piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną) olej do przysmażenia Przygotowanie: Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Przyprawiamy białymi przyprawami i kurkumą(...)Pieprzu białego nie należy oszczędzać. Odstawiamy mięso na 2-3 godzinki w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa. Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew
Kuchnia po mojemupagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z tego samego źródła. Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy
Na słodko lub wytrawniemleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego 50 ml mleka 80-100 g cukru laska(...)dekorować orzechami laskowymi. Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake Jabłka duszone w malinach Banany
KreatywnePinySurówka z białej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadów. Gdy pojawia się młoda kapusta i młode marchewki, trzeba to wykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po przygotowaniu. Składniki: ½ główki młodej kapusty 1 marchewka 1 pomidor ½ pęczku natki pietruszki 1 mała cebula biała lub czerwona 3 łyżki oliwy pieprz sok z cytryny sól Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić i odstawić
Mama Gotujektóre przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza kolor niebieski. Barwienie w łupinach cebuli. To chyba najpopularniejszy sposób farbowania jajek
Mama GotujeSKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej miski wsypać mąkę. W " kopcu" mąki wydrążyć dziurę, dodać pokrojone zimne masło(...)liści. Dusić przez 5 minut na masełku, z czosnkiem , solą i pieprzem. Gdy szpinak ostygnie dodać oba sery, śmietanę i jajko. Wymieszać. Mrożone krewetki sparzyć gorącą wodą. Zalać białym winem , trochę posolić. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Rozwałkować do rozmiaru foremki. Foremkę wysmarować masłem. Ułożyć ciasto,następnie podziurkować widelcem. Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć ciasto, przykryte np. szklaną
MarciochaKucharzyMajówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy, wydrążamy środek tak by zostały dwie ostatnie warstwy. Kaszankę rozdrabniamy(...)przyprawiamy. Całość pakujemy do cebuli. Owijamy w folię aluminiową i na ruszt! Szparagi pieczone z boczkiem: Szparagi myjemy, jeśli mamy zielone wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli mamy białe szparagi należy je jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i trochę czosnku. Całość owijamy w folię aluminiową no i grillujemy. roladki z suszoną
MarciochaKucharzyLekki obiad na upalne dni SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu świderki krewetki ser gorgonzola śmietana świeża pietruszka, czosnek białe wino, sól, pieprz, parmezan Makaron gotujemy al dente. Rozmrożone krewetki oczyścić ze skorupek. Wyciśnięty czosnek delikatnie zeszklić na oliwie, dodać krewetki i minute smażyć do uzyskania różowego koloru krewetek. Dodać białe wino i dusić kolejne 2-3 minut , doprawić
MarciochaKucharzyinnej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę, przyprawy i jajko
MarciochaKucharzydomu z wyjazdu sylwestrowego zastajemy pustą lodówkę, ale na szczęście w zamrażarce coś tam się znalazło:) Krewetki na szpinaku SKŁADNIKI: kilkanaście krewetek szpinak mrożony 2-3 ząbki czosnku białe wino makaron (ewentualnie) sól, pieprz, masło, ser gorgonzola Rozmrożone krewetki podgotować przez 1-2 minuty w białym winie. Szpinak również rozmrażamy, masełko rozgrzewamy na patelni wciskamy czosnek, delikatnie podsmażamy. Dodajemy
MarciochaKucharzyMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz lubczyk, słodko papryka ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru(...)czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę na talerzu można ozdobić natką pietruszki
MarciochaKucharzyuwieść włoską trufla i serem pecorino romano? Risotto z truflami i pecorino romano Składniki: 400 g ryżu do risotto 70 g trufli w słoiczku 50 g masła 150 ml białego wytrawnego wina 0,5 l bulionu warzywnego 1 duża cebula, drobno posiekana 5 łyżek startego sera pecorino romano + trochę wiórków do posypania sól i pieprz natka pietruszki Cebulę podsmażyć(...)maśle, na malutkim ogniu. Dodaćy ryż i prażyć go z cebulą około 5 minut. Całość zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać truflami, starty parmezan i przyprawić do smaku. Risotto podawać posypane natką pietruszki i wiórkami
MarciochaKucharzyrazy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki(...)chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła 1 łyżka soli Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól
MarciochaKucharzySezon w pełni, a u nas dopiero drugi raz... dziś klasycznie Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów 10 plastrów boczku 4 jajka masło bułka tarta sól, pieprz, cukier Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze z oprószone cukrem i solą . Boczek kroimy w plastry i prażymy na suchej patelni aż się zarumieni
MarciochaKucharzyczegoś zielonego, czerwonego, morskiego :) Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach SKŁADNIKI: 2 okrągłe cukinie 250g krewetek mrożonych 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć(...)piekarnika by ostygły. W międzyczasie przygotować krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w białym winie. Dodać czosnek, czarne oliwki i pomidory . Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić . Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy. Taki farsz
MarciochaKucharzy