biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:189/363)

Ciasto Wesoły Słonecznik 182

masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać: słodziutka, przyjemnie chrupiąca, a przy tym kremowa, ale bardziej przypominająca strukturą masło orzechowe z dodatkami niż krem. Spróbujcie, naprawdę warto! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka

Domowe ciasta
Bajaderki 123

być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia  duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej żurawiny Ciasta kruszymy

Kardamonovy
Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha 304

Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi

Moja Delicja
Ciasto Smerfetka bez pieczenia + film 138

Ciasto Smerfetka bez pieczenia to przepyszny i prosty w wykonaniu deser składający się z delikatnej pianki, pysznego kremu z mascarpone, niebieskiej galaretki i biszkoptów. Ciasto Smerfetka to idealna propozycja na domowe uroczystości, na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole.     składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 330 ml śmietany

Smakowite Dania
Półkula malinowa 199

Malinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy silikonowe w kształcie półkul. Do wykonania żelki malinowej użyłem średnich foremek, do całości dużych. Składniki na biszkopt: 2 duże jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 50g drobnego cukru do wypieków 5g cukru waniliowego

AleTorcik
TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 159

Tort przygotowany dla kolegi na jego 16 urodziny. Sto lat Paweł! 🙂 16th Birthday cake for a friend. Best wishes Paweł! 🙂 Składniki: PROSTOKĄTNY BISZKOPT z tego przepisu -> KLIK WANILIOWY KREM MAŚLANY z tego przepisu -> KLIK LEMON CURD – KREM CYTRYNOWY z tego przepisu -> KLIK truskawki „coś” do ozdobienia wierzchu tortu* wyrównaj [...] Artykuł TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM

SandraFrej.com
Marysieńka 578

ciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Czekoladowo-malinowy naked cake 182

własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej czekolady, śmietanki wysoko procentowej, malin i orzechów, które dały nasz czekoladowo-malinowy naked cake oczywiście w wersji bezglutenowej :) Połączenie kremu z gorzkiej czekolady, z kakaowym biszkoptem, z musem z malin

Kuchenne Wariacje
Śmietankowiec z galaretką 199

ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru

To co kocham
Tort ala Ferrero Rocher 212

Czekoladowy tort ala Ferrero Rocher jest wyjatkowo dostojny i naprawde pyszny. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem orzeszków laskowych, przełożony kremem ala Ferrero Rocher (zrobiony na bazie śmietany kremówki, mlecznej oraz gorzkiej czekolady i nutelli) tworzy pyszną harmonię smaków-dobrze znaną wszystkim wielbicielą kuleczek Ferrero. Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher w elemencie ozdoby, dodatkowo […] Artykuł Tort

Domowe Torty
Tort Chałwowy w romantycznym wydaniu 153

Przepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową i smacznym kremem chałwowym tworzą jego wyjatkowy smak, a wiórkowo-kokosowe opruszenie, śmietanowe zdobienia oraz delikatne serduszkowe pianki w elemencie ozdoby, nadają całości romantyczny charakter. Zostawiam Was z tym pysznym przepisem dedykowanym wszystkim wielbicielą słodkosci-a szczególnie tym zakochanym […] Artykuł Tort Chałwowy

Domowe Torty
Chałwowiec 675

Bardzo lubię smak chałwy , szczególnie tej tradycyjnej waniliowej . Jak do tej pory jakoś sporadycznie wykorzystywałam ją do wypieków A szkoda , bo ciasto wyszło bardzo smaczne , nie

Malinowa Kawiarenka
Rafaello na biszkopcie wg Di 135

proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach .  Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.  Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje

Di gotuje
Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką 424

W okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O

Malinowa Kawiarenka
BISZKOPT KAKAOWY 193

Dziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi.  Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić

Zrób to smacznie
Malinowa rozkosz 230

Śnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki  i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem.  Na kremie układamy maliny  i zalewamy tężejącą galaretką.  Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto kawowe z karmelem 237

Coś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki

czarrna od kuchni
Tort śmietanowo-brzoskwiniowy 270

Lekki, owocowy tort można zrobić nawet w zimie :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2

czarrna od kuchni
Słoneczne ciasto 253

Odrobina słońca w zimie :) Lekkie, delikatne, po prostu pyszne :) Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1

czarrna od kuchni
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 206

Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.  5. Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej musem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą.  6. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto słonecznikowe 257

wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Następnie należy przygotować krem budyniowy : do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance wymieszać budyń, cukier, mąkę oraz roztrzepać jajka. Masę ze szklanki powoli wlać do gotującego się

Ugotować
Torcik z masą jeżynową i porzeczkami 178

taki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Torta przełożyć kremem a górę posypać kwaśnymi porzeczkami

Pychotkaaa
Ciasto Kora 160

rozpuścić w  ¾ szklanki wody, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 5 żółtek. Wszystko dobrze wymieszać i wlać na gotujący sok. Utrzeć masło , dodać schłodzony krem. Krem podzielić na 2 części. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, ułożyć delicje przykryć drugą część masy. Na koniec kładziemy brzoskwinie pokrojone w kostkę , zalewamy schłodzoną tężej ącą galaretką

Darcia w kuchni
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi 222

Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1

Na Ciasteczkowych Papierach
melba dyniowa 151

Melba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd) . Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje.  *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 161

idealnie rozgrzewające na pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga oko, smakiem usta. Polecam zrobić w kolejnym sezonie, kiedy tylko porzeczki ponownie zagoszczą w naszych ogródkach. Składniki: 0,5 kg czarnych porzeczek

Mango Papaja
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 236

oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone) 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła

Kto ugości moich gości?
Malinowa rozkosz 198

Śnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto z truskawkami A 178

wyguglować "ciasto z truskawkami" a zrozumiecie jaka to tortura. Wszystko piękne, smakowite, kolorowe- jak wybrać to jedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie na myśl. Ślinotok trwa, odwodnienie coraz poważniejsze, a im dalej w internet, tym trudniej wybrać. I nagle

les mirabelles
Muffinki z kremem czekoladowym 122

zamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać

Pink Envelope
Deser Tiramisu 214

wody i dodać do masy jajecznej. Ostudzić. Następnie dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą

In my kitchen
Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową 223

wykładamy cienką warstwę konfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy biszkopt, następnie znów konfiturę, masę marcepanową, krem śmietanowy. Wszystko przykrywamy górną częścią tortu i smarujemy cienką warstwą śmietany. Całość pokrywamy rozwałkowanym marcepanem. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym

Słodka Strona
Tort na wieczór panieński 204

Wczoraj miałam przyjemność robić tort na wieczór panieński dla Natalii. Hmmm kształt raczej standardowy jak na tego tupu imprezę;) Tort składał się z jasnych biszkoptów zabarwionych na czerwono i z kremu śmietankowego z dodatkiem czekolady. Oczywiście nasączony został sporą ilością alkoholu. Myślę, że jak na pierwszy raz z tego typu tortem to wygląda całkiem przyzwoicie;) Po rozwinięciu posta ukaże się

Krakowskie smaki Ani
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 207

naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam

KUCHARNIA
Biszkopt 357

formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy i powiem, że będzie bardzo… migdałowo. Oczywiście

mojewypiekiinietylko
Cytrynowa chmurka 4301

Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale

CoolinarniePL
Wuzetka 429

dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny biszkopt smarujemy konfiturą i kładziemy na krem (konfiturą do spodu).W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji i gotową polewę wylewamy na ciasto. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy śmietaną

Słodka Strona
Świąteczne pralinki zajączki 205

zrobić)Babeczki przygotowujemy według przepisu.Ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego). Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki.Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można wykorzystać na zrobienie lukru. Lukier przygotowujemy według przepisu z połowy składników (tylko

Ciastkozercy
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 602

Pokusiłam się o kolejne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Tym razem urzekły mnie te "oczy" z ciemnego kruchego ciasta i marmolady:) Na pierwszy rzut oka ciasto

Z miłości do słodkości
Wiśniowy przekładaniec 2157

Wiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów biszkoptowych oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec

Smakołyki Bereniki
Krówka 297

To popularne ciasto pieczone jest na wiele sposobów. Ja postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy

Z miłości do słodkości
Śmietankowa kanapka 10174

Mleczna kanapka jest bardzo popularna wśród mniejszych i większych łasuchów, istnieje wiele przepisów na ciasta przypominające smakiem lub wyglądem ten smakołyk. Śmietankowa kanapka należy do tej

Smakołyki Bereniki
KREM SUŁTAŃSKI- DZIEWCZYNY DO WZIĘCIA 293

Dziewczyny do wzięcia"  w reżyserii Janusza Kondratiuka. Fabuła mniej więcej taka: trzy pannice z podwarszawskiej wioski wybierają się do stolicy zaznać wielkiego świata. Są nowe znajomości, jest krem sułtański, kawiarnie... ale oprócz blichtru jest też kelner- cwaniak, który bez mrugnięcia okiem wykorzystuje głupotę przez duże G dziewczyn z nadziejami o inżynierze i magistrze. Film na pozór śmieszny(...)wrzątkiem - 4 łyżki gorzkiego kakao ZIMNĄ ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ ubij na gęsto, pod koniec ubijania dodawaj po trochę cukru pudru. Podziel krem na dwie części. DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAJ kakao i delikatnie wymieszaj. Do pucharków wkładaj beziki/ biszkopty, rodzynki i bitą śmietanę w dwóch warstwach- białą i ciemną. Mogą być różne proporcje. PODAWAJ SCHŁODZONE , jeśli planujesz podać krem sułtański dorosłym skrop

Kuchnia bezglutenowa Loli
Biszkoptowa rolada kokosowa z truskawkami 239

Puszysta, mięciutka, cudownie kokosowa - ta rolada bije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta. Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.  Wielbiciele(...)kokosowych smaków będą mruczeć z zadowolenia. Bardzo polecam! Składniki na biszkopt kokosowy: 3 jajka L 50 g cukru 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem kokosowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2,5-3 łyżki ksylitolu/cukru 2 łyżki wiórków kokosowych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto szachownica + film – proste i smaczne 143

kremu i przełożenie zapraszam na youtube:     Składniki na krem: ½ litra śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ubić. Ubijając partiami dodawać serek mascarpone. Dodatkowo: Marmolada z malin 1 rządek gorzkiej czekolady Przełożenie ciasta: Biszkopt przeciąć(...)połowę. Jedną część położyć na blaszkę, a drugą pociąć na 9 pasków. Biszkopt położony na blaszkę posmarować marmoladą. Ułożyć na nim paski biszkoptu w odległości ok. 1,5-2 cm (5 pasków). Przestrzeń pomiędzy nimi wypełnić kremem. Na kremie ułożyć pozostałe paski (4 szt.) Uzupełnić przestrzeń pomiędzy nimi i boki. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Posypać startą czekoladą. Smacznego

Przepisy Babci
Wuzetka 183

słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż ta z cukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia: 150 ml wiśniówki 150 ml wody** Dodatkowo: 16-20 czereśni lub wiśni w syropie * PRZYGOTOWANIE Biszkopt kakaowy Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Następnie zacznij wsypywać powoli cukier, nie przerywając miksowania. Do gotowej piany dodawaj kolejno żółtka, cały czas ubijając

Food Square
Kostka Szwarcwaldzka 298

Kostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych(...)mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka

Blog z Apetytem