idealne na WALENTYNKI 💖 💖 💓 Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od galaretki, z której będziemy wycinać serca. - 3 szklanki wody - 2 galaretki czerwone Wodę zagotowujemy, wsypujemy galaretki i przelewamy do 3 szklanek. Stężałe galaretki wyciągamy ze szklanek. Najlepiej włożyc dno szklanki na 3 sekundy do gorącej wody, podważyć nożem, galaretka sama wyjdzie. Z kazdej galaretki wycinamy foremką w kształcie serca -serce. Biszkopt
Moje Słodkie Piekiełkoidealnie współgrają zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Polecam Wam przy okazji "uniwersalny" spód pod każde ciacho na zimno. Pod sernik przygotowałam spód w wersji kakaowej, który fajnie komponuje się z całością. Ale taki spód możecie przygotować także w wersji jasnej, bez dodatku kakao. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI Kakaowy spód: 250 g pokruszonych biszkoptów
kolorowotorcikowomiski i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem (tak, żeby miska nie dotykała wody). Mieszając powoli rozpuścić. kremówkę ubić, połączyć z czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim biszkoptem. Pozostały budyń utrzeć z masłem i otynkować tort z zewnątrz. Wstawić do lodówki- przed nałożeniem dripu krem musi być mocno zimny, żeby się nie rozpuścił. Drip: czekoladę połamać. Śmietankę(...)wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i powoli doprowadzić do momentu wrzenia, wyłączyć (nie gotować). Wrzucić czekoladę, odczekać chwilę i rozmieszać. Najtrudniejszy jest moment nakładania dripu- trzeba idealnie wyczuć kiedy czekolada jest gotowa- ma być tylko lekko ciepła ale jeszcze płynna. Ja tort już oblany czekoladą dosłownie na dwie minutki wsadziłam szybko do zamrażalki żeby czekolada ekspresowo stwardła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiszkopt. Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny aż pianka się schłodzi. Masa truskawkowa Truskawki blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h. Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne
Health-Fit-Lifeidealne świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie w tym roku. Radość rodziny jest dla mnie najcenniejsza :) A jak u Was z wypiekami? Co planujecie? Podzielcie się pomysłami :) P.S. Opinia męża: "Ostatnio pytałaś jakie ciasta lubię najbardziej...." zajada kęsa i mówi "no właśnie takie! " :) Składniki: BISZKOPT
coolinarnytiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki czekolada mleczna(...)łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta
Kuchnia Paulettesidealną do maszerowania po górach. Tort był tylko dodatkiem, pysznym, ale i tak kurtka okazała się hitem, uwielbiam robić prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt
Domowa cukiernia Ewyidealnie nadaje się do zagęszczania sosów czy produktów takich jak budyń, kisiel. Mąka z kolei jest ziarnista i lepiej sprawdzi się w wypiekach. Skrobia w przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka. Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów
Powiedz dietom niebiszkoptu tez się nada :) Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam i rozdrobniłam, zasypałam cukrem, wymieszałam i pozostawiłam na około 15 min. by owoce puściły sok , a cukier lekko się rozpuścił. 2. Gdy owoce wyglądały tak jak powyżej, garnek postawiłam na gazie, wymieszałam ponownie i gotowałam, około 8 min. tak by śliwki się rozgotowały 3. Po tym czasie przelałam dżem do idealnie czystych
Proste Potrawyidealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto: 7 żółtek 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie: Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu
Kuchnia Łukaszadomowe lody można łatwo modyfikować i sięgać po ulubione owoce sezonowe, dzisiaj proponuję Wam lody truskawkowe, z BIO truskawek dostępnych w ofercie Ryneczku Lidla, z odrobiną pokruszonej bezy, idealne słodko - kwaśne połączenie na upalny dzień. Te truskawki zawsze kupuje bez obaw wiem, że są uprawiane bez pestycydów, słodkie i smakują, jak kiedyś te z babcinego ogródka. Owoce sezonowe od polskich(...)dostawców znajdziecie również na Ryneczku Lidla. SKŁADNIKI: - 2 opakowania EKO truskawek z Ryneczku Lidla - 200 g serka mascarpone - 3 bardzo dojrzałe banany - opcjonalnie kilka małych bezików i biszkopty do podania Aby przygotować w domu lody bez maszynki do lodów, potrzebujemy dobrego blendera kielichowego i trochę cierpliwości. Aby masa na lody nie zawierała kryształków lodu należy ją kilkakrotnie zmiksować
SMYKWKUCHNIsmaków i kompozycji słodkich wypieków. Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta. Polany polewą deserową od Helio , która fantastycznie chrupie i cudownie się kruszy – jest idealny. Składniki: Placki do królewca: 3 szkl mąki 1/2 margaryny 1 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku Z powyższych składników zagnieść ciasto(...)Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut. Biszkopt- składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną
MojaQchnia.plBiszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto z brzoskwiniami jest jednym z prostszych wypieków, jakie znam. Wraz z pieczeniem, jego przygotowanie zajmie nam mniej niż godzinę. Ciasto to robi się na bazie oleju, dlatego jest idealne
Dieta bez mlekabiszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna
Podróż w kulinariaIdealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy to praca nad naszą piękną opalenizną ;p Składniki: (na 2 porcje) 250-300 g truskawek 50 ml świeżo zaparzonej kawy łyżeczka whisky 150 g serka mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów
KreatywnePinybiszkoptu przełożone dżemem malinowym, na to krem cukierniczy. Całość obłożona marcepanem, na wierzchu dekoracja z bitej śmietany, czekolady i owoców. To gęsie piersi , czyli gåsebryst . My robiliśmy je na cieście francuskim, z dżemem malinowym i kremem cukierniczym. Całość obłożona marcepanem, udekorowana bitą śmietaną i czekoladą. Te dwa ciasta robiliśmy jednego dnia, następnie sprzedawaliśmy - znikały błyskawicznie! I choć nie były idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI C iasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy najbardziej, i niepowtarzalny smak jeżyn. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa w wykonaniu rolada, przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto idealnie
SMYKWKUCHNIprzygotujemy krem. Jedną kremówkę ubić z fixem, łyżką cukru pudru i łyżką cukru waniliowego, dodawać po trochę mascarpone i ubić na gęsty krem. Cały krem wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugim i dobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać obie tabliczki czekolady na drobno, zagotować kremówkę i zalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać kawę rozpuszczoną(...)łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek. Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako krem do przekładania tortów. Wystarczy dobrze wystudzić i ubić ponownie na krem
Magiczne Życie Martyserkiem maskarpone i cukrem pudrem. Tym kremem posmarowałam wierzch i boki tortu. 2 łyżki kremu odłożyłam i dodałam odrobinę żółtego barwnika (do dekoracji). Boki "obsypałam" rozkruszonymi biszkoptami a wierzch udekorowałam rozetkami kremu śmietanowego wyciśniętego ze szprycy. Dookoła rozłożyłam brzoskwinie pokrojone w plasterki. Tort wstawiłam do lodówki. Dopiero na drugi dzień pokroiłam go i razem z moimi gośćmi(...)się przekonać jak wygląda po przekrojeniu i jak smakuje Tort był pyszny. Został zjedzony do ostatniego okruszka. Opinia moich gości o tym torcie: "jest lekki, orzeźwiający, niezbyt słodki. Idealny na ciepłe i na gorące dni..." W maju jest wiele okazji do zrobienia tortu, może skorzystacie z mojego przepisu? Polecam. Tym, którzy się na niego zdecydują pozostaje mi tylko
Kuchnia u Krysimój autorski przepis :) pyszny podwójny sernik ,jedna warstwa to twaróg a druga mascarpone z bitą śmietaną ,na wierzchu truskawki w glazurze z galaretki o tym samym smaku :) Idealny deser na gorące dni :) trochę roboty ale polecam jest przepyszny . Składniki : Masa twarogowa : - 1 kg sera białego u mnie z wiaderka - 1 szklanka cukru pudru -250 ml - 1.5 galaretki truskawkowej Masa(...)mascarpone - serek mascarpone 350 g u mnie ten z Lidla - 400 g śmietanki 30% lub 36 - szklanka cukru pudru - 3 żółtka Dodatkowo : - 1 kg truskawek - paczka prawdziwych biszkoptów 160 g - 1 galaretka truskawkowa Na początku przygotujmy sobie wszystko , część truskawek 2/3 kroimy na plasterki , robimy galaretkę z 300 ml wody ,drugą robimy ze 100 ml wody i wstawiamy do lodówki
Wypieki ReneCiasto które jest pyszne i efektowne chociaż trochę pracochłonne. Mnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki: Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru(...)mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku) Biszkopt kakaowy 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 3 szkl mleka 7 żółtek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ala piecze i gotujesytuacji żeby kupić gotowe ciasto. Nie dość, że masowo robione ciasta nie są smaczne, oczywiście ładnie wyglądają z witrynki, ale czemu się dziwić jak może powstać dobry biszkopt z jajek w proszku, ble. Wolę więc moje gnieciuchy w których wiem co dodałam. Nie wiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się już(...)niej przyjemny aromat sernika. Tym razem postanowiłam wykorzystam przepis na sernik z lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się
ciastkarnia na kruchym spodzieUniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym(...)razem inny krem. Mimo użycia masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową
RAROSSA