biszkopt z - 1500 przepisów (strona:3/100)

Prawdziwy biszkopt - bez proszku 159

Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami  piekę też małe(...)biszkopty i smażę na oleju placki

prawdziwe jedzenie
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1162

właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane.  Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku od pieczeniacukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier(...)galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch: 2 kartoniki śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny odrobina wody wiórki/płatki czekoladowe Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściłam w możliwie najmniejszej

W kuchni Karmel-itki
Wafle z wiórkami kokosowymi i z biszkoptami 284

szklanka otrąb pszennych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 1/2 kostki masła 1 słoik marmolady 1 opakowanie wafli ( 4 wafle) sok z cytryny do smaku 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kremu typu Nutella Wykonanie: Mleko z cukrem gotuję i dodaję wiórki z otrębami. Wszystko gotuję przez 5-7 min.na najmniejszym palniku. Zestawiam i studzę. Masło ucieram(...)oraz krem czekoladowy. Doprawiam sokiem z cytryny by nie była zbyt słodka . Jeden wafel smaruję marmoladą, przykrywam drugim waflem, na to wykładam połowę masy z wiórkami, na wierzch układam biszkopty uprzednio namoczone w ciepłym mleku, reszta masy, wafel, marmolada i ponownie wafel. Całość odstawiam do lodówki na ok 2 godz

Ciasteczkowy Potwór
Biszkopty 146

może naszym maluszkom, starszakom biszkopta? Możemy podać je z kisielkiem, z jabłuszkiem startym lub zjeść same Biszkopty Drukuj przepis Składniki 4 średniej wielkości jaja (najlepiej wiejskie, ekologiczne) 10 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 50 gram glukozy listonic_name = "Biszkopty (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 średniej wielkości jaja (najlepiej wiejskie, ekologiczne) 10 dag mąki pszennej

CoolinarniePL
Cytrynowy biszkopt. 200

łyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki(...)cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Biszkopt rzucany 210

mojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki. Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić

moj przepis na
Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką. 134

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka   3/4 szklanki cukru   1 szklanka mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera   1/2 szklanki cukru   1 kostka masła   1 galaretka cytrynowa(...)maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na upieczony, ostudzony biszkopt i wsadzamy do lodówki do stężenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, do momentu, kiedy

Symfonia smakowa
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE 197

Super ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki:6 jajek3/3 szklanki mąki3/4 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenialitr dżemu jabłkowego3 galaretki cytrynowepolewa czekoladowaróżowy cukier na posypkęcynamon laska  Skworcu.pllaska wanilii Skworcu.plWykonanie:Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy pomału cukier, miksujemy cały czas, dodajemy mąkę z proszkiem, miksujemy(...)gładko.Wylewamy na blachę 24x35, pieczemy 25 minut. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.Dżem wkładamy do garnka dosypujemy galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3  łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem

Z Majeczką w kuchni
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką 255

kilku ciast, które robię od lat :)Muszę powiedzieć, że połączenie jest fenomenalne.Smak tak delikatny, że chyba nie dam rady go opisać słowami.Polecam zrobienie tego ciasta.Forma: 25 cm.SKŁADNIKI:BISZKOPT:2 jajka1/3 szklanki cukru1/4 szklanka maki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliPTASIE MLECZKO:1 galaretka cytrynowa0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%+ borówkiGALARETKA(...)galaretki jagodowe100 g borówek (u mnie były mrożone)WYKONANIE:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.Najpierw należy wykonać biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych miseczek. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i szczyptę soli. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i łączymy ze sobą. Następnie przekładamy do ubitych białek i łączymy. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy

Serce zamknięte w formie pyszności
sernik z brzoskwiniami na biszkoptach... 185

Składniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 kg ser waniliowy wiaderko, 1 opakowanie budyń waniliowy, 200 gram biszkopty okrągłe, 1 puszka brzoskwinie w puszce, - ile potrzeba cukier puder z białek o temperaturze pokojowej ubić sztywną pianę żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać budyń i ser z wiaderka i mikserem dobrze wymieszać dodać ubitą pianę(...)łyżką delikatnie wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia biszkopty rozłożyć na dnie i bokach blaszki i przelać masę sernikową odsączone brzoskwinie powkładać do masy sernikowej piec w 200C około 45 minut - jeśli się wierzch ciasta szybko przypieka to przykryć go papierem do pieczenia sernik upieczony wyjąć z blaszki jak dobrze wystygnie rant sernika posypać pudrem cukrem sernik jest

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki deser z brzoskwiniami i biszkoptami 140

zajrzałam do lodówki i wyszedł mi taki oto deserek... Najwięcej czasu pochłania ubicie śmietany...Składniki (na 4 porcje):- 400g serka homogenizowanego (można go zastąpić jogurtem)- 3 brzoskwinie- kilka okrągłych biszkoptów- małe opakowanie śmietany 30% i cukier puder do smaku1. Na dno szklanki lub kieliszka kładziemy cienką warstwę serka, a następnie kruszymy 3-4 biszkopty na kawałki tak, żeby przykryć serek

Kraina Tysiąca Smaków
BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 321

Biszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia(...)Nigdy nie dodaję do moich biszkoptów proszku do pieczenia a zawsze pięknie wyrastają. Białka należy mocno ubić, dopiero wówczas dodajemy ksylitol (lub cukier) i później pojedynczo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao przy biszkopcie czekoladowym) i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Przepis podaję na dwa biszkopty: jeden niższy, z którego po przekrojeniu uzyskamy dwa blaty

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z jabłkami - szybkie ciasto na weekend 506

Najszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 153

zostawiamy, aż wystygnie i zacznie delikatnie się ścinać. Mieszamy to co jakiś czas, ale dość często- ponieważ mleko kokosowe lubi się dzielić na wodę i śmietankę;).W tortownicy układamy biszkopt, nasączamy go delikatnie pozostałym sokiem z ananasów, wylewamy troszkę przygotowanej panna cotty i wstawiamy najlepiej do zamrażalnika na dosłownie 3 minuty. Reszta stoi w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy i na środek

Malinowe Pocałunki
Jabłecznik z bitą śmietaną 321

Jabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz(...)delikatną słodyczą bitej śmietany.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik z bitą śmietanąSkładniki:biszkopt 4 duże jajka100g (8 łyżek) mąki pszennej75g (6 łyżek) cukrumasa jabłkowa1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego)2 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynywarstwa śmietankowa 150ml śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody

Smakołyki Bereniki