białe zęby - 123 przepisów (strona:4/9)

Słoneczny koktajl z żółtych owoców 383

askorbinowy pośrednio przeciwdziała powstawaniu niedokrwistości, gdyż zwiększa wchłanianie żelaza w organizmie. Najbardziej znanym skutkiem niedoboru witaminy C jest szkorbut objawiający się krwawieniem z dziąseł, a w skrajnych przypadkach wypadaniem zębów. Jedna porcja koktajlu dostarcza około 164 kcal, 2 g białka, 0,5 g tłuszczu, 41,5 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika. SKŁADNIKI(...)smaku (opcjonalnie) kilka listków mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ananasa obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały środek. Miąższ owocu kroimy na mniejsze kawałki. 2. Grejpfruta i pomarańcze obieramy ze skórki i białych części, kroimy na mniejsze kawałki. 3. Banana obieramy ze skórki, również kroimy na mniejsze kawałki. 4. Przekładamy owoce i kilka listków mięty do blendera, dokładnie miksujemy. Jeśli koktajl jest

W kuchni Katie
Zupa cebulowa z serowymi grzankami 113

Składniki: 5 większych cebul 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 50 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego bagietka kilka plasterków sera Brie 50 g masła Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem. Wlać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu, aby alkohol wyparował, dodać bulion i gotować na wolnym ogniu(...)Doprawić do smaku solą lub pieprzem, zmiksować blenderem , ale nie zmiksowana jest również smaczna ( mój Seba ma za mało zębów jeszcze :-) dlatego często miksuję. Bagietkę pokroić na małe kromki skropić je odrobiną oleju, położyć na wierzch plasterki sera Brie i zapiec w 150st C do momentu roztopienia się serka. Posypać szczypiorkiem i............................ Smacznego

Gaździnka warzy
Pichcisz to z Nowymi przepisami 194

minimalizuje w życiu, więc na tym blogu nie będzie przepisów żadnych z chemią :). Planuje też Wam dodawać posty z wyjaśnieniem każdej przyprawy jak i domowe sposoby na ból zęba, głowy itd. , żadnych tabletek, bo niszczą np.wątrobę!! . U mnie także będzie można zobaczyć posty z Lunchem do pracy ciekawe przepisy, tanie w wyrobie do 15 min, gdy Wam się już(...)cooklet.com/pl . Dobra przejdźmy to tego, że pochwale się pierwsza paczką z Cud Miód Box.Pierwszy box : 1. Najważniejsze książeczka skąd, jaki, to produkt i gdzie można go kupić. 2. Biała czekolada z czerwonym pieprzem i rozmarynem. Polecam od razu jak przyszła z moją ukochaną zjedliśmy połowę tabliczki, mojej siostrze i jej chłopakowi też strasznie mocno smakowały:) 3. Gryszczeniówka

pichciszto
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 209

marynowanych) – ok. 180-200 ml 3 łyżki masła 150 g boczku surowego wędzonego krojonego w kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany(...)opakowania – zalewę przecedzić przez bardzo drobne sitko i zostawić. Małże wypłukać, jeśli korzystacie z naprawdę świeżych – wyszorować i przepłukać kilka razy, żeby piasek nie zgrzytał w zębach. Płucząc małże przebrać je – odrzucić te otwarte (uwaga, to ważne, bo nieświeżymi małżami można się naprawdę porządnie zatruć!). Wrzucić małże do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować kilk minut

Pociąg Do Kuchni
Muffiny pełnoziarniste z jabłkami ( na jogurcie naturalnym ) 237

takie byle co, tylko zdrową szybką przegryzkę. Muffiny pełnoziarniste z orzechami i jabłkiem sprawdzą się doskonale. W ich składzie poza dobrą mąką i dodatkami, znajdziecie też cukier brązowy zamiast białego i jogurt naturalny, czyli białko, niezbędne w prawidłowej diecie. Muffinki zawierają też dobry olej, u mnie olej z orzechów laskowych. Śmiało możecie zastąpić go innym dobrym olejem roślinnym. Pamiętajcie(...)zawierały zdrowe węglowodany, dobre tłuszcze i oczywiście nabiał. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami. Muffiny możecie  zapakować, sobie i dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Ale muffiny śmiało możecie też zjeść na śniadanie, popijając

kolorowotorcikowo
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 167

weganka od 6 miesiąca życia (pierwsze 6 miesięcy tylko na piersi) - ogólnie super zdrowa, do tej pory miała tylko 3 dni gorączkowania i mega katar przy wychodzeniu pierwszych ząbków. Zębów zresztą ma już kilka, równych i zdrowych, ogólnie rośnie :) nosi ubranka odpowiednie do swojego wieku, wspaniale rozwija się pod każdym względem i naprawdę nie mam żadnych powodów aby niepokoić się(...)gładka! My - od czasu weganizmu czujemy się tylko i wyłącznie jeszcze lepiej, niż po odstawieniu tylko mięsa :)) Acha, jeszcze taki "drobiazg" - paznokcie. Koniec z łamaniem, rozdwajaniem się i białymi plamkami. I nie, nie przyjmujemy wapnia w tabletkach ani żadnych w ogóle syntetycznych witamin, pierwiastków, związków ani żadnych suplementów, z wyjątkiem witaminy B12, o której napiszę osobno innym razem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 179

łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan -sól, pieprz -białe wino półwytrawne; pół szklanki -tymianek -por -oliwa -cebula -masło klarowane, łyżeczka -masło łyżka Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy łyżkę klarowanego masła zasypujemy szklanką ryżu. Gdy ryż stanie(...)tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy momentu, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy do chwili, aż ryż będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu. Mieszamy wszystko do połączenia składników, tak by risotto było aksamitne. Krewetki: -200 gram krewetek pozbawionych przewodu

BaRepas
Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem 263

dietetyczne potrawy. Poniżej propozycja lekkiej, ożywczej w smaku pasty z dodatkiem świeżego ogórka. Składniki: 4 jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki 4 łyżki szczypiorku [30g] - drobno posiekać biała część pora [50g] - drobno pokroić 1/2 długiego ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma 1 łyżeczka musztardy - ma być ostra(...)skórki i pokroić w kostkę - leniwiec kuchenny może również posłużyć się tarką, tylko wtedy po starciu należy ogórek odcisnąć z wody; ja osobiście lubię jak moja pasta chrzęści w zębach, stąd wolę pozostać przy krojeniu. Szczypiorek i por drobno pokroić - dla bardziej delikatnego smaku pora można sparzyć wrzącą wodą na sitku; u mnie jednak surowy, wolę jego ostrzejszy posmaczek

Grunt to przepis!
Babeczkowa wyspa skarbów. 201

wyjęła resztę składników i ustawiła je w równym rzędzie na kuchennym blacie, gdzie wylegiwał się jej ukochany kot Gustaw. W następnej kolejności schylając się wzięła 3 miski trącone już zębem czasu. Podążyła w stronę maminego miksera, włączając piekarnik, ustawiła go na temperaturę 180 stopni. Zatrzymała się na chwilę próbując pozbierać myśli w jedną całość. Kłębiły się one tak, że postanowiła(...)wspiąć się na kuchenny stołek i stojąc na palcach, głęboko sięgnąć w czułości szafki. Wybór papilotek był już oczywisty. Jedyne niebieskie, jakie imitowały błękit ciepłego morza były w białe kropki, które kojarzyła z falami. Siadając spokojnie przy stole wyłożyła papilotkami blaszkę i wzięła się ostro do pracy. Piekarnik zapiszczał sygnalizując swoją gotowość. Przesiała mąkę z proszkiem, sodą

Malinowe Pocałunki
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 169

zabrakło, więc makaron gotowy będzie...a szkoda. Czego użyłem? -300 gram wołowiny na moich oczach u rzeźnika zmielonej -kilka dużych boczniaków -makaron -parmezan starty świeżo -karmelizowane, suszone pomidorki -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -oregano, czosnek niedźwiedzi, cebula suszona -cebula -czosnek -oliwa -masło klarowane Oliwę rozgrzewamy, dorzucamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i zgnieciony bokiem noża i posiekany czosnek(...)wrzucamy na masło rozgrzane na osobnej patelni, po dwóch minutach solimy. Podsmażamy jeszcze minutkę. Uważam, że im mniej doprawione boczniaki, tym lepsze, dlatego tylko używam soli. Makaron gotujemy na ząb. Po odcedzeniu NIE zalewamy go zimną wodą, skrapiamy tylko oliwą, następnie przekładamy na patelnię z mięsem, dodajemy boczniaki i mieszamy podrzucając patelnią. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem.   Smacznego

BaRepas
Babeczki Wampirki 213

Babeczki Red Velvet: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki cukier waniliowy łyżka białego octu winnego 2/3 łyżeczki sody Dodatkowo: rozpuszczona czekolada masa cukrowa  ciasteczka oreo fioletowa posypka   Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki(...)babeczek. Wierzch babeczek smarujemy rozpuszczoną czekoladą i obtaczamy w posypce. W miejscu gdzie chcemy umieścić skrzydła robimy nacięcie i wkładamy kawałki ciastek oreo. Na odrobinę czekolady przyklejamy oczy i zęby. GOTOWE! ;) Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie  Kuchenne Wariacje .  Pomysł na dekorację pochodzi ze strony  Ciastkożercy

Czerwona Porzeczka
Smaki dzieciństwa - KONKURS 117

Waszego życia. Wybór był trudny, jak zawsze... Smaki dzieciństwa. Na początku pomyślałam o oranżadzie w woreczku, gumie donald czy lodach kupowanych w sklepiku pod domem, u sąsiada z dwoma zębami. Ale tak naprawdę są to smaki, które pamiętają wszyscy z pokolenia lat 80-tych. Po głębszym zastanowieniu doszłam jednak do wniosku, że to nie to. To nie te smaki sprawiały(...)kanapki, a później kroił na tak maleńkie kawałki, żeby dało się to przełnąć bez gryzienia (nienawidziłam tego). Sosy... musztardowy i chrzanowy, których nikt nie potrafi podrobić... Barszcz biały - nie jadłam lepszego... Kurczak z rożna ze skórką, która tak pysznie chrupała, podawany na każdy niedzielny obiad, koniecznie przy akompaniamencie "Koncertu życzeń"... Szkoda, że tych smaków nie uda mi się już

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka imbirowe (świąteczne) 251

czekały na okazję, żeby je upiec. Ponieważ w zapasie przypraw mam też imbir mielony postanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera dużo czasu.  Uwaga ! : Wszystkie(...)szczyptę soli.  Odstawiłam miskę i zabrałam się za pozostałe składniki. Zużyłam :  85 g miękkiego masła, które zmiksowałam na jasną, puszystą masę, następnie odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam

apetytnapieczenie
Serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto 123

serduszek drobiowych, 300 g kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 150 ml wina białego półwytrawnego, 500 ml bulionu, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 6-7 łyżek masła, 3-4 łyżki parmezanu, Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać(...)bulion dolewać ciepła wodę. Na taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (bulion + woda). Gotować około 25-30 minut aż kasza będzie prawie miękka – lubię taką lekko na ząb a nie rozgotowaną. Na 2 łyżkach masła podsmażyć pozostała cebulę, lekko ją rumieniąc. Dodać do serduszek z kaszą. Wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z gazu. Dodać masło i parmezan

królestwo garów
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 238

białka wykorzystamy do masy makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć(...)sprawdza się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa), ale aż 4 razy. Chciałam mieć pewność, że mak będzie dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy

Walijskie Pichcenie