ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem tak, by ją przykryć(...)płyn, podlewamy bulionem. Czynność powtarzamy, mieszając co chwila, do momentu, aż ryż będzie na ząb. Gdy ryż dojdzie, a płyn odparuje dorzucamy gruszki, podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła i parmezan, mieszamy delikatnie do połączenia. Rybę marynujemy w oliwie z solą, białym pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu
BaRepasbluzkę robiąc lub jedząc lody jagodowe!!!) i fartuchu. Walka z plamami była ciężka ! Za to dla uroczego fioletowego języka, pięknych fioletowych zębów i wspaniałego smaku - warto je było zrobić. Uwaga! Może to tak wygląda, ale to nie są lody czekoladowe! Składniki 300 g jagód 400 ml śmietany kremówki ( miałam
Stare Garysię słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało oczywiście sporo śmiechów przy naszym stole. Ale wracając do jedzenia i doznań smakowych
sierotka maRysia w kuchniduża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego wina 1/4 łyżeczki cynamonu masło do formy Pigwę myjemy i dokładnie czyścimy z pokrywającego ją nalotu (dobrze sprawdza się tutaj szczoteczka do zębów). Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku topimy 100 g cukru, by powstał lekki karmel
My simple kitchenwiedzieliśmy co kryją mury ośrodka i czego pilnują ustawieni przy bramie, uzbrojeni po zęby strażnicy. Kiedy doszliśmy nad pięćdziesięciometrowy basen wiedzieliśmy już wszystko. To była enklawa afrykańskiego luksusu dostępna tylko dla wąskiej kategorii miejscowych i licznych tu jak nigdzie indziej białych turystów. Sam fakt, że nie przyjechaliśmy tu luksusową limuzyną lecz przyszliśmy pieszo od strony przystanku matatu, wzbudzał podejrzliwość
Jadło i czytadłopodobają. Ba, jej długie macki z dwurędowo biegnącymi przyssawkami często napawiają odrazą. Smakosze o „słabych nerwach” mogą mieć drobny problem z jej oczyszczaniem, wydłubywanie wnętrzności, oczu i wyciąganie „zęba” do najmilszych czynności nie należy. Zawsze jednak można wykorzystać ośmiornicę mrożoną i wcześniej oczyszczoną. Wtedy wystarczy ją tylko ugotować i pokroić. Jeśli po ugotowaniu nie możecie przekonać się(...)liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1łlodyga selera białego duża garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy ( u mnie Extra Vergine Monini) 1 łyżka soku z cytryny Ośmiornicę i mątwę rozmrażamy i dobrze płuczemy pod bierzącą wodą. W przypadku świeżej ośmiornicy przecinamy worek, usuwamy wnętrzności. Wycinamy oczy i wyłuskujemy „ząb”, który znajduje się w środku, pomiędzy mackami. Dokładny opis oczyszczania
Mia Cucina SofietaSkręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Moniki SmakołykiMule po marynarsku , to klasyczny, najprostszy i najbardziej znany przepis na mule. Świeże małże /mule / omułki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli, natki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół puszki kukurydzy -cebula -puszka pomidorów krojonych -parmezan -oliwa -sól, pieprz -tymianek -muscat biały półsłodki Cebulę posiekaną szklimy na oleju, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem (pół szklanki). Gdy płyn się zredukuje dorzucamy pomidory i kukurydzę. Dodajemy szczyptę posiekanego tymianku. Redukujemy płyn i zagęstniamy Makaron gotujemy na ząb, cedzimy, skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnie z pomidorami i kukurydzą, ściągamy
BaRepasMALMA..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb- i używa się tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór przy gryzieniu. Acha, wtedy kiedy po rozgryzieniu makaronu, w jego przekroju znajdzie się biała , surowa wielkości łebka od szpilki kropeczka...to wtedy jest al dente
Z Kuchni Do Kuchnisery i szuka się w lodówce czegoś innego jak to mawiają "na ząb" :) Wtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki
Walijskie Pichceniesezon na szparagi, bo potem będziecie żałować. I będzie płacz i zgrzytanie zębów. po 1 jajku na osobę po 1 toście na osobę po 1 garści roszponki i rukoli pęczek szparagów starty parmezan sos holenderski ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek biały ocet winny skórka z 1 cytryny Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część
Marder&Marder Manufactureprawdziwą lukrową paletę. Musimy zrobić lukier o dwóch różnych konsystencjach. Aby malować precyzyjne wzorki i kontury pierników potrzebny nam będzie gęsty lukier o konsystencji pasty (coś jak pasta do zębów, lub nawet trochę gęstszy). Zaś do malowania całej powierzchni piernika odpowiedni będzie lukier nieco rzadszy, który równomiernie rozlewa się po pierniku tworząc na nim idealnie gładką powierzchnię. LUKIER KRÓLEWSKI(...)nabrać odrobinę barwnika na wykałaczkę czy czubek noża i pół szklanki białego lukru zmienia swój kolor w intenswyną świąteczną czerwień, choinkową zieleń, czy mroźny błękit. Barwniki w proszku też nie są najgorsze, dają intensywne kolory i na długo wystarczają, ale trzeba je o wiele dłużej "wmieszywać" w biały lukier aby uzyskać jednolity kolor. Warto barwnik w proszku wcześniej rozrobić
DefinicjaSmakuPrzygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa
Kuchnia Pełna Pasjiczasu potrafiło mi coś zgrzytnąć w zębach - pozostałości pestek, a te od SKWORCU z zamkniętymi oczami pochłaniam całymi garściami. Przepraszam, ale popłynęłam nie na temat, a to przez to, że właśnie podjadam te daktyle. Co zawiera herbata AMELIA: kawałki jabłka kawałki brzoskwini owoce dzikiej róży kawałki buraka kawałki karmelu kawałki białej czekolady pączki róży kwiaty piwonii i słonecznika
Blondynka Gotuje