurny dzień może być pyszniejszy podwieczorek? Nie trzeba dużo puszyste biszkopty, trochę owoców i śmietany.. i jesteśmy w niebie... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikurodziny. Te opalone kolce mnie urzekly. Pomysl na taka dekoracje pochodzi z tej strony . Sam tort tylko zewnetrzenie jest taki sam, srodek ma inny, jest kokosowo-ananasowy. Przepis na biszkopt wykorzystalam ze storny Doroty . Tort wydaje sie byc trudny ale wcale taki nie jest. Zmienilam forme ubijania bezy, zrobilam jak przy pavlovej bez podgrzewania i tez wyszedl. Najbardziej balam
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubicie wuzetki? Pewnie tak no bo kto nie lubi jednego z najbardziej typowych polskich ciast... ciemny biszkopt, pyszna śmietana i czekoladowa polewa.. mniam... ale moja wuzetka dla odmiany ma małą niespodziankę bo jest z chrupiącym środkiem. Postanowiłam wzbogacić to ciasto o pewien dodatek, mianowicie o pokruszone batoniki ryżowe i płatki kukurydziane.. jaki był efekt? Zobaczcie sami, ale powiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikpyszne ciasto jest u nas ciastem awaryjnym, wychodzi zawsze i ma te zaletę ze można je spokojnie wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty , ale tym razem sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać
Bernika - moj kulinarny pamietnikpierwszej porażce, bo wyszedł zakalec, nie poddałam się i zrobiłam drugie ciasto, które wyszło, a efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie. Ale jedna uwaga, wykorzystałam ciasto na biszkopt, jednak uważam ze lepsze byłoby ciasto twardsze np na babkę bo lekko oklapło i straciło kształt kuli. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawsze trzeba szukać skomplikowanych przepisów i receptur. Czasami to, co najprostsze jest najlepsze. Tak jest z tym ciastem to idealna pochwala prostoty. Lekki biszkopt uwieńczony zatopionymi w nim truskawkami wprost ze starego zeszytu z przepisami. Ot i ca ł a filozofia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwystygniecie budyniu i na lekkie schłodzenie deseru w lodowce. To co do niego użyjemy praktycznie nie ma znaczenia, zamiast amaretti, których ja użyłam można dać inne aromatyczne ciasteczka albo biszkopty, można zmienić owoce, smak budyniu, można przełożyć jeszcze śmietana albo dać suszone owoce czy jakieś bakalie. Wszystko zależy od tego co mamy w lodowce i naszej pomysłowości. A ze blogerom
Bernika - moj kulinarny pamietnikplastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczas sie pochwalic Rainbow cake-elephant czyli kolorowy slon Przygotowalam ciasto biszkoptowe, podzielilam do 6 miseczek- dodalam barwniki Pieklam w nagrzanym piekarniku w temp 180C ok 13-15 min Biszkopt: 10 jaj 1.5 szkl cukru 2 lyzeczki maki 3-4 octu zoltka+proszek do pieczenia+ocet- polaczyc. W misce ubic piane , dodac cukier- na koniec dodac zoltka
Smaki EdytyJuż Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości
Smaki Edytyraffaello powiedziano chyba już wszystko :) Przepis mam już ponad 20 lat- zawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecam Zaczynamy: Składniki na ciasto: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 szkl mąki Wykonanie: Żółtka, proszek do pieczenia
Smaki Edytyprzekór zimie... Skoro "Malinowa Kawiarenka " to na początek jeden z moich tortów właśnie z tymi owocami. Jak dla mnie delikatny biszkopt , puszysta bita śmietana i świeże , pachnące maliny to połączenie idealne na letni tort. Polecam
Malinowa KawiarenkaDziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :) Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam
Malinowa Kawiarenkadzień/ wieczór wart jest uczczenia czymś wyjątkowym ... Walentynki... Czekolada to ponoć świetny afrodyzjak , więc na dziś jak znalazł ... Torciki Walentynkowe ... Mocno czekoladowe , mocno wiśniowe , mocno alkoholowe... Mocno czekoladowy biszkopt , nasączony wiśniówką .. Do tego delikatny mus czekoladowy ( w oryginale ciężki krem maślany , ale ja wolę delikatność) ... wiśnie nasączone spirytusem... ... i warstwa czekoladowej polewy wieńczącej dzieło :) Moje torciki nie są równe
Malinowa Kawiarenka