Pyszny, lekki śmietanowy tort z truskawkami, a w środku puszysty cytrynowy biszkopt, który wnosi nam do smaku niepowtarzalną cytrynową nutę i niezwykły świeży aromat. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się go zjeść w gronie najbliższych, czy też w bardziej ‘oficjalnym’ towarzystwie- będzie smakował pysznie i świeżo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek(...)ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą
Domowe Tortyroku córcia zażyczyła sobie na swoje urodziny tort z truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie tortu była bardzo udana. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1/2 kostki masła Truskawki: 350 g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Dodatkowo: okrągłe biszkopty dowolne dekoracje mocny wystudzony napar herbaty
Kuchnia domowa AniCzęsto robiąc biszkopty stawiamy na to żeby były wysokie. Testując różne możliwości i kosztując za każdym razem sam biszkopt doszłam do wniosku, że nie ma nic ważniejszego niż jego smak. Biszkopt powinien być puszysty, smaczny i przede wszystkim nie za suchy. Dlaczego nie za suchy? Miałam okazję sprawdzać kilka przepisów na biszkopty, których za nic bym nie poleciła, bo ciasta(...)ratowały tylko kremy, sam zaś biszkopt był suchy i niesmaczny. Zamieszczam więc przepis na biszkopt, który mi bardzo zasmakował i który z czystym sumieniem mogę polecić. Ja użyłam blaszki 25x30, ale spokojnie można skorzystać z większej. SKŁADNIKI 6 jajek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Passions hobbies lifeDługo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać(...)jednym kawałku! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie
Kolizje Smakówpiękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki(...)truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 25x35
Tradycyjna kuchnia Kasirozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo(...)alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto.Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam.Składniki na biszkopt:6 jaj 60 g mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej 120 g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki olejuBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy. Kolejno dodajemy
Made By Mom And Sontort brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten pyszny tort :)Składniki:Biszkopt (na tortownicę 22-24cm):6 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanejszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki octuKrem:1 puszka brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji(...)śmietanki 30%500 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem morelowyponcz do nasączenia biszkoptówdowolne dekoracjeSposób przygotowania:1. Zrobić biszkopt: Obie mąki przesiać przez sito.2. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite, do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać
Kuchnia domowa Anidniu, w którym dotarły do mnie włoskie biszkopty do tiramisu mój syn od razu wypowiedział "Kiedy zrobisz Tiramisu Mamo?" On uwielbia wszystko ma smak tiramisu :) Miało być normalnie, klasycznie i bez udziwnień i tak też się stało. Z podanych proporcji wyszło 4 miseczki, które zniknęły w kilka chwil. Ale to było dobre, mimo iż w grudniu już nie mogę patrzeć(...)słodkie :)Oryginalne włoskie produktu możecie zdobyć w sklepie Mantini, jak dla mnie bardzo dobra jakość produktów, które dotarły ekspresowo i świetnym stanie, nawet makaron się nie połamał, a biszkopty nie pokruszyły, bo o te produkty najbardziej się bałam, o resztę byłam spokojna :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście
Blondynka Gotujemasy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie wielki wyczyn :DBiszkopt :8 jajek1 szkl mąki pszennej3/4 szkl cukru15 dag zmielonych orzechów włoskich16 g cukru waniliowego1(...)cukier puder do smaku1/2 śmietan-fixyPoncz:2/3 szkl wodycukier waniliowy1/3 szkl. cukru 1 kieliszek spirytusu2-3 łyżki rumuDodatkowo:dżem z czarnej porzeczkiorzechy włoskie do dekoracjiPrzygotowanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając
charlotte gotujespecjalnie na urodziny moich Kochanych Skarbów. Więc niech nie zmyli was liczba na torcie. Tort był duży i wspólny! Jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Kochane moje Bączki! Składniki:Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru(...)truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko
Malinowe PocałunkiBiszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony(...)najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki
coolinarnastrefa.blogspot.comDzisiaj przyszła pora na niezawodny biszkopt kakaowy. Na blogu możecie już od jakiegoś czasu znaleźć przepis na niezawodny jasny biszkopt . Ten biszkopt zawsze wychodzi, jest banalnie prosty do wykonania a zarazem obłędnie smaczny. Kto raz go spróbuje nie będzie chciał już innego przepisu na biszkopt kakaowy. Zarówno ten jak i jasny biszkopt nie wymaga proszku(...)przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na tortownicę () wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170. Biszkopt pieczemy przez około 35- 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy go w blaszce na podłogę i pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
Krakowskie smaki AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie się z wami nim dziś podzielę Jest mięciutki, delikatny i co najważniejsze zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie musicie się(...)martwić ponieważ biszkopt nie opada. Najważniejszą czynnością w jego wykonaniu jest dobre ubicie białek a po upieczeniu, opuszczenie formy (razem z biszkoptem) na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne ale musicie uwierzyć mi na słowo Przepis dostałam
Marta Gotujerazem miałam przyjemność przygotować tort na wieczór panieński mojej kochanej kuzynki;) Mocno kokosowy masa z dodatkiem czekolady na jasnych biszkoptach z pewnością zadowoli nie jedno wybredne podniebienie;) Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu ale przy swojej prostocie niezwykle smaczny. Idealny na każdą domową uroczystość. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Jakość zdjęcia kiepska bo robione aparatem w telefonie ale innego(...)zdjęcia nie posiadam. Serdecznie polecam;) Składniki: Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Następnie do piany dodać żółtka, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec dodać przesiane
Krakowskie smaki Aniłyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 80 ml zimnej przegotowanej wodydo nasączenia* olejek migdałowy* zimna przegotowana woda* alkohol* barwniki spożywcze: niebieski, zielony, żółtySposób wykonaniabiszkopt (można zrobić normalny biszkopt, przepis Tutaj, ja miałam zbyt dużo zamrożonych białek dlatego postanowiłam je wykorzystać)Z 5 białek i szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany(...)wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też
Mix smakuCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj- 3 łyżki mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki drobnego cukru(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które upiekłam jednocześnie z biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z formy. Obracamy i zdejmujemy papier. Czystą ściereczkę posypujemy cukrem, wykładamy na nią gorący biszkopt i zwijamy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę cytrynową
mojewypiekiinietylkopole do popisu cukiernika. Cukiernikiem nie jestem i nie mam nic wspólnego z tym zawodem, więc skoro mi się udało, to każdy może zrobić… tort malinowy. Składniki na biszkopt rzucany: (tortownica o średnicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej(...)serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Dodatkowo:- dżem malinowy- ok. 500g świeżych malin- wiórki kokosowe (do posypania boków)- listki mięty do dekoracji Biszkopt pieczemy dzień (można nawet dwa dni) wcześniej, jest wtedy bardziej podatny na krojenie. Tym razem wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą
mojewypiekiinietylkoCzeko czeko czekolada!Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki.Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie łatwe!Doskonałe(...)popołudnie z ulubioną kawą!U mnie Jacobs Crema Gold – pycha!SKŁADNIKI :( tortownica 18 cm )BISZKOPT JASNY :* jajko – 2 szt* cukier – 4 łyżki* mąka pszenna – 2 łyżki* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaBISZKOPT CIEMNY :* jajko – 2 szt* cukier – 4 łyżki* mąka pszenna – 3 pełne łyżki* kakao – 1 łyżka
Ostra na SłodkoRewelacyjne ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika. Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki:Biszkopt:6 jajek225 g cukru110 g mąki pszennej tortowej35 g kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy Warstwa Kokosowa(...)masła2 płaskie łyżeczki kawy cappuccinoPolewa Czekoladowa:75 g czekolady gorzkiej75 g czekolady mlecznej75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypaniaCiasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej
Słodka Stronaswoje plusy... Ale o nich może innym razem.Dzisiaj będzie jeszcze jeden zaległy przepis, sprzed wyjazdu do Polski. Powstał, bo nagle naszła mnie ogromna ochota na tort. Znaczy się - na biszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład(...)gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy. Przez dużą ilość kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje(...)serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort z owocami. Mnóstwem owoców. Nijak mi to do mojej wizji nie pasowało... Ale że jubilat ma prawo wyboru, zmieniłam koncepcję. Chciałam zrobić owocowy ogródek, czyli tort obłożony podłużnymi biszkoptami. Pech chciał, że ciacho wyszło tak wysokie, że ogródek nijak nie chciał wyjść... Znów więc zmieniłam plany, boki obsypałam płatkami orzechów laskowych (migdałowe wyszły, ale może to i dobrze(...)tutaj pasują), wierzch udekorowałam mnóstwem owoców, i oto jest: tort dla C. Właściwie to był, bo większość zniknęła na imprezie, a resztę zjedliśmy sobie do kawy. Mniam. Pyszny był. Biszkopty: ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała.Od tego czasu zrobiłam sporo(...)kremem...Wyszło pysznie, tort zebrał sporo komplementów, i tak ja napisałam wyżej - choć nie był piękny, zdecydowanie nadrabiał smakiem.Tort orzechowo-karmelowy z gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru55 g mąki ziemniaczanej100 g mąki orkiszowej100 g zmielonych orzechów laskowychgruszki w syropie:13 gruszek200 g cukru600 ml białego wina90 g miodunasączenie:100 ml syropu z gotowania
Pożeraczka, czyli raz adobrze