biała - 7122 przepisów (strona:80/475)

Barolo i Przyjaciele 143

omawiane podczas seminarium, które prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które teraz pokrótce omówię. Pierwsze do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta Doc 2012 – wspaniałe wino z mało znanej białej odmiany Nascetta. Obecnie zajmuje ona około 20 ha upraw w Piemoncie. Daje wina mineralno owocowe o ciekawym finiszu i dość długim posmaku. Koniecznie trzeba spróbować. Drugie białe wino

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 130

miesięcy w beczkach z francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą na jej terenie(...)Classico Riserva DOCG 2009 ; (Sangiovese 95%, Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest nieagresywna. Klasyka gatunku. ARTIMINO – Artimino (Prato); Położona zaledwie 20 km od Florencji posiadłość

królestwo garów
Z wizytą w Winnicy Płochockich 106

spróbować.  Chodziliśmy, słuchaliśmy, pytaliśmy, próbowaliśmy i wyobrażaliśmy sobie jakie wino z nich powstanie. A próbować było co.    Aktualnie rośnie tu 21 szczepów winorośli (65 % to odmiany białe ). W winnicy uprawiane są między innymi odmiany: Sibera, Seyval Blanc, Muskat, Bianka, Hibernal, Rondo, Regent, Zwiegelt, Traminer, Regent, Cserszegi Fuszeres. Krzewy są młode mają od 4 do 8 lat. Właściciele(...)zostało uzupełnione – beczka musi być pełna. Wina z Winnicy Płochockich zdobywają wiele nagród. Ostatnie nagrody zdobyły na Konkursie win Polskich Jasło 2014.  Złoty medal w kategorii „polskie wina białe” za Inspira Vulcano 2012 oraz  Srebrny medal w kategorii „polskie wina czerwone” dla Celtus 2013. Wychodząc przeszliśmy przez halę konfekcjonowania butelek z winem. Naklejanie etykiet, banderol, pakowaniem do kartonów

królestwo garów
Krople Wina z Etny - Benanti w Tamka 43 94

bardziej, a innym mniej, ale ciężko je pomylić z czymkolwiek innym. Wszystkie miały wspólny mianownik wulkaniczności. Na dodatek, żeby się jeszcze bardziej wyróżniały, powstają z lokalnych, mało znanych odmian: białe z carricante, a czerwone z nerello mascalese i nerello cappuccio. Białe nas zaskoczyły wiekiem

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 131

winnic -Wino butelkuje 1.800 winiarzy w tym 16 większych (>500.000 litrów rocznie) -Roczna produkcja 80-100 mln litrów wina -rośnie tu 52 odmian winorośli -37 białych i 15 czerwonych -produkcja to 27% win czerwonych , 63% białych i 10% win musujących -Roczna konsumpcja wina na mieszkańca cca. 40 litrów O winach słoweńskich wiemy mało więc z nieukrywaną przyjemnością przyjęłam zaproszenie

królestwo garów
Lidl – Znad Balatonu i Tokaju – kolekcja win Węgierskich 141

bardzo różnorodne i są w cenach zawierających się w przedziale 13,99 – 29,99 zł.!!. Przechodząc do degustacji. Pierwsze wino Taschner Soproni Irsai Olivér 2014 (14,99 zł). Białe wino z mało znanego szczepu Irsai Oliver. Pachnie czysto, intensywnie owocami tropikalnymi, melonem, brzoskwinią, egzotycznymi kwiatami. W ustach jest świeże, z lekko gorzkim i cytrynowym posmakiem. Proste i świeże, nie udaje(...)gładkie i jedwabiste. Taniny są ładnie wtopione i nieagresywne. Finisz jest długi i przyjemny. Dekantować przed podaniem. Kawał wina do poważnych dań mięsnych. Ale najmocniejszą stroną kolekcji węgierskiej są białe wina półsłodkie i słodkie. I pewnie one znajdą najwięcej zwolenników.  Dorombor Tokaji Cuvée Nem Szaraz 2013 (19,99 zł) Ładna budząca zaciekawienie etykieta. I bardzo przyjemne wino. Dominują

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 160

porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny

królestwo garów
Bacalhau à Brás 189

dania świeżym, kwasowym, ale dobrze zbudowanym winem z chłodniejszej północy kraju (vinho verde z alvarinho, idealnie byłoby, gdyby miało kontakt z dębem) lub szukać wśród win bardziej tęgich, jak białe douro, ewentualnie bardziej powściągliwe aromatycznie biele z Bairrady. Bacalhau a bras nieźle smakuje także z białymi winami z Alentejo. Gdyby ktoś jednak szukał poza Portugalią, to sugerowałabym sięgnąć choćby

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 148

nastąpić burzliwy rozwój winnic. Obecnie w Chile uprawia się głównie odmiany czerwone: Cabernet Sauvignon (70 800 hektary upraw), Merlot (13 500 ha), Carmenere (7200 ha) oraz Syrah (3400 ha.) Białe są w zdecydowanej mniejszości Sauvignon Blanc (8 700 ha) i Chardonnay (8 600 ha). Chile to ósmy producent wina na świecie – rocznie wytwarza się go tu 1,28 mld litrów(...)godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina

królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 141

królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki.    Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru(...)zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach

królestwo garów
biała surowa pieczona z jabłkami,cebulą... 222

Składniki: kiełbasa biała 8 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, maggi 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki, cebula 2 sztuki, woda 1 szklanka białą surową kiełbasę ponakłuwać z każdej strony olej, papryki, przyprawa w płynie wymieszać i natrzeć z każdej strony kiełbasę do naczynia żaroodpornego dać pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z tuńczykiem, białą fasolą, cebulą i pomidorem 256

czas temu zostałam poproszona o zwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami cebuli, białą fasolą i kawałkami świeżego pomidora. Całość polana jest aromatycznym sosem winegret domowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :) Sałatka(...)fasoli białej z puszki, odsączonej 200 g tuńczyka z wody 2 jajka mała cebula 2 pomidory 10 czarnych oliwek posiekany szczypiorek sałata np. roszponka lub lodowa Sos : 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 ząbek czosnku sól pieprz Przygotować sos. W słoiku wymieszać podane składniki i dokładnie wymieszać wstrząsając słoikiem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać

Chocolate Muffin Blog
Udka a'la żabie, czyli kurczak po francusku ;) 202

jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas by sól się rozpuściła. Oprószyłam pieprzem kolorowym Pokropiłam sosem sojowym, który roztarłam. Następnie wysmarowałam udka z obu stron(...)musztardą francuską. Oprószyłam białym pieprzem i dość sporą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowane udka marynowały się całą noc. Upiekłam je swoją tradycyjną metodą - w rękawie w temperaturze 190 stopni, na obranej, pokrojonej marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz

Kuchnia po mojemu
Surówka z białej rzodkwi. Tylko dla koneserów. 12 kcal/100 gram ... 192

Właśnie tyle kalorii ma biała rzodkiew . To samo zdrowie. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na właściwości zdrowotne znajduje wiele zastosowań nie tylko w kuchni, ale także w farmacji i kosmetyce. Ze względu na walory smakowe może być lubiana jak i nietolerowana - podobnie jak zwykła rzodkiewka. Dziś przepis na surówkę, która wśród(...)pomysł. Myślę, że ze względu na bogactwo witamin warto wykorzystać dostępność tego warzywa z rodziny kapustowatych i próbować przemycić je do diety najbliższych. Składniki (na 3-4 porcje): 1/2 białej rzodkwi 1 niewielka marchewka 1 jabłko sok z cytryny (ok 1/2 łyżeczki) mały ząbek czosnku lub łyżka posiekanego szczypioru 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Obraną ze skóry

Kuchnia po mojemu
Jasny sos do zapiekanek, warzyw i mięs. Beszamel po raz pierwszy 182

robiłam nigdy wcześniej szparagów , tak i z beszamelem nie miałam w swojej kuchni do czynienia. Ten delikatny, biały sos doskonale pasuje do gotowanych warzyw, białych mięs jak i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest bardzo prosty do przygotowania, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałam. Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek . Składniki (na 400-500 ml sosu): 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)masła 400 ml mleka (w przepisie oryginalnym 500 ml) sól, pieprz biały,  mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie: Mąkę podsmażamy na maśle na jasnozłoty kolor (2-3 minuty wystarczą). Rozprowadzamy powoli wlewanym mlekiem - cały czas mieszając. Mój Mąż zrobił to przy użyciu trzepaczki, która idealnie się sprawdziła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając

Kuchnia po mojemu